Hlavní navigace

LG Professionals Days 2014: OLED i v Ultra HD, IPS všude

16. 4. 2014
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Společnost na setkání v Praze představila televizory a další výrobky pro letošní rok a oznámila zavedení operačního systému webOS do Smart TV

Televizní novinky LG letos nepřicházejí s ničím převratným. Toho jsme se ostatně nedočkali od žádného výrobce a po záplavě let minulých není divu. Firma podle svých vlastních slov hodlá klást důraz především na tři oblasti:

  • technologii OLED,
  • rozlišení Ultra HD a 
  • operační systém webOS.

Vedle toho se také zdůrazňuje vysloveně masové používání panelů IPS, a to i u těch nejlevnějších modelů, což je podle mého ještě důležitější, a uvidíme, jak kvalitní IPS to vlastně bude.

Jde však také o vylepšený zvuk vyvinutý ve spolupráci s Harman Kardon, který jde někdy docela daleko. Alespoň papírově, protože kupříkladu od řady LB630V výše najdete v televizorech i dekodér dts!

A když jsme u shrnutí vlastností: zabudované WiFi najdete ve všech chytrých televizorech (jedinou výjimkou je LB570, kde je jen příprava) a všechny také mají nahrávání a podporu HbbTV.

Televizory mají mít – včetně „hloupé řady“ LB450U – kompletní tunerovou výbavu v HD, tedy včetně DVB-T2 a DVB-S/S2, a to je hodně zajímavá informace!

LG stále také drží trojici českých widgetů v podobě Voyo, Filmboxu a Topfunu, změna ovšem nastala u přístrojů s „magickým ovladačem“, kde se nyní bude dodávat i ten standardní, což v minulém roce nebylo.

Zjevně se to zákazníkům moc nelíbilo…

Jak vidíte ze snímku, i Ultra HD televizory s klasickou technologií LCD dostávají IPS panely. LG na ně letos hodně sází a bylo vidět, že na ně klade větší důraz než na OLED. Firma se už zjevně smířila s tím, že hned tak rychle nebudou a zdálo se mi, že poněkud přibrzdila.
Autor: Bohumil Herwig

Jak vidíte ze snímku, i Ultra HD televizory s klasickou technologií LCD dostávají IPS panely. LG na ně letos hodně sází a bylo vidět, že na ně klade větší důraz než na OLED. Firma se už zjevně smířila s tím, že hned tak rychle nebudou a zdálo se mi, že poněkud přibrzdila.

OLED nastupuje, ale…

Masově letos tuto technologii opravdu očekávat nemůžeme a určitě ani příští rok. LG se prý nicméně docela dobře prodává, i když nic konkrétnějšího jsem se nedozvěděl.

V každém případě vedle již dříve oznámených „zahnutých“ modelů 55EA970V (viz foto níže) a 55EA980V, je nyní prý nejdůležitějším výrobkem 77palcový (196 cm) OLED televizor s Ultra HD rozlišením EC980V, o kterém se více zmiňuji v příslušné části. Představuje momentálně zřejmě první oznámený televizor OLED s rozlišením Ultra HD na světě.

V druhé polovině roku, resp. na podzim, však přijdou další „rovné“ modely a na dobrý dotaz kolegy Žáka, zda půjdou zavěsit na zeď, zazněla odpověď, že to ještě není jasné. V každém případě by musely být speciálně vyztuženy, protože panel hluboký půl centimetru se na stěnu připevňuje dosti špatně…

OLED televizory 55EA970V a 55EA980V byly oznámeny už dříve a ceny jsou notně, ale notně vysoké.
Autor: LG

OLED televizory 55EA970V a 55EA980V byly oznámeny už dříve a ceny jsou notně, ale notně vysoké.

Ultra HD a také jedenkrát OLED Ultra HD

Všechny letošní výrobky z této kategorie budou mít označení UB a jedinou výjimku představuje ten s OLED obrazovkou. A když jsme u něj, podívejme se alespoň na to málo zveřejněných informací, protože má přijít až na podzim.

Nese označený EC980V a jak jsme se dozvěděli, měl by být dostupný nejen v 77ʺ (195,6 cm), ale později i ve 100ʺ, tj. v 2,5 m.

