Hlavní navigace

Názor k článku Medián Petra Koubského: Copyright nezanikne, zájem o něj ano od Michal Kubeček - Zkuste si přečíst, jak ta formulace v LZPS...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2013 8:27

    Michal Kubeček (neregistrovaný)

    Zkuste si přečíst, jak ta formulace v LZPS ve skutečnosti zní: "Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké."

    Takže žádná "výmluva na osobu blízkou", jak to nazývají bulvární novináři. Pouhé právo nevypovídat proti sobě samému (nebo svým blízkým). Ne že řeknu "řídila osoba blízká", ale "odmítám podat vysvětlení, protože bych tím způsobil nebezpečí stíhání sobě nebo osobě blízké" (a nejsem povinen říkat komu, protože tím by to právo ztratilo smysl), případně rovnou "odmítám vypovídat s odvoláním na čl. 37 odst. 1 LZPS".

    Kde v tom vidíte nějakou výmluvu? Já tam žádnou nevidím. Domnívá-li se orgán, že jsem porušil zákon, nechť mi to dokáže a pak mne může potrestat. Já nejsem povinen mu s tím pomáhat a zrovna v případě překročení povolené rychlosti necítím - s ohledem na to, kde policie rychlost měří a kam dává radarové pasti - ani žádnou morální povinnost mu pomáhat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).