Hlavní navigace

Názor k článku Lesk a bída oháčkovaných doménových jmen od Filip Jirsák - I kdyby se takový portál objevil a dokázal...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 12. 2008 16:13

    Filip Jirsák (neregistrovaný)
    I kdyby se takový portál objevil a dokázal se prosadit, bude to jméno jen a jen jeho (a jeho uživatelů) problém. Pokud si u něj zaregistrujete e-mail, je to problém váš – nikdo vás k tomu nenutí.

    Druhá věc je, že i pokud se IDN zavede, neobjeví se tady podle mne ani během následujících deseti let žádný skutečně významný portál (který bude mít víc než pár desítek uživatelů), který by měl jen IDN a neměl odpovídající ASCII doménu. Všimněte si, že z velkých portálů mají skoro všechny přirozeně bezdiakritický web, i když vznikaly v době, kdy o IDN nikdo ani netušil a bylo normální na počítačích psát bez diakritiky – Seznam, Centrum, Atlas, iDnes, email.cz, Post.cz. Takže si nemyslím, že by někdo při budování velkého portálu riskoval hrátky s IDN. Určitě by se do toho někdo (klidně i z velkých hráčů) pustil aby nabídl zajímavé e-mailové adresy – ve stylu pepa@pošli.to a podobných „vtipných“ adres. Ale v takovém případě si dotyčný určitě dá pozor na to, aby uživatele informoval, jak s tím mají pracovat, a nabídne jim ASCII alternativu.

    Ke zbytku snad jen to, že každá nová technologie s sebou přináší i nějaké mínusy, ale kdybychom pořád jen čekali na nějaké bezchybné novinky, ještě jsme neslezli se stromů. Samozřejmě, že se může stát, že IDN nepůjde nalézt ani přes Google, že IDN a odpovídající ASCII doména nepovedou na ten samý web – ale pokud bych si měl sázet, že vznikne nějaký významný web, který bude mít pouze IDN doménu a ne odpovídající ASCII doménu, nepůjde dohledat přes vyhledávání a přes odkazy a lidi na něj budou houfně přistupovat ze zahraničí tak, že budou jeho adresu psát na cizích počítačích, kde nemají ani svoje záložky, svou historii prohlížeče ani svou klávesnici – to si radši vsadím Sportku, protože tam je oproti výše uvedenému případu výhra téměř jistota.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).