Vedle rozlišení Ultra HD nabídne zakřivenou obrazovku se čtyřmi barvami na pixel (WRGB) a zvukový systém typu 2.2 na kterém spolupracoval Harman Kardon. V ceně bude i dálkový ovladač Magic Remote, který vidíte na snímku níže.

Mám potvrzeno, že všechny 4K modely, tedy včetně OLED, budou umět přehrávat Ultra HD obsah i přes rozhraní USB 3.0 a že je také nově zabudováno HDMI 2.0 s frekvencí 60 sn./s, rozhraní DisplayPort a podporován je kodek H.265 (HEVC). Tím myslím odpovídám na několik vašich dotazů na toto téma.

LG 55LA965V (Ultra HD, 140 cm) nabídne „přiznané“ reproduktory a hudební výkon 34 W. Spotřeba má být 112 wattů, nicméně překvapuje vysoká spotřeba v pohotovostním režimu 0,3 W.
Autor: LG

LG 55LA965V (Ultra HD, 140 cm) nabídne „přiznané“ reproduktory a hudební výkon 34 W. Spotřeba má být 112 wattů, nicméně překvapuje vysoká spotřeba v pohotovostním režimu 0,3 W.

Obecně vzato budou mít Ultra HD televizory LG pět řad plus zmiňované OLED. LCD modely opět charakterizují panely typu IPS a k dispozici budou od úhlopříčky 55ʺ, tj. 140 cm. Jedinou výjimku bude tvořit řada UB850V (viz foto níže), u níž najdete i 49ʺ, tj. 124,5 cm.

Všechny mají mít rozlišení 3 840 × 2 160 bodů, tunery DVB-T2, DVB-S/S2 a bohatou výbavu u níž je samozřejmostí zabudované WiFi všech druhů. A navíc technologie NFC a USB fungující jako rozbočovač.

Základním typem podsvícením je Edge LED, tedy v rámu, několik přístrojů má mít podsvícení plošné.

Parametry nejnižšího modelu LA965V (foto výše) stáhnete zde: LG 55LA965V_UHD

Parametry středního modelu UB850V (foto níže) stáhnete zde: LG 49UB850V_UHD

Střední Ultra HD třída v podobě UB850V nabízí opět špičkovou výbavu.
Autor: LG

Střední Ultra HD třída v podobě UB850V nabízí opět špičkovou výbavu.

LG PB560 představuje základní řadu bez chytrých funkcí. Na výběr nicméně máte v rozlišení obrazovky – buď PB560U s 1 024 x 768 body nebo PB560V s Full HD.
Autor: LG

LG PB560 představuje základní řadu bez chytrých funkcí. Na výběr nicméně máte v rozlišení obrazovky – buď PB560U s 1 024 × 768 body nebo PB560V s Full HD.

Plazmy u LG nekončí

S touto technologií přijdou na trh čtyři modely:

  • PB560U – základní „hloupá“ řada s obrazovkou s rozlišením 1 024 × 768 bodů nicméně s tunerem DVB-T2, DVB-S/S2 a 20wattovým zvukem;
  • PB560V – totéž, ale s rozlišením Full HD;
  • PB660V – „chytrý“ televizor, Full HD, opět DVB-T2, DVB-S/S2 a podobný zvukový výkon jako výše, příprava na WiFi, nastupuje podpora dts, ohlášená spotřeba u verze 127 cm – 118 W, pohotovostní režim 0,3 W; 
  • PB690V – obdobné vlastnosti plus aktivní 3D, zabudované WiFi, WiFi Miracast a WiDi.

Všechny plazmy budou vždy v úhlopříčkách 50 nebo 60 palců, tj. 127 a 152 cm. Pozor si dejte především na HbbTV, které mají pochopitelně pouze „chytré“ přístroje. To ale platí i u LCD…

Parametry nejnižšího modelu PB560U stáhnete zde: LG_50PB560U_plazma

Parametry nejvyššího modelu PB690V stáhnete zde: LG_50PB690V_plazma

LG 42LB630V představuje střední třídu. Právě zde startuje webOS (níže je „pouze“ Netcast) a také dts, což je opravdu pozoruhodné. Parametry si stáhnete níže.
Autor: LG

LG 42LB630V představuje střední třídu. Právě zde startuje webOS (níže je „pouze“ Netcast) a také dts, což je opravdu pozoruhodné. Parametry si stáhnete níže.

