Hlavní navigace

LG 42LW650S: televizor s bezzubým designem, ale výborným pasivním 3D

5. 10. 2011
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Na televizor s pasivním 3D systémem od LG jsem čekal hodně dlouho. Loni v květnu jsme jako jedni z mála testovali jeho první verzi, nyní se firma vyzbrojila nejen zkušenostmi, ale i razantní marketingovou podporou pro 3D systém využívající taktéž levných polarizačních brýlí. Na českém trhu ji sice s uvedením předstihl Philips, ale jelikož oba výrobci využívají pro zobrazování prostorového obrazu stejného principu, musí si být zákonitě podobné. Měly by také vykazovat obdobné vlastnosti – výhody i neduhy. I to se v testu tohoto výtečně vybaveného přístroje potvrdilo.

Pasivní 3D si od LG můžete zakoupit ve čtyřech řadách: LW4500, LW5500, LW570S a LW650S. V nabídce je momentálně kolem deseti úhlopříček začínajících na 107 cm a ceně kolem 20 000 Kč.

LW570S a LW650S jsou vybaveny i satelitními tunery a podle „S“ na konci je rozeznáte snadno. V ceně každého přístroje dostanete minimálně dvoje brýle, prodejci pak někdy přikládají ještě další, někdy dokonce i v celé vícebarevné sadě zvané Party Pack (5 ks brýlí – 999 Kč). Pro lidi s dioptrickými brýlemi pak LG nabízí klip, který se na ně nasadí.

Vraťme se ale k zapůjčenému televizoru – LG 42LW650S je vybaven LED podsvícením s lokálním stmíváním, přístupem na internet, včetně zcela otevřeného (Netcast 2.0), možností nahrávat a mj. má i DLNA certifikát pro připojení na takto vybavenou domácí síť.

Dokoupit k němu můžete například dálkový ovladač Magic Motion Remote a je plně připraven na bezdrátové audio-video připojení a přístup na internet přes WiFi. Stačí jen dokoupit adaptér.

LG 42LW650S šikmo

Zdá se vám, že tato televize za třicet pět tisíc korun nějak vyniká designem? Je ale pravda, že vpravo dole nesvítí napodobenina krystalu.

Jasná a svižná instalace

Jasná je pořád, svižná je celá a dokonce i ladění u DVB-T se zdálo být rychlejší než obvykle. Instalování satelitu pochopitelně trvá úměrně počtu laděných družic, takže počítejte s patnácti minutami, nebo také s více než hodinou.

Zvláštností instalace je, že si v ní můžete nechat vypnout osvětlení při uvedení televizoru do pohotovostního režimu a že na výběr máte všechny možné kombinace ladění tunerů.

DVB-S se vám nejprve nabídne plně automatický režim, vybrat lze i režim, který váš systém proskenuje a zjistí si vše potřebné sám. Navolit lze také přímo vybranou družici (jejich jména se bohužel objevují bez jejich pozice) a sáhnout můžete i po plně manuálním ladění vyhovujícím odborníkům. V případě záměny za stávající satelitní set-top-box, tak máte docela velkou naději na to, že nebudete potřebovat placenou pomoc.

Třídění kanálů je tak trochu zvláštní. Hlavně se zvláštně jmenuje – hledejte ho pod položkou „Upravit počet programů.“ Zde stanice setřídíte fyzicky, druhou možností je zařadit je mezi tzv. „oblíbené kanály“. To taktéž uděláte snadno a rychle, ale bohužel už nesetříděně. Nezáleží ani na pořadí, ve kterém stanice mezi oblíbené položky zařazujete. Ty se samy uloží podle pořadí, ve kterém byly naladěny.

A ještě poznámka: příjemně jednoduchá je i montáž podstavce k panelu. Výrobce totiž zvolil k propojení jen jedny typy šroubů…

LG 42LW650S dálkáč

Klasický dálkový ovladač se prakticky nezměnil. Je podsvícený, avšak není univerzální. LG tohle řeší typicky přes Blu-ray přehrávače.

