Hlavní navigace

Názor k článku Medián Petra Koubského: Povodně by si měli odpracovat i novináři od Filip Jirsák - Přičemž pozdržet přívalovou vlnu na Vltavě, aby se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 6. 2013 11:31

    Filip Jirsák

    Přičemž pozdržet přívalovou vlnu na Vltavě, aby se nepotkala s Berounkou, uměla příroda před vltavskou kaskádou, díky meandrování a rozlivu. Vltavská kaskáda povodňovou vlnu urychlí asi o den, takže s v Praze s Berounkou potkají. Takže celou kaskádu potřebujeme na řešení problému, který bez ní nenastával. To jen tak naokraj.

    Jinak to včasné odpouštění by jistý význam mělo. Aby mělo význam, muselo by se odpouštět před každým náznakem dešťů, a muselo by se odpouštět rychle – takže by v Praze byla povodeň vyvolaná odpouštěním. Na nějaké stavění protipovodňových zábran by nebyl čas, ty by tedy musely být postavené pořád. Tím pádem už by nebyl problém s tím, že se nestíhají zábrany stavět, tedy důvod, proč všichni ti rádcové chtějí „včas odpouštět přehrady“. Akorát si nejsem jist, zda permanentní povodňový stav v Praze je opravdu to, co by dotyčným vyhovovalo lépe.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).