Hlavní navigace

Názor k článku Který vyhledávač je nejlepší? od Bochi - Jiri, vam to mozna tak nepripada, ale nesmyl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2004 22:39

    Bochi (neregistrovaný)
    Jiri, vam to mozna tak nepripada, ale nesmyl to je. Kazdy, kdo nekdy aspon trochu pricich k matematicke statistice vi, ze jediny spravny vzorek ne ten zcela nahodne vybrany (krome toho je samozrejme dulezita dostatecna ve3likost testovaciho vzorku). Takze zadne top 10 ani top 1000. Potazmo by se dalo cekat, ze na "top" vyrazy budou vyhledavace nejakym zpusobem optimalizovane, coz by mohlo vysledky dost zkreslit.
    Takze nevidim jedine opodstatneni "testovat na vyrazech, ktere lide skutecne hledaji". Lide muzou hledat prakticky cokoliv, takze testovat byste mel nahodny vyber toho "cokoliv" (pro stouraly: je samozrejme vhodne omezit se na "smysluple" dotazy, tedy netestovat treba na "ubnh834hchw8a91wfx"). Zvolene vyrazy by pak mohly nanejvys odrazet realne zastoupeni poctu slov v jednom vyrazu a mozna jeste zastoupeni dotazu s diakritikou.
    No a pak by asi bylo vhodne vygenerovat urcity pocet dotazu se zamernymi preklepy, ovsem takto bych spise vytvoril novy vzorek dotazu, ktery by o zkoumanem vyhledavaci cosi vypovidal, rozhodne bych ho neslucoval se vzorkem puvodnim.
    Zustava tedy uz jen metodicka otazka, jak takovy nahodny vzorek dotazu ziskat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).