Hlavní navigace

Názor k článku Kvalifikované elektronické pečeti: bude čím je vytvářet? od Filip Jirsák - Jenže na ověření vlastnoručního podpisu to právě na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2018 11:49

    Filip Jirsák

    Jenže na ověření vlastnoručního podpisu to právě na softwaru nechat nemůžete, protože žádný takový software neexistuje, a ani existovat nemůže – protože není nijak definováno, co znamená shoda vlastnoručního podpisu. Maximálně si můžete povolat znalce, který vám řekne, že si myslí, že na 95 % to podepsala ta samá osoba.

    Záleží na tom, jaké používáte zařízení – klidně můžete mít privátní klíč na zařízení, které bude vyžadovat desetimístný PIN a po třetím neplatném pokusu se privátní klíč zničí.

    Že je to váš vlastnoruční podpis tvrdíte vy. Když to bude někdo zkoumat, bude zkoumat, zda je to dostatečně věrohodná napodobenina nějakého jiného podpisu, který bude prokazatelně váš. A mimochodem, váš vlastnoruční podpis ve skutečnosti skoro nikdo nezkoumá vůbec nijak, a pokud už ho bude laik zkoumat, uvěří i naskenovanému podpisu vytištěnému na inkoustové tiskárně. Zrovna nedávno mi někdo na elektronicky zaslaný sken odpověděl, že to nemůže být sken a potřebuje originál, tak jsem ten sken vytisknul a poslal poštou. Myslíte, že to dotyčný poznal? Kdepak, byl spokojen, že má svůj „originál“.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).