Hlavní navigace

Názor k článku Majitelé práv hledají nové „kladivo na Uloz.to“. Má stačit, aby lidé pirátské kopie nenašli od Filip Jirsák - šíření autorské dílo v rozporu s jeho licencí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 1. 2021 16:37

    Filip Jirsák

    šíření autorské dílo v rozporu s jeho licencí nazývat krádeží chce již opravdu jistou dávku významové flexibility, tak to prostě není, význam slova krádež je jiná (i sám zákon mluví o zcizení či neoprávněné nabytí,, ale nikoliv používání).
    Dobrý pokus. Ale předpoklad, že tady nikdo vůbec nic o trestním zákoníku netuší, vám nevyšel. Tudíž to blábolení nesmyslů, které jste uvedl slovy „i sám zákon mluví o“, bylo odhaleno. Pro příště – když se budete chtít tvářit, že něco víte o tom, jak zákon řeší krádeže, nepleťte si význam slov „zcizit“ a „odcizit“. Z rozdílu těchto dvou slov si totiž dělají legraci už děti v právnické školce.

    V obecné češtině se slovem krádež označuje neoprávněné nabytí cizí věci (i nehmotné), takže i neoprávněné získání autorského díla. Nikdy to nikomu nevadí, jenom v každé diskusi o autorském právu musí někdo přispěchat s tímhle upozorněním, že neoprávněné užití autorského díla ale není krádež.

    Krádež je prostě zmocnění se nějaké věci, tohle slovo používat i pro případ, kdy využívám něco v rozporu s licenčním podmínkami rozšířily u nás organizace zabývající se správou autorských děl a jejich práv.
    Ne, nerozšířily. Takhle se to v češtině používá odjakživa. Slovo krádež se nepoužívá pro zmocnění se nějaké věci – když si koupíte v obchodě rohlík, nikdo to neoznačuje za krádež. Používáte se pro neoprávněné získání nějaké věci. A tou věcí klidně může být film.

    Krádež identity je získání něčeho, na co nemám nárok. Krádež hesel je opět nabytí něčeho na co nemám nárok. Krádež firmy to stejné.
    A krádež filmu je také to stejné.

    Naopak třeba v tomhle případě Dilia neargumentuje (viz její obhajoba) zmocněním autorského díla, ale jeho neoprávněným šířením. Nebo si opravdu myslíš, že ulož.to něco někomu ukradlo?
    Jenže tady není řeč o šíření, ale o stahování. O získání něčeho, na co dotyčný nemá nárok. Jak jste sám uvedl, získání něčeho, na co nemám nárok, se v obecné mluvě nazývá krádeží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).