Hlavní navigace

Názor k článku Má mít seriózní ISP veřejný ceník? od Tomáš Kapler - a) mohu vám vyjmenovat desítky ISP, kteří používají...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2002 13:15

    Tomáš Kapler (neregistrovaný)
    a) mohu vám vyjmenovat desítky ISP, kteří používají obě technologie, z těch, kteří jsou členy NIXU jsem si jist, že využívají obě technologie zhruba u 10
    b) buď neumíte číst (joke), nebo jste to přehlédl. Cena vody není fixní. Vyrobit (dodat) 2 l vody je skoro 2x dražší než dodat 1 l vody. Když vynecháte náklady na pořízení, pak náklady na 100 klientů ISP jsou zhruba stejně velké jako náklady na 120 klientů. (bandwidth se objednává skokově a dopředu, každý nemá svůj link vyhražen pouze pro něj atd.)
    Takže ten rozdíl u vody se může lišit řádově v procentech (a taky tak tomu je a nikdo nenadává), u ISP klidně v desítkách i stovkách procent.
    c) může se to zdát divné ale ano. Protože jak jsem řekl tvorba cen (když se jí snažíte tvořit na míru zákazníkovi) bude tak složitá a rozdílná, že se cena může lišit i řádově. A to jenom proto, že jeden chtěl třeba postavit celou síť atd. a tak jsem náklady na dopravu/instalaci, rozpočítal do toho. Nebo jeden bydlí na střeše a kouká z okna na anténu, zatímco jiný bydlí v podzemí a anténa je schovaná za barákem. A nebo bydlí ve vysokém domě a já bych rád využil jeho místa a dám mu internet zadarmo abych mohl odtamtaď vysílat dál
    d) jak chcete příklady uvedené výše definovat a stanovit dle ceníku? Ano určitě to můžete částečně z prefabrikátu stanovit. Ale vlivy popsané výše zjistí a dokáže zhodnotit jen kvalifikovaný člověk a to 95% zákazníků není. Pejsek a kočička vařili dort tak, že vzali to co jim nejvíce chutnalo tak, že vznikl nefunkční paskvil. To spíš vypadá na řešení navrhované vámi. Já zastávám názor, že důležitější je výsledný produkt (služba), než komponenty ze kterých se to skládá.

    Nebudeme se předhánět kdo má delší zkušenosti (pravda máte je asi o rok či dva delší, já je mám zase aktuálnější), i kdybyste internet založil nemůžete se domnívat, že máte patent na rozum.
    Já trvdím také, že je možné poskládat celoplošný ceník. Ale bude VELMI orientační, budu-li chtít aby se v něm někdo vyznal tak i velmi zjednodušený a tak se pak konečné řešení může lišit v někde mezi 0% (internet zdarma viz výše) a 1000% (bezdrátové připojení místa bez přímé viditelnosti s využitím jedné a více retranslací). Ale na rozdíl od vás si myslím, že než takovýto nesmyslný ceník je lepší žádný ceník. Jestliže mi zákazník zavolá, či mě kontaktuje např. přes formulář abych jej zavolal já, pak se s vámi vsadím, že mu dokážu vnutit více věcí, než když bude "jako pejsek a kočička" vybírat sám z nějakého ceníku.
    Uvědomte si jednu věc - ze všech 40 členů NIXu by se na prstech (prstu) jedné ruky dali spočítat ti, kteří působí na celém území jako jedna firma, většinou je to obdoba nějakého frančízingu a každá z těch firmiček má jiné možnosti, zkušenosti, historii atd.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).