Hlavní navigace

LG MS450H: multimediální rekordér se dvěma DVB-T tunery a vestavěným diskem

10. 2. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Okamžitě, jak jsem se letmo seznámil s tímto přijímačem, bylo mi jasné, že vzbudí zaslouženou pozornost. Je celý černý s leštěným povrchem, ve kterém se vidíte jako v zrcadle (také k němu dodávají antistatickou utěrku). Má zakulacené rohy a vepředu i vzadu zkosený vrchní panel. Je vybaven dvěma DVB-T SD/HD tunery, jedním HDD vestavěným uvnitř, druhý můžete vložit do vysouvacího boxu a třetí externí připojíte přes port USB. Podporuje mnoho moderních formátů a disponuje rozsáhlými síťovými službami. Navíc je přiložen bezdrátový LAN adaptér.

Vyrábí se dva stejné modely. Testovaný model LG MS450H je s 250GB pevným diskem, model LG MS400H se stejnými funkcemi a příslušenstvím, ale bez instalovaného dis­ku.

LG MS450H přední panel

Přední panel

Na předním panelu mimo loga a symetricky umístěných nápisů najdete v průhledu pouze displej. Ten indikuje provozní stav rekordéru. To hlavní najdete po otevření víka, která je dlouhé téměř přes celou šíři přijímače. Vlevo se nachází šachta pro druhý HDD (3,5" SATA do velikosti 1TB). Mírným zatlačením a povytažením ji otevřete a vysunete ven. HDD můžete tak snadno vyměňovat za jiný (samozřejmě pokud z něj právě nenahráváte, nebo přehráváte). Následuje zmíněný displej uprostřed. Od něj vpravo se nachází tlačítko resetu. Dále v řadě jsou tři tlačítka se symboly kolečka (spouští nahrávání) a dvou šipek nahoru/dolů, kterými procházíte uloženými programy. Následuje USB port, nezvykle s možností napájení až do 1A pro připojení dalšího HDD nebo flash disku.

LG MS450H přední panel s diskem

Pozor! HDD, který můžeme vložit do vysouvací šachty přijímače, je v menu nazýván jako externí. Jako interní je v menu uveden pouze napevno zabudovaný disk, který zakoupíme i s přijímačem.

Zadní panel

Vlevo na zadním panelu je zástrčka pro napájecí flexi kabel, dále malý větráček a následují USB port (500mA) pro WiFi adapter, LAN, HDMI: Trojice portů komponentního videa a pod nimi trojice portů kompozitního videa. Dále následují dva porty pro digitální audio. Jeden koaxiální a druhý optický. Vedle jsou konektory pro připojení DVB-T antény se smyčkovým výstupem. Výčet portů uzavírá jeden SCART (pouze na výstup signálu). Úplně vpravo se nachází štítek s certifikací a základními údaji o napájení apod.

LG MS450H zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání (DO) klasické velikosti je stejně jako přijímač celé v černém provedení. Padesát čtyři tlačítek je dobře rozmístěno, ale jejich stisk potřebuje trochu síly. Umožňuje také naprogramovat dálkové ovládání na váš televizor, pokud si zadáte příslušný kód, který naleznete v manuálu. K tomu jsou určena tlačítka, která se nachází na DO vpravo nahoře.

LG MS450H dálkový ovladač

LAN adapter

LAN adapter o velikosti 105×27×9mm se připojuje do zadního panelu a portu USB.

LG MS450H LAN ovladač

Adaptér je možno sklápět až do úhlu 45º, takže bude prodlužovat hloubku přístroje pouze o cca 28mm.

LG MS450H základní menu

Základní menu přístroje

LG MS450H menu ladení a skenu

Ladění terrestrických muxů

Popis funkcí

Přístroj má zabudovaný pevný disk 250 GB. (dá se nahradit bez problémů až 2TB HDD) Na disk můžete nahrávat až 2 televizní programy najednou a navíc k tomu i něco jiného z obsahu HDD současně sledovat. Pozor! Zapnutá funkce Time Shift je také nahrávaný program! TimeShift je limitován záznamem do 16 GB. Sběrnice spolupracuje s NTFS i FAT 16 a FAT 32. Nahraný program je pojmenovaný podle EPG a dále je uvedeno přesné datum a čas pořízení záznamu.

LG MS450H záznam na HDD

DVB-T rekordér můžete připojit k TV přes digitální rozhraní HDMI nebo pomocí klasických kompozitních a komponentních konektorů audia a videa, nebo SCARTu. Připojit lze další SATA standadrní HDD do vysouvací šachty nebo použít další externí pevný disk zapojený přes USB v předním panelu. Záznam je na HDD ve formátu *.ts a je možné jej pomocí funkce kopírování překopírovat přes LAN nebo Wifi na připojené PC. Je možnost také kopírovat (přesouvat) filmy, obrázky nebo hudbu mezi interním a externím diskem a sítí (PC). USB port rekordéru však nemůže být přímo připojen k PC.

LG MS450H síť a další nastavení

Samozřejmostí je i mazání nepotřebných souborů, nebo formátování disků. Přehrávání záznamů je možné ve 4. stupních. Při nejrychlejším posune záznam za 1 min asi o 8 minut. Nelze se pohybovat po skocích! Dostat se u dvouhodinového filmu například na devadesátou minutu zabere cca 11 minut. Alespoň, že si přijímač pamatuje místo přerušeného přehrávání, takže můžete pokračovat později. Pokud chcete přehrávat video od navoleného času tak ve většině případů funguje tlačítko GOTO. Tam zvolíme pole mezi hodinami, minutami a sekundami. Uvedeme začátek pomocí numerických tlačítek. Pak, po zmáčknutí tl. OK, by mělo být zahájeno přehrávání od navoleného času.

