Hlavní navigace

Lamax Tech GentiLight: geniální koncepcí, ovládáním i výkonem

2. 10. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Lamax Tech
UVNITŘ GALERIE – Hledáte šikovnou lampičku k počítači nebo k televizoru? Vyzkoušeli jsme novinku, která vás vysloveně dostane! Nejen designem, ale i funkčností.

Napájet jde ze sítě i ze zabudované lithium-polymerové baterie. Tu dobijete jednak běžným adaptérem k mobilu, jednak tím dodávaným, který má jednu zásadní výhodu – má delší konektor Micro USB. Protikus v lampičce je totiž – díky poměrně silnému pogumovanému obalu, který je v celé spodní části – trochu utopen (asi 3 mm). Při troše snahy se však běžnou dobíječkou, resp. přes standardní Micro USB konektor, lampička dobít dá.

Jak vidíte z galerie, GentiLight (1 690 Kč) je vyslovená designová chuťovka, navíc vysoce funkční, což v těchto případech vždy neplatí. A funkcí má navíc vysloveně akorát, takže světlo můžete ztlumit a můžete si i vybrat ze tří barevných teplot. Jak udává výrobce, česká společnost Lamax Tech, je to studená bílá (5400K, psaní), neutrální bílá (4200K) pro čtení a teplá bílá (3100K) pro práci s elektronikou. Nastavenou barevnou teplotu si pak pochopitelně GentiLight pamatuje.

Design par excellence

Celá spodní část lampičky je pogumovaná (ve skutečnosti jde o gumový obal), takže neklouže a u konektoru Micro USB můžete dobře vidět, že tloušťka je několik milimetrů. Horní část s LED jde vcelku libovolně naklopit, zcela natáhnout do roviny se základnou nebo dokonce ohnout na opačnou stranu, jak můžete vidět v galerii níže. Pogumovaný styl nijak nebrání precizně navrženému dotykovému tlačítku pro zapnutí a vypnutí. Naopak.

GentiLight vlastně nabízí pouze tři ovládací dotykové prvky: zmiňované zapnutí a vypnutí umístěné na horní straně, na čele umístěné ovládání intenzity světla (viz naznačená stupnice) a tlačítko, kterým měníte barevnou teplotu světla.

Použité materiály jsou kvalitní, podstavec (základna) neklouzavá a solidně stabilní, vrchní část je z kvalitního plastu. Nápis na zadní straně nad nerezovými šrouby sice hlásá Made in China, ale na výrobu se zjevně dbá a kvalita je vidět na první pohled.

Akumulátor i LED žárovky jsou uživatelsky nevýměnné, v přiložené příručce je jasně vidět, jak je možné lampičku ohýbat a jak se to naopak nedoporučuje.

Výborně.

Všestranné použití

Ovládací tlačítka pracují perfektně, lampička je lehká a snadno přenositelná či dokonce zavěsitelná, kamkoli si budete přát, a já ji používal i jako osvětlení za televizorem à la Ambilight. Ohnout ji na druhou stranu a zavěsit třeba za čelo postele nebo ji pověsit za zábradlí není žádný problém a nezdálo se, že by jí to nějak vadilo. Ostatně v galerii uvidíte sami. Pokud ji zavěsíte vypínačem směrem dolů, nejspíše se vám automaticky zapne, ale není problém ji o 180 stupňů otočit, takže tlačítko bude nahoře.

Fotografie s vanou v galerii mě inspirovala k vyzkoušení ovládání intenzity světla mokrým prstem a šlo to zcela bez potíží.

Díky provozu ze sítě i na akumulátor je využití lampičky všestranné a při nastavení nižší intenzity poslouží i jako „signálka“ mimo zásuvku či dokonce elektrickou síť a vydrží i přes noc.

Návrh působí dostatečně robustně, takže bych obavu třeba z častějšího přenášení či převážení neměl. Kryt LED žárovek je ostatně taktéž plastový.

Tohle bych raději nezkoušel i když je to bezpečné a ovládání vlhkým prstem také funguje. Lampička však vodě odolná není a konektor Micro USB přes který se napájí (dobíjí) je bez krytu.
Autor: Lamax Tech

Tohle bych raději nezkoušel, i když je to bezpečné a ovládání vlhkým prstem také funguje. Lampička však vodě odolná není a konektor Micro USB, přes který se napájí (dobíjí), je bez krytu.

Jaká je? Už dlouho jsem neviděl nic tak dobře navrženého

Lampička modrým blikáním poukazuje na nízký stav nabití akumulátoru, červeným signalizuje dobíjení, i když stav jako takový (úroveň dobití) zobrazován není. Jelikož ale můžete při dobíjení zároveň i svítit, je to vlastně jedno. Navíc by to nejspíše vyžadovalo nějaký displej nebo alespoň více LED diod a výsledek by už asi nebyl tak elegantní a geniálně svůj.

GentiLight je dodávanou dobíječkou (1 A) připravena k provozu za asi 4 hodiny a následně – při nastavení plné intenzity – svítila skoro pět hodin (4,4–4,8 h). Měřil jsem to však pouze do okamžiku automatického poklesu intenzity světla, protože následně ještě GentiLight při nejnižší intenzitě svítí dalších několik hodin. Je to už ale jen takovéto „signální blikátko“.

Jaká tedy je? Za mě maximální spokojenost, i když jako bych slyšel některé z vás brblat něco o ceně. Cena mi vůbec nevadí. Za takto excelentní návrh, zjevně výborné dílenské provedení i solidní materiály není podle mého názoru přehnaná, nemluvě o vysloveně designovém provedení. Tady jsou zlaté české ručičky rozhodně vidět a pokud by DigiZone.cz rozdávala nějaká ocenění, byl by Lamax Tech GentiLight rozhodně jedním z těch výrobků, který by ho dostal. A to i proto, že jen málokdy narazíte na něco s takto bezchybným designem, provedením, rozumným počtem funkcí a ovládáním. Mimochodem, nápis na zadní straně svítí, ale neoslňuje, což platí i o lampičce jako takové, i když se vyzařovací úhel neudává, stejně jako světelný výkon, resp. ekvivalent ke klasické žárovce.

Hodnocení

pro: excelentní design i ovládání, funkcí tak akorát (!), pracuje jak na akumulátor, tak při napájení ze sítě, solidní výdrž při provozu na baterie

BRAND24

proti: nic, hodilo by se snad jen o něco svižnější dobíjení

Balení obsahuje

  • napájecí zdroj plus odpojitelný kabel (USB – Micro USB)
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).