Hlavní navigace

Názor k článku Kyberšikana na vzestupu od Eregon - Celé to je úplně mimo. Je vidět, jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2009 3:18

    Eregon (neregistrovaný)
    Celé to je úplně mimo. Je vidět, jak to celé funguje - hromada úředníků někde na ministerstvu zpracovává učené studie a pokyny k řešení situace, ve které nejspíš nikdy nebyli a informace o ní mají zřejmě jen zprostředkovaně od učitelů, kteří se navíc na věc celkem nutně dívají subjektivně. Výsledkem budou kupy zbytečně popsaného papíru a naprosto nulový vliv na reálné chování lidí, kterých se to týká.

    Tenhle problém totiž není o mobilech a videích a Internetu, je to celé jen o lidech a o tom, jak se k sobě chovají a budou chovat.

    Zákaz mobilů ve výuce je nesmysl - tenhle požadavek považuji buď za snahu (byť i nevědomou) shodit vlastní chyby na někoho/něco jiného, nebo přímo za projev obavy, že by se tak mohlo dostat na svět něco nepohodlného. A proč?

    Protože mobily za to nemůžou. Jestliže je ve třídě takový bordel (s prominutím), že si učitel třeba nechá na hlavu nasadit odpadkový koš, tak by se to dříve nebo později stalo i bez toho záznamu a je tedy potřeba uvažovat nad kurzy asertivity nebo cojávím třeba nad kurzy sebeobrany v rámci pedagogického minima, nebo nad čímkoli, když to bude řešit skutečný problém.

    Ten problém je v tom, že učitelé nedokážou říct jasné "ne", nedokážou si obhájit svoje. Vykázání ze třídy + mimořádné zkoušení s obtížností přímo úměrnou míře vyrušování a další podobné metody jsou prověřené časem - ono když začne reálně hrozit opakování ročníku nebo třeba konec studia u středních škol, to je celkem velká motivace i pro větší z těch exhibujících sígrů. A pokud se efektivně řeší "malé" vyrušování, nemůže to přerůst v anarchii.

    Chápu a uznávám, že učitelé to vůbec nemají lehké - zvlášť, pokud se do věcí vloží rodiče a místo výchovného zapůsobení na potomka začnou dělat potíže učiteli - to se na zmíněné neschopnosti (což může být i pouhá nechuť tu schopnost použít) učitelů jistě také podepisuje.

    Jenomže to jenom podtrhuje fakt, že problém není v technologiích, ale v lidech, a proto zákaz používání technologií nevyřeší vůbec nic. Výsledkem toho, že šikanu učitele nebude možné nahrát, bude tak leda to, že ji hned odpoledne někdo popíše ve svém blogu, jenom se o tom přestane mluvit trošku dřív.

    Budou pak na ministerstvu vymýšlet, jak žactvu zakázat blogování po vyučování?

    Právě naopak - pořízené záznamy mohou velmi dobře posloužit při šetření a prokazování špatností - jen je potřeba opustit postoj "já bych všechny ty internety zakázala" a naučit se žít v nové době a využívat její vymoženosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).