Hlavní navigace

Názor k článku Krize v České televizi - a co na to Internet? od Peca - Vsichni si volime parlament. Parlament voli radu CT...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2001 16:24

    Peca (neregistrovaný)
    Vsichni si volime parlament. Parlament voli radu CT (stejne jako treba prezidenta) a ta voli generalniho reditele CT. Zamestnanci organizace placene (temer) vsemi volici nesouhlasi s rozhodnutim organu, ktery byl zvolen demokraticky zvolenym parlamentem. Fajn. Me se taky nelibi rychlost poslednich rozhodnuti rady. Stejne tak se mi nelibi mnohe z akci prezidenta, nebo kvalita zakonu, ktere schvali parlament. Ale co s tim?

    Kdyz se mi v jakekoli firme nelibi reditel, musim odejit. Kdyz se novinar (v tisku) citi, ze je cenzurovan, muze jit do jinych novin a tam to "rozmaznout" - tedy pokud je opravdu kvalitni novinar. To stejne plati i v televizi.

    Zneuzit pristup k vysilaci technice k tomu, aby byly prosazovany zajmy nekolika desitek redaktoru, aby byly de-facto popirany principy polistopadoveho vyvoje, to mi prijde testuhodne.

    Kdo vzbourence financuje? Sami? Tezko. Jejich internetova stranka je zrizena jednim z nejvetsich portalu (zijiciho z reklamy) - ATLAS.CZ. Proc byla dana k registraci den pred zvolenim Hodace - 19.12.? Kdo plati rozsahle bannerove kampane za zajmy vzbourencu. Ve veline jsou se vzbourenci dlouhodobe politici 4koalice (min. Ruml, Pilip, Kasal), kteri - slovy ustavniho cinitele Rumla - "bohuji za vyssi, nez ustavni principy".

    Kdyz vyhraji vzbourenci, komu budou nuceni byt vdecni? Kdo uveri v nestrannost a nezavislost jejich zpravodajstvi? Vyhrali-by spor za podpory 4koalice a financni podpory komercnich firem. Jak bude dlouho trvat, nez titiz redaktori (mozna i jini, dle tohoto precedentu) obsadi verejnopravni medium a jeho prostrednictvim zacnou "v zajmu vyssiho ustavniho principu" zpochybnovat vysledky voleb, nebo jim delegovanych funci (prezident ci jim napr. voleni soudci, banovni rady)?

    A porusovani svobody slova? Proboha jake? Skupina lidi ma pristup k vysilaci technice a vedeni televize nema sanci mit kontrolu nad vysilanim. Je pochopitelne, ze VSE, co tato skupina lidi vytvori, Hodac blokuje. Cenzura by byla, kdyby neco z reportazi vystrihal. Protoze i Hodac vysila nejake zpravy, tak to lze i obratit - vzbourenci se snazi vysilat sve zpravy, tudiz "cenzuruji" zpravy Hodace. Tady slovo cenzura moc nesedi, ze? Spis by sedelo "blokuji" - ale plati to pak i opacne. Vzbourenci maji ale problem - Rada CT oznacila jejich vysilani za piratske. Tudiz blokovani reportazi vzbourencu je zcela legitimnim krokem Hodace. Pak je otazka - kdyz zacnu vysilat radio na frekvenci jineho radia a Rada rozhodne o tom, ze vysilam piratsky, bude me odstrizeni porusenim me svobody slova?

    Ze Hodac jako reditel zpravodajstvi selhal? Zalezi na okolnostech. Osobne jsem zazil situaci, kdy jsem nebyl schopen v ridici funkci efektivne resit ukoly dane reditelem firmy, protoze byl reditel nedusledny a kyval na vsechno kazdemu, kdo s nim prave jednal - co na tom, ze finalne jednotlive pracovni prikazy sli proti sobe. Neslo to resit jinak nez odchodem z firmy. Dovedu si zive predstavit situaci, ze v CT byly zajmove skupiny, kterym nevyhovovalo to, co chtel Hodac a hazeli mu klacky pod nohy. Nezastavam se timto kvalit Hodace, netvrdim, ze to tak bylo, ale dovedu si to zive predstavit.

    V duchu toho, co rika Havel, necht neni respektovan guverner CNB. Nyni totiz Havel rika, ze byl Hodac zvolen sice v souladu se zakonem, ale proti jeho duchu a proto je mozno ho nerespektovat. Presne tak nedavno zvolil prave guvernera CNB. 2 dny pred platnosti zakona, ktery by mu to uz neumoznil, s vedomim, ze je to navzdory vsem - mimo 4koalice.

    Pokud nekteri politici citi, ze zakony jsou takove, ze umoznuji zpusobit takovouto krizi, maji okamzite rezignovat na vsechny sve ustavni funkce. Vsichni, s Rumlem v cele, jsou od listopadu89 ve vrcholne politice a nesou primou odpovednost za stav legislativy. Bohuzel, uz se nemuzou vymlouvat na komunisticke zakony...

    Havel by mel rezignovat okamzite, jelikoz vyzyva k nedodrzovani zakonu, ktere sam, jako hlava statu, podepsal. To je anarchie.


    Vcera Hodac mluvil o tom, co si predstavuje delat:
    - zvysit efektivitu prace (= mozna bude nekde bez prace)
    - prubezne zvysovat kvalifikaci redaktoru
    - hloubkovy audit (= cert vi, co se ukaze)
    - zlepsit hospodareni kvuli 0.5 miliardove ztrate predchoziho vedeni (= hrozba snizeni platu, popr. ztrata ruznych nefinancnich "pozitku").

    Dovedu si predstavit, ze pak nekteri redaktori citi ohrozeni svych mist...


    Nevim, kdo ma pravu. Faktem je, ze Hodac nedostal na postu GR moznost ukazat co umi, takze o jeho profesnich kvalitach si lze jen tezko udelat obrazek. Ostatne si myslim, ze vubec nejde o Hodace (viz. registrovana domena pred jeho zvolenim), ani o Radu CT (proc neprotestovali drive?), ale o uplne neco jineho - o politiku a osobne se domnivam, ze jde o scenar 4koalice a hradu, kterym uz par pokusu o vzkriseni revolucnich nalad nevyslo (viz. posledni Iniciativa99). Nejaktivnejsi, a v prohlasenich a cinech nejradikalnejsi, jsou porad stejni lide v cele s Havlem, Rumlem, Halikem a Kasalem. Ale je jen muj nazor...

    Vim jenom jedno - nic neni cernobile a dilci vyjadreni vzbourencu, ze kterych vyplyva, ze jsou ostatni televize, radia i noviny zmanipulovane, me nuti k zamysleni, zda jsou to opravdu oni, co maji pravdu a chteji nestranne a nezavisle informovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).