Hlavní navigace

Listia, aukce věcí, které jsou zadarmo

8. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dražit se dá i bez peněz, pomocí kreditů. Konkurence eBay je na světě, nový projekt Listia umožňuje lidem zbavit se zdánlivě nepotřebných věcí, které se jiným mohou hodit.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Listia vám při registraci dá volných 500 kreditů. Co s nimi? Můžete za ně dražit v aukcích místo peněz. Na výběr je rozličné zboží, třeba knihy nebo televize. Prodávat můžete i vy, výherce dražby vašich předmětů vám zaplatí v kreditech, které můžete samozřejmě zpětně použít k zaplacení věcí, které si vyberete a vydražíte zase vy. Jedná se o jakýsi moderní systém směny, kterou znali předci desetitisíce let zpátky.

Kromě toho, že nepotřebujete peníze, je Listia stejným projektem, jako všechny ostatní aukční systémy. Peníze nepotřebujete. Ale pokud máte málo kreditů, můžete si jich za dolar koupit deset, Listia je vám ráda prodá. To je jediný případ, kdy musíte upustit chlup. Podle mého jde o geniální nápad na elektronickou výměnu nepotřebného harampádí. Co se vám už nehodí, může jiným udělat velkou radost, protože zrovna to potřebují.

Další zajímavostí je, věci týkající se předání, případně odeslání zboží, si prodejce a kupující řeší mezi sebou. Což je geniální nápad, jelikož právě doprava je to, co nejvíce tíží jak provozovatele aukcí, tak i všechny zúčastněné. Takto odpadá jeden z velkých problémů.

Na webu chybí reklama, což je pro uživatele také výhoda, mohou se soustředit jenom na to, jak odchytit to, co se jim právě hodí. K podpoře projektu přispívají i uměle vložené zajímavé produkty, třeba nová luxusní televize nebo minikamera Flip. Fajn záležitostí je i vložení polohy prodávajícího do mapy, tak se můžete přesvědčit, zda nebude poštovné a balné dražší než samotné zboží.

BRAND24

„Aukce věcí zadarmo“, jak zní podtitul projektu, je opravdu skvělým nápadem, který by si zasloužil lokální českou kopii. Systém je jasný a jednoduchý, kredity získané prodejem a utracené koupí jsou virtuální měnou, jejíž ztráta příliš nemrzí. A když chce někdo jenom kupovat, tak si kredity prostě koupí a ze systému se tím pro něho stane klasická aukce, jak ji všichni známe.

Jestli si něco zaslouží okopírování, tak Listia určitě. Bylo by fajn mít lokální český virtuální bazar, ve kterém by nebyl problém zbavit se zdarma něčeho, co nepotřebujeme, a za získané kredity „koupit“ něco, co se nám hodí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).