Hlavní navigace

Názor k článku Mám sen: e-knihy levně, univerzálně a bez ochran od Miloslav Ponkrác - A tohle je asi to nejpodstatnější. Přes všechny analýzy,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2011 19:10

    Miloslav Ponkrác

    A tohle je asi to nejpodstatnější.

    Přes všechny analýzy, přání i článek pana Hlavenky (který je nadprůměrně kvalitní a vydařený, smekám) ve skutečnosti jsou analýzy k ničemu. Teď je pionýrská doba, kdy se situaci tvoří – a jaká se vytvoří tak velmi dlouho bude. Žádné analýzy ani dotazy nikam nemusí dobře mapovat příští dobu.

    Takže pokud teď nebude trh elektronických knih, vytvoří se warezový.

    Stejně tak řada přispívajících, kteří píší, že (některé) čtečky zvládnou jen neformátovaný text rozdělený do odstavců a kapitol. K tomu lze říci jen to, že byly doby, kdy lidé stahovali 64 kbps mp3 písničky, a kdy 20 GB disk byl obrovský disk. Také byly doby, kdy se psalo výhradně bez hacku a carek – a to byl standard psaní na internetovou komunikaci.

    Já osobně rád za kvalitní e-knihu zaplatím, pokud cena bude max. rovna papírové. Dokonce bych si paralelně zakoupil kvalitní e-knihy k papírovým co už mám.

    Na druhé straně chápu pionýry prodeje e-knih, řada z nich postupně vyšlape cestu, mnohé z nich skončí. Ze začátku je třeba DRM, stejně jako proprietární řešení, ale to zároveň zabíjí celý trh a žene do warezového trhu. Někde mezi tím je cesta zatím neznámá a zarostlá trním. A prodejci nechtějí riskovat ani to platit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).