Hlavní navigace

Názor k článku Ledy se hýbají. Sedm úřadů spouští projekt otevřených dat od Filip Jirsák - Nikoli, já jenom vím, že rozhraní omezuje uživatele...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 9. 2016 19:23

    Filip Jirsák

    Nikoli, já jenom vím, že rozhraní omezuje uživatele na používání toho, co je v rozhraní implementováno, a uživatelé nemohou využít toho, k čemu sice za tím rozhraním existují zveřejnitelná data, ale přes to API k nim není přístup. Uváděl jsem jako příklad ty jízdní řády, pro které sice existuje rozhraní, které spoustě uživatelů stačí, ale třeba Google nebo Seznamu pro integraci do map je to rozhraní k ničemu, stejně jako je k ničemu někomu, kdo chce udělat off-line vyhledávání spojení do mobilu.

    Ono by to totiž s tím API muselo fungovat tak, že si někdo pískne, že chce takové a takové API, a stát mu ho dodělá. Jenže proč by to dělal a platil stát – pro stát je daleko jednodušší zveřejnit ta data, a API ať už si udělá ten, kdo ho chce používat.

    To, že je lepší poskytnout data, a ať si s nimi každý dělá, co chce, se ve světě ví už delší dobu, takže na nějaké rozsouzení časem není potřeba čekat, výsledek už se dávno ví. Teda pokud nemáte pocit, že ČR má nějaké „špecifiká“, kvůli kterým to tady bude jinak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).