Hlavní navigace

Názor k článku Máme nevychované novináře nebo čtenáře? od Ladislav Zajicek - Vitez rozhoduje? Prinalezite k vyhravajici strane? Vsechno je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 10. 2000 21:19

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Vitez rozhoduje? Prinalezite k vyhravajici strane? Vsechno je legitimni? Aj. otazky.
    Vas postoj muzu chapat jako vysusene racionalizovany extrakt, na nemz je vystavena filosoficka konstrukce (BTW - jedna z mnoha ruznych). Mimochodem, ji chybi sebemensi naznak etiky, resp. toho, co vsechny viry oznacuji (dnesnimi vitezi tezce zprofanovane) lasky k bliznimu svemu (for dummies - neplest s praci osazenstva Skorepky). Ale nemuzu povazovat za legitimni napr. vyvrazdovani/genocidu lidi, protoze nestavim na fatalistickem prihlizeni k "pravu" provadet cokoli kymkoli, pokud je "legitimita" zalozena na "pravu silnejsiho", at je jim naprosto kdokoli. Vas postoj mi pripomina nezucastneneho divaka sportovniho zapasu, ktery pise silnejsi. Jen ze pri nem tak jako mimochodem mohou trpet statisice lidi, ale to neva, protoze je to legitimni. I kdyz vam takove radeni muze byt treba trosku nesympaticke. Ale co nadelate, legitimita je legitimita a nalezi vitezi. Ten at si pak dela, co chce. Pro zdurazneni veci budu dal ponekud drasticky. To by filosofovi nemelo vadit:)
    Bezpochyby by stejne legitimni sportovni zabavou bylo prihlizeni k tomu, jak vitezove znasilnuji vasi - nebo jakoukoli jinou - zenu a dceru (if any). Mozno pridat i vyrezani strev dedecka zaziva, ne? Nic zvlastniho na tom prece neni - takova je zazita praxe ruznych vitezu. Vase filosofie totiz neuvadi, ze by bylo nelegitimni cokoli z toho, co cini historii pisici vitezove.
    Jsme oba na zcela jinych pozicich. Ja pokladam kazde nasili a porobu, at pochazi od jakehokoli "viteze", za zcela neprijatelne. K zadne strane nikoho nenalezim a nalezet nechci. A uz vubec ne k jakekoli "vyhravajici". Kdo potrebuje vyhravat, nebo se sklonit pred nejakym vitezem, jeho problem (a mozna i radost ci aspon jisty druh uspokojeni).
    Ta vase filosofie je neucinna v okamziku, kdy nechate pachat "viteze" cokoli, a dojde i na vas. Tyrani z rukou viteze, jehoz legitimnim pravem je tyrat, vrazdit atp., prijmete stejne fatalisticky, ne-li primo stoicky, jako po celou dobu, co si vas osobne takovy vitez primo nevsimne? Pokud ano, pak potes pambu. Podle toho vaseho vzoru se chova vetsina lidi, jen to nemaji tak hezky filosoficky zduvodnene. Oni se proste stahnou strachy pred moznym ohrozenim, dokonce to i priznaji. A propos - nenapadlo vas, ze aplikaci te vasi filosofie v dennim zivote se muzete za jistych situaci podilet i na dost velkem zlu svou neucastnosti/neaktivitou? Domnivate se, ze vysoka mira nenavistnosti v Cesku je zcela normalni, ze vsude na Zemi byla vzdy v ceske mire a ze tedy nema nic spolecneho s prostredim, ve kterem se ji tak dari?
    OK - je jasno. Mne na vasi platformu pokojneho prihlizeni k nasili a zotrocovani nedostanete. Kdyby se cast lidi nebrala za svobodu, znova upadala do podruci a znova se brala za svododu a tak porad dal, nebylo by na velke casti sveta aspon to, co je. Vzdy bude proc se brat za svobodu, protoze kazda moc se ji snazi omezit, posilit sama sebe pro sebe, na ucet ostatnich. Je to boj a neustane do doby, do ktere bude mocenska hierarchie spravovat ji povolovany a diktovany ramec zivota vsech ostatnich.
    Ve srovnani s vami jsem zcela jasny anarchista. Rikam to proto, aby bylo o to jasnejsi, jak se nase pohledy lisi. Za bolsevika jsem na letargicky lid prosty nadaval, a delal, co mohl, abych neupadl do stejneho marasmu. Lidi se me bali a snazili se mne "nevidet", ev. zbavit na prikaz estebaku. Vymrskan jsem byl i z Charty, protoze pro mne byla nesvobodnym utvarem, coz jsem si dovolil dat najevo (jak se po roce 1990 prokazalo, nemylil jsem se).
    A jeste neco k vasi kritice nekterych mych reakci v diskusich. Pokud byste je opravdu sledoval, zjistite, ze argumentuju zcela normalne, bez napadani. Dokud ten druhy neodboci od veci a nezameri se na osobni napadani. Pak se mu dostane, ceho se od "takoveho anarchisty":) muze jedine nadit. Chleba moc nekupuju, takze kdyz do me nekdo kamenem (nebo petardami)... Ale jinak...at se vam dari pod jakymkoli vitezem - ja jim nebudu, protoze absolutne nechci nikomu ridit zivot.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).