Podpora přijímače u českýchslovenských titulků je dobrá. Titulky to vykresluje plně výborně s českou diakritikou zejména v HD rozlišení. V menu musíme mít ale správně nastaveno u Kódu stránky: CP 1250C, EUROPE 2. Přijímač zobrazuje obraz a zvuk v nejvyšší kvalitě až do plného HD rozlišení 1920×1080p.

LG MS450H YouTube

Přístroj si také dobře rozumí s mnoha formáty: např. video soubory typu MPEG (1,2,4), Avi, DivX, DivX HD, Xvid, Mpg, m4v, HD-Divx, WMV9 HD, MPEG-2 ts, H.264 ts/avi, mkv. Podporované audioformáty jsou např. MP3, WMA nebo WAV. Z méně známých např. Ogg, AAC, FLAC, AC3, M4A, DTS, WMA-Pro, MP4. Přehrávač podporuje i obrázky formátů JPEG, GIF, TIFF, BMP, PNG. Přístroj nepodporuje video soubory VOB. Stačí ale příponu přejmenovat na MPEG a video bez problému přehrajete. Přijdete však o menu disku.

LG MS450H Picasa

Protože se lze k síti připojit pomocí LAN 10/100 nebo pomocí WiFi adaptéru s DLNA je další výhodou např. prohledávání a přehrávání přímo ze sítě YouTube nebo Picasa. Výběr lokality je znázorněn vlajkami států.

Teletext

Teletext není zobrazován se správnou češtinou. Většinou bývají u přijímačů problémy s akcenty pouze na velkých písmenech. U tohoto přístroje je tomu však obráceně. Neporadí si s malými písmeny s akcenty (ty jsou nahrazovány jinými znaky), velké jsou ale v pořádku.

LG MS450H seznam kanálů a teletext
Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Hodnocení

Na šedesáti! stranách českého manuálu doplněného názornými obrázky ke každé akci se velice podrobně seznámíte se všemi funkcemi tohoto multicentra. Manuál je opravdu nadstandardní a je napsán srozumitelně i pro laika. Na jeho posledních stranách najdete seznam kódů pro různé TV k dodávanému dálkovému ovládání.

LG MS450H manual

Tento přístroj se bude bezesporu líbit tomu, kdo má ve svém PC uloženo mnoho audio nebo videosouborů a chce je na dálku pohodlně přehrávat na svém zobrazovači. Mimo počítače se s ním propojíte i na svoji USB paměť, nebo připojíte svůj MP3 přehrávač. Pro propojení různých přístrojů slouží technologie DLNA pro bezdrátovou WiFi komunikaci nebo obyčejný síťový kabel. Protokol DLNA však nepodporuje titulky. Snadno nasdílíte HDD svých počítačů nebo síť. disků. Protože tento přijímač bezchybně spolupracuje se všemi připojenými disky je předurčen k častému nahrávání TV pořadů. Všechny tyto funkce ovládáte pohodlně svým dálkovým ovládačem. Velice dobrý je „file manager“ pro kopírování souborů mezi jednotlivými připojenými zařízeními! Nahrávky můžete přesouvat z disku na disk, mazat apod.

LG MS450H EPG

Funkční EPG (elektronický programový průvodce) zobrazuje vždy pouze jen jeden kanál až na 8 dní dopředu. To pro někoho může být nevýhoda.

Vadí však omezená funkce Editace programu. Uložené stanice nelze přesouvat (tak, abychom je seřadili podle svého vkusu), pouze jednotlivě mazat. Rozměry tohoto přístroje jsou 430×260×68 mm, spotřeba energie 30 až 42 W, ve StandBy podle nařízení EU pouze 1 W. Je umožněno automatické upgrade firmwaru přes internet. V dnešní recenzi jsem nepopisoval detaily instalace. Považuji to totiž za zbytečné, protože se jedná o terestrický přijímač, kde většina úkonů ladění a uložení kanálů probíhá zcela automaticky. Navíc je k dispozici velice podrobný a názorný manuál v češtině.

Další parametry a možnosti

LG MS450H krabice

Dekódování videa: MPEG1/2/4, AVI, XviD, WMV9(MP@HL), H.264 / AVC(HD),VC-1(MP@HL, AP@L3)
Dekódování audia: MP3, WMA, AAC, Ogg, PCM, AC3, M4A, FLAC(2CH), DTS
Kopírování z (na) HDD na (z) USB
Kopírování z (na) HDD na (z) síťový HDD
Současné nahrávání a přehrávání
Mazání souborů
Extra funkce
Prezentace fotografií s hudbou
Progresivní skenování
Převzorkování na 1080p
Teletext
Automatické ztlumení kontrastu displeje

Balení obsahuje

BRAND24

• Video/ audio kabel
• Síťový kabel
• Dálkové ovládání
• 2×AAA baterie
• NERO MediaHome 4 na softwarovém CD
• Bezdrátový LAN adaptér (typUSB)
• Manuály v češtině, slovenštině a angličtině
• Antistatická utěrka

Přijímač k testu zapůjčila firma LG Electronics, Nádražní 23, Praha 5
Web: www.lge.cz
Web výrobku, kde najdete i český manuál: http://www.lge­.com/cz/tv-audio-video/video/LG-multimedialni-centra-MS450H.jsp
Podpora: http://www.lge­.com/cz/suppor­t/product/sup­port-product-profile.jsp?cus­tomerModelCode=MS450H&i­nitialTab=faq
e-mail: lobodasova@lge­.com
Orientační cena: 8990Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: autor + firemní foto

Využíváte u přijímačů nadstandardních funkcí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).