Hlavní navigace

Názor k článku Mám sen: e-knihy levně, univerzálně a bez ochran od Elrol - Já nechápu jednu věc. Všichni tu řeší náklady...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 1. 2011 10:12

    Elrol (neregistrovaný)

    Já nechápu jednu věc. Všichni tu řeší náklady na sazeče apod., ale nikoho nezaráží, že např. u papírové knihy si distributor bere 50% z ceny knihy? Náklady na straně vydavatele chápu, ale pak (*hodně* zjednodušeně) přijede chlapík s náklaďákem, rozveze knížky do obchodů a shrábne za to stejný podíl jak všichni ti lidé, co knížku x měsíců vyráběli? Samozřejmě platí nájem obchodů, prodavače, atd., ale i tam mi to připadá jako neuvěřitelný nepomněr. Pokud to chápu správně, tak tento distributor nenese u knihy v podstatě žádný risk. Jen ji od vydavatele odebere, zkusí prodat, když se to nepovede, tak ji vydavateli vrátí a tomu zbydou akorát oči pro pláč a halda knih v rohu v kanceláři - on už všechny tiskaře, sazeče, autory zaplatil. (V knižním průmyslu se nevyznám, takže pokud se v tomto pletu, tak se distributorům omlouvám.)

    I "jen" 35% pro obchodníky u elektronické verze mi přijde opravdu hodně. Jistě - náklady na vedení obchodu, platební systémy, atd. atd., ale opět (zjednodušeně) naprosto nulový risk v tom, jestli se kniha prodá nebo ne.

    Jenže ono to tak bohužel asi bylo vždycky - obchodík, co zboží jen otáčí a přeprodává, se má dobře, a ten, kdo to zboží vyrábí, si sotva vydělá na živobytí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).