Hlavní navigace

Názor k článku Lupa zaplatila tiskovému oddělení Středočeského kraje za informace k Tojecool.cz od Lol Phirae - Obmudsman nikoho k ničemu donutit nemůže. Nedisponuje žádným...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 4. 2012 0:03

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Obmudsman nikoho k ničemu donutit nemůže. Nedisponuje žádným takovým oprávněním. Může maximálně navrhnout opatření k nápravě a v případě, že ani poté k ní nedojde, vyrozumět o tom nadřízený orgán nebo informovat o svých sděleních veřejnost.

    Jinak bych na závěr shrnul:


    I. Sdělení požadavku na úhradu za poskytnutí informace a o výši této úhrady (§ 17 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím), ani rozhodnutí o stížnosti žadatele, který nesouhlasí s výší úhrady jemu sdělené (§ 16a odst. 7 téhož zákona), nejsou rozhodnutími ve smyslu § 65 s. ř. s., ani rozhodnutími správního orgánu ve věci soukromoprávní [§ 68 písm. b) s. ř. s.].


    II. Rozhodnutím podle § 65 s. ř. s. je však rozhodnutí, jímž povinný subjekt žádost o poskytnutí informace pro nezaplacení úhrady odložil (§ 17 odst. 5 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím).


    III. Uhradil-li žadatel i přes zamítnutí své stížnosti do výše úhrady požadovanou částku, aby informaci získal, může se domáhat vydání bezdůvodného obohacení žalobou podle třetí části občanského soudního řádu proti státu nebo jinému povinnému subjektu.

    Viz rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 21.09.2010, čj. 2 As 34/2008 - 90.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).