Hlavní navigace

Lucie Výborná s Janem Pokorným dokázali, kam až dosáhnou lidské možnosti

25. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Český rozhlas slaví devadesáté narozeniny ve velkém stylu. Moderátoři Lucie Výborná a Jan Pokorný je oslavili zápisem do české knihy rekordů.

Výborná s Pokorným na hranici svých možností

První český rekord v nepřeržité sérii živě vysílaných rozhlasových rozhovorů vytvořili moderátoři Českého rozhlasu Radiožurnál Lucie Výborná a Jan Pokorný. Po dobu 48 hodin vysílali z mobilního studia umístěného v dolní části Václavského náměstí v Praze, kam si postupně pozvali 90 hostů. Výborná se s Pokorným, který Radiožurnálu šéfuje, střídala po dvou hodinách, během nichž mohl aktuálně nemoderující redaktor spát. Dvoudenní maraton začal v sobotu večer a skončil v pondělí.

Během každé dvouhodinovky stihnul moderátor vyzpovídat čtyři hosty. “Prvním z nich byl Miroslav Marek z agentury Dobrý den, který na rekord dohlíží, jako poslední se v pondělí do mobilního studia Radiožurnálu na Václavském náměstí posadil bývalý úspěšný vícebojař Tomáš Dvořák,” přiblížil mluvčí Českého rozhlasu Jakub Čížek. Přímý přenos maratonu sledovalo na kanálu Českého rozhlasu na videoportálu YouTube přes 18 tisíc posluchačů. Přes prosklenou vitrínu studia mohli vidět i na Václavské náměstí a rozmary počasí, které pokus ohrožovaly.

Jan Potůček: 18 tisíc lidí sledovalo na YouTube přenos z 48-hodinového maratonu Radiožurnálu


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Jan Pokorný (vpravo) dokázal s Lucií Výbornou téměř nemožné.

Rumuni se zbavili společnosti Digi Slovakia

Společnost Digi Slovakia už nepatří rumunské firmě RCS&RDS, která v řadě regionů provozuje satelitní televizi Digi TV. Koupil ji operátor Slovak Telekom. Slovak Telekom, největší slovenský telekomunikační operátor, se po několikaměsíčních jednáních s konsorciem RCS&RDS dohodl na odkoupení 100% podílu společnosti Digi Slovakia,uvedla v tiskové zprávě společnost Slovak Telekom. Potvrdila se tak informace rumunského deníku Ziarul Financiar z března letošního roku. Společnosti Digi Czech Republic se tato akvizice netýká.

Naším cílem ve střednědobém horizontu je rozšířit naše portfolio a využít růst ve vybraných strategických segmentech, jakým je digitální televize. Digi Slovakia jsme si vybrali díky její etablované zákaznické bázi a dostupnosti jejích služeb. Věřím, že její akvizicí získají naši stávající i budoucí zákazníci řadu výhod. Naší společnou ambicí bude spojit to nejlepší z technologií, programové či obsahové struktury digitální TV na Slovensku, uvedl při této příležitosti předseda představenstva a generální ředitel společnosti Slovak Telekom Miroslav Majoroš.

Lukáš Polák: Provozovatel satelitní televize Digi TV prodal svou slovenskou odnož, koupil ji Slovak Telekom

Co bude s Digi Slovakia pod novým vlastníkem? To v tuto chvíli nelze s jistotou říci.

Majitel UPC prodává firmu Chellomedia

Na trhu s placenými kabelovými a satelitními kanály se schyluje k velké vlastnické změně. Majitel největší české kabelové společnosti UPC, mediální skupina Liberty Global, se rozhodla prodat firmu Chellomedia, pod kterou spadá i středoevropská odnož Chello Central Europe. Ta na českém a slovenském trhu provozuje na dvě desítky placených televizí, mezi něž patří i Sport 1 a 2, dokumentární kanál Spektrum, dětský Minimax, kulinářská TV Paprika nebo filmový MGM Channel. O chystaném prodeji na svém webu informoval americký list The Wall Street Journal.

“Liberty Global si asi před měsícem najala poradce, kteří jí pomáhají vyjednávat s několika vážnými zájemci o Chellomedia,” uvedl list. Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, se výše transakce odhaduje na 800 milionů až jednu miliardu dolarů (16,25 až 20,32 miliard korun). Prodána má být buď celá firma, nebo její významná část. Chellomedia vyrábí obsah a distribuuje placené televizní kanály do zhruba 390 milionů domácností po celém světě. Silné postavení má ve střední a východní Evropě a Latinské Americe.

Jan Potůček: Majitel UPC prodává firmu Chellomedia, provozovatele řady placených kanálů

Chelomedia například provozují i tematický Sport 2

Stručně

Až osm televizních programů a jednu rozhlasovou stanici mohou naladit nově v zemském multiplexu 3 obyvatelé České republiky. Digitální síť o půlnoci z neděle na pondělí zařadila do svého datového toku také pozici pro chystanou hudební stanici Óčko Gold.

Lukáš Polák: Óčko Gold začalo testovat v celoplošném multiplexu 3, ostrý start plánuje na 1. června

Vysílání jednoho televizního programu ve standardním rozlišení v pozemní Regionální síti 7 vyjde skoro na milion korun měsíčně. Vyplývá to z ceníku služeb, který zveřejnil operátor tohoto multiplexu, společnost Progress Digital, na svém webu.

Jan Potůček: Regionální síť 7 si účtuje za šíření jednoho SD programu téměř milion korun měsíčně

Provozovateli Regionální sítě 7, společnosti Progress Digital, se podařilo odstranit po změně jednoho z technických parametrů podstatný problém, který vznikal při ladění této digitální sítě v Praze.

Lukáš Polák: Regionální síť 7 odstranila problém se špatnou identifikací tohoto multiplexu

ČT 2 vysílá v Regionální síti 7 skutečně v nativním HD rozlišení
Autor: repro foto ČT 2 HD

Regionální síť 7 už lze v Praze naladit naprosto bez problémů.

Na satelitní pozici 23,5 stupně východně, tedy přesné té, kterou pro distribuci svých programů využívají operátoři SkylinkCS Link a T-Mobile televize, se objeví další operátor ze zahraniční, konkrétně srbská společnost Telekom Srbija.

Lukáš Polák: Satelitní pozici Skylinku a CS Linku budou používat pro distribuci i Srbové

Pod nově upraveným logem a částečně změněným vizuálem začne od 3. června vysílat pražská TV Metropol. Stanice, jejíž provozovatel čelí insolvenčnímu řízení a fakticky ji už provozuje firma MF TV, zároveň barevně odliší pět tematických bloků, v nichž bude vysílat pořady zaměřené na kulturu, hobby, zdraví, lifestyle a info.

Jan Potůček: TV Metropol změní od 3. června logo, program rozdělí do pěti tematických bloků

BRAND24

Potenciálním čtvrtým celoplošným okruhem Českého rozhlasu, jehož existenci má posvětit právě schvalovaná novela zákona o ČRo, by měla být stanice mluveného slova ČRo Plus. Ve čtvrtečním Interview ČT 24 to potvrdil generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu Peter Duhan s tím, že čtvrtý okruh by ale nevysílal celoplošně, nýbrž jen ve vybraných městech.

Jan Potůček: Český rozhlas Plus má přes VKV pokrýt Prahu, Brno, Ostravu a možná Plzeň

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).