Hlavní navigace

LifeView Walker Hybrid: duální tuner pro USB

2. 3. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Na českém trhu je LifeView nováčkem; prostřednictvím dovozce SWS pronikla firma do Česka teprve před několika měsíci. Tchajwanská firma Animation Technologies Inc., která pod touto značkou prezentuje své výrobky, má s technikou pro příjem televize a zpracování videa bohaté zkušenosti. Do testu jsme získali externí USB tuner, tedy další "klíčenku", která by kromě digitálního vysílání měla zvládnou i analogový příjem.
Walker-2

Tuner TV Walker Hybrid je určen pro příjem televizního signálu v normách PAL a NTSC. Poměrně velká krabice, ve které si uživatel přístroj přinese domů, skrývá pestré příslušenství. Pasivní interiérová anténa, redukce s-video – kompozitní video (cinch), dvě propojky pro zapojení antény, zvukového kabelu (2× cinch – jack), USB kabel, prodlužující infračervený senzor pro dálkové ovládání, dálkové ovládání samotné, manuál a instalační CD – není toho málo.

Systémové požadavky

Walker je pěkný mlsoun, výrobce v uživatelské příručce doporučuje alespoň Pentium 4 taktované na 2,0 GHz, nejlépe však na 2,4 GHz, a 256 MB paměti. V praxi však pro příjem DVB-T stačí o něco slabší stroj (testoval jsem výrobek na Pentiu M 1,6 GHz), rychlejší procesor si vyžaduje především záznam a komprese analogového signálu. Tuner potřebuje mít v počítači pro svou potřebu dva volné USB sloty: jeden pro přenos dat a druhý pro napájení jednotky. Žíznivost po energii dokumentuje také větráček ve spodní části přístroje.

Výbava tuneru aneb konektory

Hybridní přijímač disponuje kombinovaným anténním vstupem, který vede k oběma druhům ladicích obvodů. Na rozdíl od jiných řešení obdobného typu si nemusí uživatel pro příjem DVB-T i analogového vysílání zároveň pořizovat druhou anténu nebo signál rozbočovat. Druhým konektorem je s-video vstup pro snímání analogového videa a třetím do party pak audio jack. Na „čumáku“ přístroje je umístěn USB konektor a v kopuli nahoře infračervený senzor pro dálkové ovládání. Na boku přijímače se nachází zdířka pro druhý senzor dálkového ovládání – tentokrát na samostatném kablíku. Je připraven pro případ, kdy by se Walker ocitl mimo přímou viditelnost.

Walker-baleni

Software a jak na něj…

S tunerem je, vedle sady systémových utilit a ovladačů, na CD dodáván už jen samotný „tenký“ televizní klient, který na HDD zabere pouhých 12 MB. Zvolenému řešení tleskám, je rozhodně elegantnější a uživatelsky příjemnější než mamutí aplikace typu all-in-one, tedy vše v jednom (např. bezmála čtvrtgigový PowerDirector apod.), jimiž jsou vybaveny některé jiné USB tunery. Mezi sympatické vlastnosti programu LifeView DTV patří podpora snad všech aktuálních produktů této značky. Podle toho, jaký tuner je připojen a jakými funkcemi disponuje, obměňuje software nabídku tlačítek v levé liště.

Instalace je bezproblémová a její průvodce přehledný. Zároveň zde však číhá úskalí – verze klienta i driverů na CD jsou již poměrně obstarožní, a tak doporučuji stáhnout si nové verze ze stránek www.lifeview.com.

LifeView DTV při každém spuštění přehraje firemní znělku, která sice není dlouhá, zato dosti hlasitá. Grafické rozhraní je velmi přehledné a srozumitelné. Vlevo je již zmíněná nabídka funkcí, dole prvky pro ovládání záznamu, time-shiftingu a přepínání stanic, dále pak sedmistupňový ukazatel síly signálu. V pravém panelu jsou vypsány všechny naladěné stanice, pro digitální vysílání je k dispozici přepínač mezi televizními a rozhlasovými programy, které jsou v multiplexech vysílány. Uprostřed toho všeho trůní virtuální obrazovka s přepínačem pro celoobrazovkový režim a tlačítkem pro skrytí panelu programů.

Walker-scan

Pro první nastavení digitálního tuneru slouží tlačítko SCAN, které nás přenese do obrazovky vyhledávání kanálů, a to buď prohledáním pásma nebo zadáním frekvence vysílače. Walker napoprvé nenašel nic, ale problém byl v pasivní anténě postavené na dřevěném stole. Při druhém pokusu jsem anténku spodním magnetem přichytil ke kovové konstrukci stolku v horizontální poloze a vida – signál se i v takovýchto spartánských podmínkách držel mezi 50 a 80 procenty. Software našel všechny tři v Praze vysílané multiplexy, kompletní nabídku televizních i rozhlasových stanic uložil do paměti. Kvalita příjmu byla téměř perfektní, občasné výpadky zmizely po třetím startu tuneru, tentokrát se střešní anténou.

Walker nabízí kompletní teletext s jednoduchou navigací, kdy stačí kliknout myší na číslo stránky v textu, které se chová jako hypertextový odkaz. Také můžete naťukat číslo stránky ručně. Teletext bohužel nepodporuje češtinu. Stejně je na tom programový průvodce EPG, který nezobrazil korektně ani jedno kódování češtiny. Nastavení rekordéru pomocí EPG však bylo bezproblémové. Při záznamu se ukládá původní datový tok ve formátu MPEG-2, který lze bez problému přehrát nebo editovat. Ovládání tenkým infračerveným dálkovým ovladačem ve formátu kreditní karty není luxusem, ale svůj účel plní bez ztráty kytičky.

Walker-aplikace

Analogové fiasko

Pokus o naladění analogových stanic zcela selhal. Automatické ladění sice občas vykazovalo přítomnost signálu na kontrolní obrazovce, ale kvůli nemožnosti ladit ručně nenašel Walker ve výsledku vůbec nic, a to ani připojen na kabelovou síť! Předpokládám, že je to problém ovladačů a software, bohužel ale novější verze než testovaná k dispozici není. Možná za to může testovaný vzorek, stejný problém sice popisují další recenzenti, dovozce ale nic takového nehlásí.

Poslední slovo

Kromě nulového analogového příjmu trápí Walker také pomalý rozjezd. Digitální vysílání občas naběhlo až po několika desítkách sekund, kdy jednotka vytrvale hlásila Signal Unlocked! – obraz ale nakonec naskočil. Připočteme-li úplnou absenci češtiny, nevychází z toho hybridní Walker jen s hybridním čistým štítem. Jako digitální tuner je skvělý, zachytávat video umí, ale s analogovým vysíláním si neporadí. Bohužel tedy zastává jen dvě třetiny očekávané práce.

Databáze: LifeView Walker Hybrid

BRAND24

Orientační cena: 2700 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Jaké schopnosti požadujete od USB "klíčenky"?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).