Hlavní navigace

Máme tu další triptych Případů pro…: Případ dvou sester

11. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: ČT
Režisérka Lucie Bělohradská dotočila první z nové trojice televizních filmů na motivy detektivních románů Hany Proškové.

Případ dvou sester, a nejen ten, naváže na divácky velice oblíbené filmy Případ pro rybáře (1,575 mil.), Případ pro malíře (1,740 mil.) a Případ pro lyžaře (1,742 mil.). V hlavních rolích se opět objeví Viktor Preiss a David Matásek jako kapitán Vašátko a malíř Horác.

Natáčení bylo báječné. Chtěli jsme se odlišit od současného trendu zachmuřené a upršené atmosféry, podle scénáře mělo být rozjásané májové počasí, popisuje David Matásek a uzavírá: Jak to dopadlo, asi všichni víme: ráno mrzlo, celé dopoledne pršelo a odpoledne se přidal vítr. Ale nic tak lidi nesemkne jako společné útrapy.

K TÉMATU: Recenze – Případ pro lyžaře

Případ pro rybáře v neděli porazil Rafťáky na Nově, ČT 1 ovládla i pátek a sobotu

První díl nové trilogie vypráví příběh dvou sester, které se příliš „nemusejí“ – Daniely a Aleny. Alenin ex-manžel, výtvarník Rudolf, se s Horácem zná už z dob studií. Poté, co je nalezena Danielina mrtvola, se Horác od Rudolfa dozví, že s Danielou udržoval vztah, který ale skončil poté, co si našla jiného milence.

Hana Prošková je česká Agatha Christie. Její psychologické detektivky se koncentrují na lidi a vztahy mezi nimi. Jsou antiakční, nekrvavé, neexhibiční. Do současnosti se nicméně dají převést jen některé její příběhy. Svět před internetem, kdy vznikaly, a po internetu, jsou dva zcela rozdílné vesmíry. Kdyby v době Proškové například existoval mobil, řada jejích kriminálních zápletek by vůbec nemohla vzniknout, říká režisérka Lucie Bělohradská.

Hana Prošková vstoupila do světa literatury v šedesátých letech 20. století jako básnířka a překladatelka. Proslavily ji však až detektivní příběhy, v nichž většinou vystupuje dvojice Vašátko a Horác. Tyto romány se také dočkaly hned několika televizních zpracování. V tom vůbec prvním, s názvem Měsíc s dýmkou, ztvárnili dvojici vyšetřovatelů Václav Voska a Miroslav Macháček. 

BRAND24

Případ dvou sester (termín uvedení neoznámen)

režie: Lucie Bělohradská // scénář: Jana Knitlová // výkonná producentka: Ilona Jirásková // kamera: David Ployhar // střih: Jan Mattlach // zvuk: Miroslav Hřebejk // kreativní producent: Jan Štern // hrají: Viktor Preiss, David Matásek, Vladimír Polívka, Jaromír Dulava, Jiří Štěpnička, Gabriela Míčová, Igor Orozovič, Jan Vlasák, Karel Dobrý a další

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).