Částečně přepracované ovládání

I když dálkový ovladač s přisvětlením zdá se nedoznal větších změn, zcela se změnilo pomocné Q.Menu. Dříve vyjelo v kruhové podobě, nyní zabírá celou spodní část obrazovky, i když zahrnuje v podstatě stejné položky. Najdete tu tedy úsporu energie (ta má i samostatné tlačítko), výběr přednastaveného režimu obrazu, výběr audia a např. i volbu poměru stran. I ta má samostatné tlačítko na dálkovém ovladači. Celý systém ovládání se tak logicky uzavřel a myslím, že je přehlednější než dříve.

Zcela změněno je také základní menu na tlačítku Home, kde jsou nyní i vstupy na přednastavené webové stránky (přes tzv. widgety), přístup do nastavení, do domácí DLNA sítě, na otevřený webový prohlížeč, multimédia a jsou tu mimo jiné i dvě hry.

Samotné menu nastavení je stejné jako v minulosti. Ke změně však došlo v multimédiích. Dálkový ovladač už totiž nenabízí sdružená tlačítka pro rychloposuv a přeskok o film (kapitolu, skladbu apod.) dále. Nabízí pouze rychloposuv a přeskok na další skladbu či fotografii je řešen jinak. U filmu to pak snad ani nejde.

To je však maličkost. Hůře na tom budete v manažeru souborů. Tady došlo ke zmatení a záměně tlačítek Back (Zpět) a Exit (Konec), což je někdy dosti nepříjemné, a pro pohyb po adresáři se kupodivu začala používat teletextová tlačítka. Přiznám se, že jsem z chování dvou výše zmiňovaných tlačítek byl zmaten ještě po týdnu testování…

Vidíme tak, že se ovládání na jednu stranu dotáhlo a vylepšilo, na stranu druhou bohužel inovace vedla kruhem zpět a vnesla ještě do některých částí jistou míru zmatku.

LG 42LW650S EPG

EPG je klasika, i když, jak vidíte, je na 107 cm k dispozici pouze pět stanic. Dá se ale přepnout i do dvousloupcové podoby a znaky jsou perfektně viditelné.

Vylepšené osmidenní EPG

Po vstupu do programového průvodce se zvuk nepřeruší a obraz běží v pozadí za výpisem kanálů a stanic na celém panelu, což je po LG dlouho žádaná vlastnost (jde o novinku modelové řady 2011). Neméně příjemnou vlastností je, že se už v hlavním náhledu zobrazují také začátky a konce pořadů. K mému překvapení však na televizoru s úhlopříčkou 107 cm byly k dispozici programy pouze pro pět stanic, a to ještě bez podrobnějšího popisku k vybranému pořadu.

Programového průvodce můžete ještě z tradiční podoby přepnout do dvousloupcové, ve stylu „teď“ a „další“ (pořad), avšak náhled se dále neposouvá, takže máte k dispozici opravdu jen vysílaný pořad a ten následující. V každém případě je to hezká funkce zpřehledňující v některých okamžicích EPG jako takové. Příjemné je, že televizor zachovává poslední vybraný náhled, a to i po vypnutí.

Můžete si také naplánovat nahrání pořadu na externí médium, nebo se na něj nechat upozornit. Televizor se pak zvládne probudit i z pohotovostního režimu a kupodivu i v okamžiku, kdy sledujete Blu-ray disk.

Obsah programového průvodce se stahuje u DVB-T po příchodu na daný multiplex, u DVB-S to bylo při použití dané přístupové karty bez potíží pro většinu kanálů, i když tak nějak ad hoc.

EPG je na tomto televizoru velice výrazné, o tom není pochyb. Dalo by se říci, že je – co do písma – až humpolácké. Ti, co mají potíže se zrakem, a to nesrovnatelně větší potíže, než mám já se svými šesti dioptriemi a posunutou osou, tady budou určitě doma. Nejspíše to bude i záměr LG, protože něčeho takového si nelze nevšimnout.

LG 42LW650S home tlačítka

Nabídka na tlačítku Home je opravdu rozsáhlá. Stal se z ní opravdový rozcestník.

