Hlavní navigace

Názor k článku Líbil se vám článek? Poděkujte oblíbeným autorům penězi od Kamil Páral - Jsem vážně rád, že se redakce snaží něco...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 4. 2015 16:22

    Kamil Páral

    Jsem vážně rád, že se redakce snaží něco tímto směrem udělat. Experimentovala s Flatterem, teď zkouší jiné směry. Výborně. Ale ta aktuální implementace je vážně dosti nešťastná, viz trefné komentáře k diskuzi.

    Fixní poplatek jen odradí. Navíc se domnívám, že budoucnost není v deseti lidech co přispějí 25 Kč, ale ve sto lidech co přispějí 2.50 Kč. Microdonations. Dobrých článků člověk přečte deset denně, to s částkou 25 Kč nebude fungovat.

    Bezpečnost. Ze všech stran (včetně Lupy) se do lidí vtlouká, že nemají dávat číslo své kreditní karty, a že si mají dávat pozor na adresní řádek a na https, a nyní na lupě zadáváme číslo kreditní karty přes http do nějakého popupu. Je jedno jak je to ve skutečnosti, takto to vypadá. Adresa musí odpovídat webu, musí tam být https, musí to být důvěryhodný prostředník.

    Čísla bankovních karet jsou podle mě old school a navíc zatížené poplatky. Nevím proč jako výchozí volbu nepoužít vygenerovaný příkaz pro banku. Kliknu na odkaz, přihlásím se (do svojí banky, které věřím, na adrese, kterou znám), a potvrdím příkaz (ideálně i nastavím částku). V aktuálním UI se navíc příkazy pro banku dají nalézt pouze náhodou, jinak se to tváří, že to podporuje pouze karty.

    K čemu vyžadovat email při placení? Je to povinné? Vypadá to povinné. Odradí to další lidi (spam).

    Domnívám se, že v současné době není jiná možnost, než nabídnout těch systémů několik. Například mě strašně vyhovoval Flattr - kliknu a o nic víc dalšího se nestarám, maximální jednoduchost - a pravidelně jsem články flattroval. Někdo preferuje PayPal, někdo Bitcoiny kvůli soukromí, někdo nic z toho nemá a chce poslat platbu přes banku nebo přes kartu. Je smutné, že nemáme univerzální způsob a že je s tím hodně práce, ale pokud vyberete jeden konkrétní způsob, tak si tím odříznete spoustu lidí a nevyplatí se to asi nikdy (jiná otázka je, jestli se to vyplatí, i kdybyste implementovali deset nejoblíbenějších přístupů; zatím nejsme zvyklí moc dobrovolně platit a přispívat).

    Začal bych s opravením toho fixního příspěvku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).