Hlavní navigace

KRYAL Cube: Česká tiskárna, která vznikla ze setkávání fanoušků 3D tisku

12. 4. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
V 3D Aréně se setkávají fanoušci trojrozměrného tisku. Z aktivity vyrostla i akce 3Dexpo a součástí je i další česká 3D tiskárna.

Prostředím a pojetím to tak trochu připomíná setkávání radioamatérů v rámci Svazarmu či tradiční počítačový klub. „Je to tomu dost podobné,“ usmívá se Petr Bláha v místnosti se čtyřmi vyrobenými „školními“ lavicemi, promítacím plátnem, kanceláří, několika 3D tiskárnami a regály plnými součástek a vytištěných výrobků.

Jsme hned vedle Divadla v Korunní v Praze, kde Bláha mimo jiné pracuje. V přízemních prostorách společně s kolegy rozjel spolek nazvaný 3D Aréna. „Technice se věnuji, co si pamatuji,“ říká Bláha a ukazuje při tom na vystavený československý počítač IQ 151. „V roce 2011 jsem se poprvé setkal s trojrozměrným tiskem, hned mě to začalo bavit a začal jsem se tomu více věnovat.“

Zakladatel 3D Arény a spoluautor tiskárny KRYAL Cube Petr Bláha.
Autor: Jan Sedlák

Zakladatel 3D Arény a spoluautor tiskárny KRYAL Cube Petr Bláha.

Časem začal mimo jiné pořádat pravidelné schůzky pro zhruba 30 lidí, aktivity rozjel na fóru v rámci RepRap.org. Ty se nakonec rozrostly do samostatného spolku, který se pravidelně každý měsíc schází a je otevřený v podstatě komukoliv. Včetně „lidí z ulice“, kteří se o 3D tisk teprve začínají zajímat, chtějí se o něm něco dozvědět, nebo už jsou dál a potřebují konzultovat své problémy.

Profíci a amatéři

3D Aréna zároveň funguje jako dílna. Myšlenka vznikla hned na začátku a dnes je poměrně rozvinutá. Spolek spolupracuje například s módními návrháři a pomáhá jim rozvíjet koncept vytištěných doplňků či bot. V současné době se po dílně povalují také malé vytištěné doplňky pro znovuzrozené populární Igráčky. Jejich autorům by se díky tomu líbilo rozjet tvůrčí komunitu a udělat z hračky více interaktivní věc.

Trojrozměrný tisk si v Česku nemůže stěžovat na nezájem, popularizátorů a osobností je zde poměrně dost. Technologie je navíc mladá a atraktivní. Petr Bláha a jeho tým však chtějí celou branži dostat mezi ještě širší publikum. Z rozjetých aktivit logicky vyplynula ještě jedna iniciativa – výstava 3Dexpo.

Iniciativa 3D tisku doplňků pro Igráčky.
Autor: Jan Sedlák

Iniciativa 3D tisku doplňků pro Igráčky.

První ročník měl kapacitu 250 lidí najednou, nakonec přišlo lidí 350. Minulý rok už se akce přesunula na výstaviště v Letňanech a přitáhla zhruba 700 návštěvníků. Letos v polovině května se na tom samém místě uskuteční znovu a počítá se, že se podaří překonat tisícovku. „Polovina návštěvníků z minulého roku se s 3D tiskem teprve přišla seznámit,“ počítá Bláha.

Výstava se líbí i výrobcům, kteří se do akce zapojují. Aréna obecně, zdá se, dobře funguje jako komunita. Na pravidelná setkávání vedle začátečníků zajdou i profesionálové právě například z řad výrobců a předávají své zkušenosti. „K nám se tak dostávají rady od profíků a my zároveň pomáháme začátečníkům,“ podotýká Bláha.

Učebna a dílna 3D Arény.
Autor: Jan Sedlák

Učebna a dílna 3D Arény.

Do jisté míry komunitní je také financování – na chod 3D Arény přispívají dobrovolné příspěvky. Spolek se případným výraznějším sponzorům nebrání, přesunutí a prodej pod nějakou značku ale ve hře není. „Nechceme se dostat do stavu, jak například dnes vypadají maratony,“ říká Bláha.

Česká tiskárna KRYAL Cube

Na provoz přispívá i jedna důležitá věc – další česká 3D tiskárna, která se jmenuje KRYAL Cube. Ve vývoji byla zhruba dva roky, na trhu je dostupná rok a podle odhadů se jí prodaly prozatím maximálně nižší stovky kusů. Vyrostla z tradičního RepRapu a podle tvůrců míří někam mezi tiskárny postavené na RepRapu a profesionální kusy typu Stratasys.

Modely 3D tiskárny KRYAL Cube.
Autor: Jan Sedlák

Modely 3D tiskárny KRYAL Cube.

„Vlastní 3D tiskárna byla hec, ale také potřeba mít konstrukci, která by mi stoprocentně vyhovovala. K tvorbě mě vedly mechanické vlastnosti tiskárny,“ vysvětluje Bláha.

KRYAL Cube už tak RepRap trochu opouští. Ne všechno, co kolem tiskárny vznikne, se otevírá komunitě jako open hardware. „Ale kontrolu stále nabízíme velikou,“ věří spolutvůrce. „RepRap funguje jako silná motivační struktura, která pomáhá lidem vyrůst. Dá se na něm skvěle učit a vyzkoušet první kroky.“

Liší se i prodej – zatímco u jiných podobných výrobků se stále často tiskárny kupují rozložené na součástky, v případě KRYALu se jich drtivá většina prodá sestavených. Je to i jinou klientelou a zacílením – produkt míří k více profesionálním zákazníkům. Jedním z nich je třeba Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, který na ní chce tisknout modely. KRYAL je také připravený pružně měnit například rozměry konstrukce a provádět tak úpravy na základě požadavků zákazníků.

Vypalování laserem

Na vývoji tiskárny se vedle Petra Bláhy podílel také Petr Šmerák, který především ladí elektroniku postavenou na Arduinu tak, aby stíhala rychlejší tisk, a Viktor Hollmann, jehož pověřením je vedle elektroniky ještě prototypování.

Jedním z prototypů KRYALu a chystanou součástí je vypalování laserem, což je něco, co připravuje i hradecká tiskárna Poseidon. K dispozici jsou i různé barevné varianty součástek a v případě, že si zákazník objedná stavebnici, dostane v balení i potřebné nářadí.

BRAND24

Obchodně se další český příspěvek k 3D tisku snaží prozatím o tuzemský trh s potenciálem vyrazit do Evropy. Větší expanze se ale očekává až ve chvíli, kdy bude produkt více doladěný a bude mít konstrukční a funkční novinky. „Už se každopádně dostáváme do stavu, kdy na výrobu a podobně budeme potřebovat nějaké brigádníky,“ uzavírá Bláha.

KRYAL finančně podporuje chod 3D Arény, což je i jednou z úloh zakázkového tisku. Pokud například v Praze pojedete tramvají od Škody Transportation se žlutým předkem, lze v ní narazit na černé krytky, které se tiskly právě na Korunní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).