Upravit můžete i lokální podsvícení…

Voleb je opravdu celá řada. Na výběr například máte ze šesti režimů poměrů stran, včetně 14:9 a originálního, který zachovával poměr stran obrazu v televizním vysílání velice dobře a potíže byly jen po zapnutí konverze 2D-3D (viz dále).

U zvuku můžete zvolit jeden z pěti přednastavených režimů, upravit stereováhu a zapnout automatickou hlasitost regulující jeho úroveň především v reklamách. A také pustit virtuální zvuk.

Pokud jde o přednastavené obrazové režimy, zdá se sice že jsou čtyři, ale ve skutečnosti jich je šest, resp. sedm, pokud mezi ně počítáme i „Inteligentní čidlo“.

Každý je upravitelný a ze základních parametrů jmenujme např. kontrast, jas, ostrost, barevný tón a teplotu barev, navíc jde nastavit i stupeň lokálního tlumení podsvícení LED. To jde ovlivnit ve třech stupních, případně ho zcela vypnout. LED diody pak svítí neustále.

V pokročilém nastavení obrazu ovlivníte mimo jiné ještě dynamický kontrast a zabarvení, barvu pleti, gama korekce či barevný rozsah a k dispozici máte ještě dva speciální expertní režimy. Pokud vyberete jeden z nich, uvidíte ještě další fígle, kterými je LG proslulé. Například úpravu horizontální a vertikální ostrosti, vylepšení ostrosti hran či třeba nastavení jasu a kontrastu zvlášť pro červenou, zelenou a modrou barvu. Tady se vyřádí opravdu každý a v tomto směru žádné možnosti omezeny nebyly. Je jich spousta, ale myslím, že všichni v nějakém okamžiku ocení možnost navrátit se k přednastaveným hodnotám.

LG 42LW650S poměr stran obrazu

Kontextová nabídka zvaná Q.Menu se z kruhové převtělila na podélnou a sklouzla do spodní části obrazovky. Naleznete na ní obdobné věci.

Měření spotřeby

Televizor jsem měřil hned po jeho instalaci, kdy byl obraz v základním nastavení (Standard) a zvuk také. Úroveň šetření spotřeby energie se sama přepnula na automatiku, takže čidlo hlídající úroveň okolního světla bylo zapnuto. V tomto režimu si televizor řekl o neuvěřitelných 36 wattů (32 až 38 W), ale spotřeba pochopitelně závisí na konkrétních podmínkách u vás doma a době, kdy ho sledujete. Proto jsem následně raději ještě čidlo vypnul a po hodině měření jsem dospěl k solidnějším 82 W (46–108 W).

I když spotřeba v režimu se zapnutým čidlem není obecně srovnatelná, ukazuje, jak hodně se dá ušetřit správným vyladěním energetické politiky televizoru. Pokud to uděláte správně a také citlivě, prakticky by to nemělo být na obrazu k poznání. Samozřejmě to není pro ty, kdo nastaví režim Živý s vytočenými parametry pomalu na maximu.

Vraťme se ale k měření. Díky propracovanému řízení spotřeby energie, kterou u LG můžete kdykoli vyvolat tlačítkem na dálkovém ovladači, lze také zcela vypnout obrazovku a nechat zapnutý pouze zvuk. Pak si televizor řekne o 28 W, což je – při 107 cm úhlopříčky – výborné.

Pokud televizor přepnete na rozhlasovou stanici (LG je má stále samostatně umístěné a přepínané přes tlačítko na dálkovém ovladači) dostanete se na 60 W. I v tomto režimu jde ale vypnout panel, takže opět skončíme pod spotřebou poloviční, což je jen dobře.

Škoda, že tu není tlačítko úplného vypnutí tu není a že LG ještě nemá energetický štítek požadovaný EU. Zřejmě čekají do posledního okamžiku…

LG 42LW650S multimedia titulky

V multimédiích si s titulky můžete pohrát opravdu bohatě.