LCD klasika: chytré prakticky všechny

Běžné LCD televizory až tak běžné nebudou, protože obrazovky IPS budou opravdu všude a, a to i u těch nejnižších řad, tedy v LB450U či LB490U. Právě u LB490U startuje „Smart TV“, takže LG má letos „chytré“ televizory všude s výjimkou jediné zcela základní řady LB450U. Ta je ale jen v malých velikostech 56 cm (22ʺ), 62 cm (24ʺ) a 71 cm (28ʺ). Nicméně i u těchto přístrojů s plošným podsvícením najdete kompletní tunery v HD, tedy včetně DVB-T2 a DVB-S/S2.

Tady se LG od konkurence rozhodně odlišovat bude.

A to zřetelně!

Střed nabídky představují šestkové modely přicházející už pouze ve Full HD (pod nimi najdete i HD Ready) a například u LB630V (viz foto výše) začíná LG tolik opěvovaný webOS.

Nad LB630V jsou ještě tři „šestkové“ modely a například LB650V už nabízí pasivní 3D. Vše završuje LB730V s plošným podsvícením a LB870V s podsvícením v rámu. U nich už v ceně dostanete i Magic Remote a nově také běžný standardní ovladač.

Dlužno ještě dodat, že ani jeden z oznámených Full HD LCD televizorů nepracuje s technologií NFC a nemá USB 3.0. Zvukově jsou na tom ale velice dobře a i ten nejobyčejnější přístroj z nabídky pro 2014/15 bude mít hudebních 10 wattů! Mimochodem těsně před vrcholem (LB730V) najdete 24 W a na samém vrcholu pak dokonce 50 wattů!

Parametry Full HD modelu nižší střední třídy 42LB580V stáhnete zde: LG 42LB580V_LCD

Parametry modelu střední třídy 42LB630V stáhnete zde: LG 42LB630V_LCD

Parametry 3D modelu vyšší střední třídy LB650V stáhnete zde: LG 47LB650V_LCD

LG Magic Remote je pro letošní rok přepracovaný a prý i ušit na míru webOS. Můžete ho mít i ve stříbrné barvě.
Autor: LG

LG Magic Remote je pro letošní rok přepracovaný a prý i ušit na míru webOS. Můžete ho mít i ve stříbrné barvě.

webOS jen u vyšších modelů

Operační systém webOS má nabídnout především zjednodušení ovládání chytrého televizoru (ve spojení s ovladačem Magic Remote) a také multitasking, tedy současný běh více úloh. U běžných LCD televizorů ho najdete od řady LB630 výše, a bude také u OLED a UHD. U plazem pak u řad PB660V a PB690V.

A o co vlastně jde?

Vše je postaveno na grafickém uživatelském rozhraní a cílem podle LG bylo zjednodušit hledání a také výrazně snížit počet kroků potřebných k přepínání mezi aktuálně dostupným obsahem.

K dispozici je několik funkcí: „Rychlý start“ dovoluje vybrat obsah nebo možnosti ve spodní části obrazovky, takže se můžete přepínat mezi televizními programy a dalším obsahem. U „Vyhledávání“ stačí zadat, nebo nahlas říci, klíčové slovo a fungovat to prý bude už i v češtině! Vyhledává se na připojených zařízeních, v televizních programech i na online videích z YouTube.

Zajímavou funkcí je „Live Menu“ dovolující při podržení kurzoru dálkového ovladače vybírat mezi kanály, vyhledáváním a nahraným video obsahem.

Vše doplňuje „Asistent připojení externích zařízení“, „Sdílení“ obsahu z externích zařízení a také LG Store.

BRAND24

Pětková řada LG, zde v podobě 47LB561V, nevypadá vůbec špatně! Mimochodem má i optický digitální výstup…
Autor: Bohumil Herwig

Pětková řada LG, zde v podobě 47LB561V, nevypadá vůbec špatně! Mimochodem má i optický digitální výstup…

Kdy si je budete moci koupit?

Část zjevně za chvíli (LCD televizory nižší a střední třídy – konec dubna, začátek května), část ale až na podzim, což se týká především OLED přístrojů. Nicméně bych se na to raději netěšil, protože LG už v minulosti několikrát v tomto ohledu překvapilo.

Pokud jde o klasické LCD přístroje s rozlišením Ultra HD, ty se částečně objeví už v květnu/červnu, další přibližně v polovině roku.

Čekáte na OLED?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).