Hlavní navigace

Názor k článku Máme se bát Velkého bratra? od anonym - >> Už jsme si vyměnili tramvajenky, protože „ochránci“...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2009 8:34

    anonymní
    >> Už jsme si vyměnili tramvajenky, protože „ochránci“ jeden čas tvrdili, že rodné číslo je tajným osobním údajem.
    Když si v automatu koupíte jeden lístek na tramvaj, chce po vás někdo rodné číslo? Když si jich koupíte 365, chce po vás někdo rodné číslo? Proč musíte vydat třeba jenom své jméno, když si chcete koupit jeden lístek s platností na 365 dní?
    Když si jdete koupit televizi, pračku, koberec... chce po vás někdo jméno a/nebo rodné číslo?
    Btw: "jeden čas tvrdili" - už to netvrdí?

    >> Na první pohled se může zdát, že spolu s technologiemi přichází celá řada skutečně nových problémů a hrozeb, které zde nikdy předtím nebyly. Ve skutečnosti ale technologie jen málokdy vytváří zcela nový svět a nové problémy.(..)
    Když zůstaneme jenom u internetu, chcete říct, že s jeho (ne příchodem, ale,) masovým rozšířením se naše společnost a kultura zásadně nezměnila? A ještě dál nezmění?

    >> Od nepaměti přece chodíme po světě, nosíme svůj obličej, komunikujeme s ostatními lidmi a ano, sdělujeme jim o sobě informace, které považujeme za vhodné.
    Ano..
    1) "které považujeme za vhodné",
    2) sdělujeme je (většinou) jednomu člověku (tj jeden člověk dává (informace), druhý dostává - 1:1). Jaký asi je ten poměr u elektronického sběru dat?
    3) informace, které jsme sdělili jednomu člověku, má k dispozici jenom jeden člověk, případně několik dalších (informace se "roznese"). Informace, které jsou o vás dostupné v jedné databázi, jsou dostupné v každé (dřív nebo pozděj), a (dřív nebo pozděj - nemáte přece co skrývat) komukoliv.

    >> "Nyní se tedy pod pláštíkem anonymity blížíme k diskusním stránkám iDnes. S velkým zadostiučiněním a s adrenalinem v krvi si najdeme nejčtenější článek (..)"
    >> "My ale ze světa nejsme frustrovaní, poražení. Internet nebereme jako nástroj, ve kterém musíme zoufale soupeřit s ostatními a využít jeho anonymity k tomu, abychom si vyléčili mindrák."
    Tak ano nebo ne?

    >> "Za středověku to byl Bůh, který vše viděl a vše si na nás pamatoval."
    Bůh byl, je a bude nereálná figura/postava, která tedy ani nemůže využívat naše osobní údaje. O existenci údajů o nás samotných, sesbíraných bez našeho souhlasu nebo s naším svolením snad ale nepochybuje nikdo.

    Člověk, který nedělá nic nelegálního a nemá tedy co skrývat, má (nebo by měl mít) právo na to nebýt sledován, má právo na to, aby údaje (data), která "vytváří" nebyla nikde (bez jeho vědomí) zpracovávána či přechovávána, má právo na to, aby o něm nebyla žádná data (bez jeho vědomí) vytvářena.
    Je to stejné jako u člověka usvědčeného z nějakého zločinu. Ten nad sebou má vězeňského dozorce, kurátora apod. Má ho snad běžný občan? A proč by ho měl mít, ať už v jakékoliv (např elektronické) podobě?


    A vůbec, celý ten článek je absolutní nesmysl. Hloupé příklady, nesmyslné závěry... člověk by málem řekl, že je na (l)Živě nebo na iDnesu..
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).