Hlavní navigace

Martin Rehák (Cisco): Všichni nám říkali, že AI a kyberbezpečnost nejdou dohromady

14. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Spoluzakladatel Cognitive Security a šéf pražského výzkumu Cisca mluví o AI v síti či univerzitách. Uvnitř: VIDEO a AUDIO.

Síťová společnost Cisco před několika lety koupila český startup Cognitive Security. Z jeho jádra v Praze vybudovala výzkumné a vývojové centrum pro kybernetickou bezpečnost, které z původních 25 lidí vyrostlo na více než čtyřnásobek a nadále se rozšiřuje.

„Stáváme se inteligentním mozkem na pozadí nových zařízení Cisca. Primárně se věnujeme pokročilé bezpečnosti a odhalování složitých pokročilých hrozeb,“ říká ve videorozhovoru Lupy spoluzakladatel Cognitive Security a šéf pražského výzkumu Martin Rehák.

Poslechnout (nebo stáhnout) si můžete také audioverzi rozhovoru.

Jeho společnost se v minulosti začala zabývat tím, jak do kybernetické bezpečnosti a síťového provozu nasadit umělou inteligenci, která by zvládla odhalovat hrozby. „Když jsme začínali, tak nám všichni říkali, že umělá inteligence a bezpečnost nejdou dohromady a že to nikdy nebude fungovat. Což je vtipné a je to indikátor toho, že děláte něco správně,“ říká dnes Rehák. „V dnešní době je to mainstream, ale my se díváme o krok dál.“

„Cisco oznámilo DNA architekturu a tým, který sedí v Praze, je ten, který napsal algoritmy strojového učení, které řeší bezpečnostní část architektury a které ji celou pohání. Dostali jsme se k tomu, že dnes komunikujeme s jedním z nejrozšířenějších zařízení v portfoliu Cisca,“ dodává dále.

Martin Rehák, Cisco from Internet Info on Vimeo.

Rehák v rozhovoru mluví rovněž o tom, jak by měly fungovat tuzemské univerzity. Cognitive totiž vznikla právě jako univerzitní spin-off.

„Ty nejbohatší univerzity fungují na bázi darů. Čím lepší univerzita, tím větší procento příjmů pochází z darů od absolventů nebo z darů od firem, které chtějí spolupracovat. Nebo z darů od firem, které byly založeny absolventy. Ty nejlepší univerzity v podstatě žijí z úroků peněz, které mají uloženy v bankách nebo investičních fondech. To je to, co jim dává nezávislost a samostatnost.“

BRAND24

„Já jsem studoval v Čechách a ve Francii a své francouzské škole dnes posílám několik set eur ročně jako dar. Jako každý absolvent. Není to povinnost, ale je to slušné a je to zvyklost. V Čechách nevím, že by nějaká univerzita měla program, který by to umožnil.“

Podívejte se také na předchozí videorozhovory: Zdeněk Cendra (CDN77, Peering.cz, SuperHosting), Vít Horký (Brand Embassy), Jan John (SimpleCell), Damir Špoljarič (VSHosting), Adam Skotnický (Mirantis), Miloš Mastník (České Radiokomunikace), Filip Doušek (Stories), Václav Provazník (IBM), Michal Stachník (Cisco), Marek Rosa (GoodAI).

Na videorozhovorech technicky spolupracujeme s provozovatelem serveru Mladypodnikatel.cz Jiřím Rosteckým. Pokud máte k našim videům nějaké nápady nebo připomínky, budeme rádi, když nám je pošlete na e-mail redakce@lupa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).