Solidní multimédia

Externí titulky u filmů v DivX jsou opravdu špičkové a na úrovni specializovaného multimediálního zařízení. Dá se jim – mimo jiné – nastavit pět velikostí i pozice. Solidní je i souborový manažer zobrazující vše v perfektní češtině, a to včetně dlouhých názvů souborů. Navíc má i režim, v němž dokáže spustit všechny multimediální soubory, které zvládá. Vedle toho jsou tu i obvyklé kategorie, ve kterých si zvolíte přehrávání pouze hudby, videa či fota. Horší je to už s ovládáním. Nutí vás totiž při pohybu po adresářové struktuře používat teletextová tlačítka a obvyklé Back tu nefunguje, navíc je někdy zaměněno s Exit, jak již bylo naznačeno.

O části dálkového ovladače pro práci s multimédii jsem se už zmiňoval. Vypuštění tlačítek pro přeskok o kapitolu (skladbu, fotografii) dále sice vše zjednodušilo, ale někomu možná budou chybět. Vše by bylo v pořádku, pokud by je výrobce umístil na softwarovou lištu, která vyjede odspoda, což neudělal.

A je toho více. Ve fotografiích se pro skrytí parametrů zobrazovaného souboru používá tlačítko Back (Zpět) a nikoli tlačítko Info, což je úlet přímo slepičí. Back tak jednou funguje jako Info, podruhé jako Exit (ten tu je ovšem také) a potřetí opravdu jako Zpět…

Naštěstí si televizor ve filmech v DivX pamatuje, kde jste skončil, takže návrat není tak obtížný. Pamatuje si to dokonce i tehdy, když si odskočíte do televizního tuneru, a to je vlastnost, kterou hned tak někde neuvidíte.

LG 42LW650S polarizační brýle

Díky polarizační technologii, která nevyžaduje aktivní napájení, jsou brýle levné a lehké. V ceně každého televizoru s pasivním 3D systém LG dostanete minimálně dvoje polarizační brýle, prodejci pak někdy přikládají tzv. Party Pack.

To, co vás zajímá nejvíce, je nejspíše pasivní 3D…

Do prostorového obrazu se dostanete i z multimédií. Například v případě 3D fotografií ve formátu MPO to nečinilo jediný problém a i když hloubka efektu nastavit nešla (stejně to v tomto případě není příliš důležité), televizor se s nimi vypořádal jednak velice dobře a jednak se přepínal do 3D automaticky. To ani zdaleka neumí všichni…

V případě videa, typicky v DivX, byla dostupná i konverze 2D-3D, a to přes tlačítko na dálkovém ovladači, kde jste si ji vybrali mezi 3D formáty, jako horizontální či vertikální 3D, nebo šachovnicové 3D.

U konverze jsem byl překvapen, jak dobře byla na některých filmech, a to nejen v DivX, podávána. Detaily nezanikly a navozená, skoro přirozená hloubka dala někdy až překvapivě dobře vyniknout zejména přední a střední části scény. Hloubku v tomto okamžiku ovlivnit šlo, a to i při použití BD přehrávače.

Pro televizní vysílání, třebas na DVB-T, se konverze opět snadno zapne přes tlačítko 3D. Zapnutá konverze však v mém případě nepracovala správné pro vysílání s poměrem stran 4:3. To automaticky roztáhla na 16:9 a prostorový efekt se vytrácel.

Celkově LG 42LW650S podporuje pět 3D formátů plus zmiňovanou konverzi a nechybí ani vertikální 3D vysílané často ze satelitu. Ne vždy ovšem bylo automaticky detekováno, jak slibuje příručka, a potíže jsem zaznamenal i při příjmu 3D signálu ze zapůjčeného Blu-ray přehrávače. Dva kvalitnější testovací disky mu činily potíže, záznam zadrhával jak v obrazu, tak ve zvuku. Nejsem ale schopen s jistotou říci, zda to bylo přehrávačem nebo televizorem, ale určitě to nebylo kabelem. Nejspíše to však bylo konkrétním kusem jinak velice pěkného Blu-ray přehrávače LG BD670.

