Hlavní navigace

Názor k článku Medián Petra Koubského: Povodně by si měli odpracovat i novináři od Ondřej Bouda - To jste to podle mě špatně pochopil. Já...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 6. 2013 14:45

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    To jste to podle mě špatně pochopil. Já to chápu tak, že těch Vašich 10 mega současné předpovědní modely nedokáže znatelně zlepšit. A že problém předpovědních modelů není v algoritmu, ale hlavně ve vstupních datech: z nepřesných dat přesný model nepostavíte, kdybyste se na hlavu stavěl. Problém je v tom, že na spolehlivou prevenci povodní potřebujeme mít spolehlivé dlouhodobé předpovědi - jenže čím více jdete do budoucnosti, tím větší vliv mají nepřesnosti ve vstupních datech. Spolehlivé řešení nemůže být bez toho, že bychom dokázali spolehlivě předpovídat počasí na 2-3 týdny dopředu (množství a místo srážek). Chcete snad tvrdit, že je taková předpověď reálně dosažitelná?

    Nu - a pokud dlouhodobou spolehlivou předpověď nemáme, tak co? Zjevně pak nezbývá než balancovat mezi rizikem povodně a rizikem nedostatku vody. A to se, logicky, občas nepovede úplně dobře. Což se, podle všeho, zrovna stalo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).