Hlavní navigace

Názor k článku Máte router od UPC? Změňte si výchozí heslo k wi-fi, není bezpečné [AKTUALIZOVÁNO] od Tomáš2 - to tak úplně není pravda. Na komunikaci mezi vysílačem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2016 17:10

    Tomáš2 (neregistrovaný)

    to tak úplně není pravda.

    Na komunikaci mezi vysílačem a příjimačem (mobil <> BTS) se rádiový siglám šifruje statickým klíčem, který je součástí simkarty.

    Algoritmus, kterým jsou data ve vzduchu šifrovaná se jmenuje A5 (ano, geniální věc na googlení) a podporuje několik úrovní šifrování, od plain textu (A5/0) po poměrně silnou 128 bitovou šifru (A5/3, KASUMI, https://en.wikipedia.org/wiki/KASUMI). Úroveň šifrování je opět zadrátování přímo na simkartě vč. toho statického klíče, rozvojové a totalitní země mají často nešifrovanou verzi, v EU třeba dlouhé roky fungovala A5/1, kterou jsem měl u donedávna než jsem vyměnil Oskar simku za novou).

    Chce ale myslet na to, že se nejedná o E2E šifru, ale pouze o modulaci rádiového signálu. Data k BTS často ale putují přes internet a otevřené cesty a BTS nebývají nijak moc chráněny proti odposlechnutí nebo napíchnutí.

    Ochrana mobilního přenosu je vesměs velice slabá a žalostná, internet je na tom mnohem lépe. LTE je třeba z tohohle ohledu už někde jinde, ale BTS je pořád slabým článkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).