Takže jaké je nové pasivní 3D v podání LG na které jsme tak dlouho v Česku čekali? V porovnání s Philipsem, který byl sice oznámen později, ale u nás byl k dispozici dříve, velice podobné. Vykazuje i obdobné vlastnosti, jako nízké pohledové úhly odspodu a shora, kdy se prostorový efekt vytrácí a barvy splývají, a také směrem do rohů. Jinak jsem překvapen byl: prostorový efekt je hluboký, ale nevtíravý a skoro až přirozený a bez dvojitých hran. Obdobnými vlastnostmi se kupodivu vyznačoval ze všech zdrojů signálu.

Synchronizovat se nic nemusí, brýle jsou lehké a levné a neovlivňuje je okolní světlo tolik jako u aktivního 3D, takže se prakticky vytrácí blikání, které je u aktivního 3D někdy poměrně dosti viditelné. Tím nechci říci, že za plného slunečního svitu ze strany, jako u mě doma, nebude zapotřebí trochu zatáhnout závěs. Pokud jde o ono diskutované poloviční Full HD rozlišení, já ho ve scéně prostě nevidím, i když věřím těm, kteří říkají, že ho vidí.

LG 42LW650S

Z tohoto pohledu vypadá televizor nejlépe. Designéři se však nijak nepochlapili a v porovnání se Samsungem zůstává LG v designu televizorů vysloveně bezzubé.

Koupit, či nekoupit?

Otázka není namířena na pasivní 3D systémy, tam to pokládám za jasné (nic v koupi nebrání, pokud uvážíte pro a proti a budete na ně připraveni). Otázka míří přímo na tento televizor. Dojmy jsou trochu rozpačité.

Zvuk je průměrný, obraz taktéž, a byl jsem zklamán při sledování méně kvalitních filmových záznamů v DivX. Na seriálovém dílu majícím 350 MB na 45 min. byl zřetelně vidět úbytek kvality, někdy uvadající barvy a horší podání „pleťovky“, která se až rozpadala. Na 107 cm to sice není nic neobvyklého, ale stejně mi to vzhledem k ostatním kvalitám televizoru přijde škoda. Z některých zdrojů signálu (včetně DVB-T) byla také znát mírná zubatost na šikmých hranách, a to i v HD, a byla také patrná jistá neostrost za pohybu. Ta se projevovala i ve 3D, i když dlužno říci, že prostorový obraz byl detailní a zdvojení hran nastávalo až hodně z úhlu (na výšku a do rohů podstatně rychleji).

Když to samé – a teď už se vracím k 2D a multimédiím – pustíte přes přehrávač napojený přes HDMI, prakticky nic se nevylepší a v tomto směru jsem od firmy viděl už lepší kousky. Pokud by televizor stál pod 30 000, či spíše pod 28 000 Kč, neřekl bych ani slovo. V rámci 34 999 Kč bychom ale měli být náročnější a v tomto okamžiku mi LG 42LW650S přijde jako průměrný a s výjimkou pasivního 3D ničím nevynikající televizor. Tím myslím i bezzubý design, který je rádoby ozvláštněn symbolem bílého krystalu, který je za provozu rozsvícen, i když si ho můžete nechat vypnout.

Příjemnou zprávou je, že satelitní tuner je solidní, pasivní 3D plné detailů a že LG u televizorů pro letošní rok odstranilo některé slabiny (EPG). Některé však zůstaly a tou největší je nepochybně velice špatná uživatelská příručka, společná pro asi 30 modelů. Zatímco jiní výrobci převedli své příručky přímo do televizoru, kde jsou po ruce a vždy pro konkrétní model, LG k tomuto kroku zatím nesáhlo. A přitom by stačilo málo – udělat v PDF příručku pro zakoupený a konkrétní typ televizoru a dát ji na internet. Nestálo by to moc a dojem by byl zcela odlišný.

LG 42LW650S parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– 2× pasivní 3D brýle
– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– adaptérové kabely pro: SCART, kompozitní video kabel (adaptérový), komponentní kabel (adaptérový)
– napájecí kabel (napevno přidělaný, třížilový)
– utěrka
– software Nero MediaHome 4 Essentials
– uživatelská příručka na CD, v papírové podobě dostanete stručnou příručku

foto: autor a LG

Na čem sledujete televizní vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).