Hlavní navigace

Názor k článku Máme nevychované novináře nebo čtenáře? od jan chavel - Taky bych se rad pridal s mym zajimavym...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 10. 2000 4:03

    jan chavel (neregistrovaný)
    Taky bych se rad pridal s mym zajimavym postrehem. V odpovedich na clanky napriklad pana Peterky je taky malo slovnich zvratku.
    A naopak JXD dostava presne stejne odpovedi jako DD.
    Je to zvlastni fenomen a myslim, ze mam neco co by ho dokazalo rozlustit.
    Ja sam totiz obcas taky napisu slova, ktere vytoci davy mlcicich ctenaru (viz moje polemika s Volmovymi).
    Nastesti mam vedle sebe zenu, ktera je presny opak nas drsne racionalne zalozenych individualit (jako DD,JXD) se silnym vlastnim nazorem. Ona je empatik a mne samotneho prekvapuje jak si nekdy i beze slov rozumi s pacientama v Jedlickove ustavu. A prave na ni sem poznal tento zvlastni jev, ktery jsme nazvali "valcovanim". Vzdy v me diskusi, kdyz racionalne oponuju, se totiz ona casto zvedne a musi odejit, protoze uz nemuze snest ten pocit jak valcuji opozici.
    MUZU MIT I PRAVDU, ale problem je, ze zpusob jakym se to snazim prosadit ma agresivni nadech (neco jako vymyvani mozku). Je to pocit: "prece jim to vsem musim vysvetlit, vzdyt mne je to tak jasne, ze oni mne prece musi pochopit" (pripadne: "musim jim sdelit svoji pravdu tem pitomcum"), ktery mne tlaci a musi to jit ze mne ven (to se pak pisou rychle clanky). No a tento pocit mne tlaci a ja pak vyvijim tlak na ostatni = valcuju je. Vse ovsem v dobre vire ve svoji PRAVDU.
    A i kdyz teda oponentovy nepusobim fyzicke nasili, psychicky ho vlastne deptam, protoze do nej mlatim sve nazory, pred kteryma se nemuze branit (protoze za temi svymi si nestoji tak silne jako ja a hlavne je neprosazuje takovym tlakem jako ja).
    Taky sem uz davno poznal, ze kdyz chci neco dokazat, tak argumenty pro se vzdy najdou (a vzdy se jaksi potlaci ty, ktere argumentaci nevyhovuji nebo ji odporuji:-). To je opet paralela s vymyvanim mozku, kdy propaganda lidem ukazuje jen ty spravne a odpovidajici argumenty. Ovsem to je tradice diskuse, kterou jsem se tady naucil. Totiz neznam cloveka, ktery by pri argumentaci sam sebe popiral a sdeloval nam i myslenky, ktere ho napadaji proti jemu samotnemu (hmm, snad nekdy takhle pusobi Havel).
    Dalo by se teda rict, ze takovato diskuse je vlastne neco jako souboj (mozku,myslenek,ideologii) a je teda vlastne nahrazkou fyzickeho souboje. A proto generuje agresi.
    Spousta lidi ovsem neni argumentacne silna, ale pritom v ni vygenerovana agrese a nesouhlas musi ven. Vysledkem jsou ty splasky.
    Mne jako hodne racionalne zalozenemu cloveku se o tom pise velice tezce, protoze popisovat pocitove stavy jaksi nedokazu dost precizne:-)
    Ale princip je asi jasny. Akce vyvolava reakci. Agresivni clanek = agresivni odpoved. Nekdy ovsem jenom jedna agresivni odpoved cloveka neuspokoji a tak kdyz se autor opet objevi na scene, mechanizmus podvedome agrese se znovu spusti.

    Resume: lide, kteri maji hodne vyhranene nazory a snazi se o jejich prosazeni silou argumentu az prehnane,arogantne a agresivne (chybi jim neco jako podani ruky oponentovy, priznani chyby, pohlazeni ega i toho druheho - proste to co jaksi vsichni citime napriklad jako chyby Klause) se vzdy budou potkavat s absolutne neracionalnimi vybuchy odporu.
    Taky zato budou platit tim, ze jsou vecne v opozici. Stale totiz hledaji oponenta, se kterym by se pomerili.
    A urcite nikdy nebudou vseobecne prijimanou autoritou, uz z toho principu, ze jejich silene vyhrazenej postoj lidi rozdeluje, misto aby je spojoval. Na nejaky cas sice muzou prevalcovat a vymyt mozek spouste lidem (Klaus), ale casem se i oni proberou a o to horsi (a neracionalni) reakci pak musi ocekavat.

    A mala rada zaverem - nezkousejte tohle valcovani na zenach nebo obecne bytostech neracionalnich, jemnych, umelecky zalozenych. Nejenom ze odpoved bude ehm... rekneme pro Vas nepochopitelna, ale taky jim muzete pri vetsim tlaku ublizit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).