Hlavní navigace

Názor k článku Medicína 2.0: Kdy dorazí digitální zdravotnictví s účastí pacienta i do Česka? od Flasi - Jistěže by to bylo jednodušší a efektivnější. A...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2012 22:35

    Flasi (neregistrovaný)

    Jistěže by to bylo jednodušší a efektivnější. A netvrdím, že současný systém je správný.
    Já jenom píši, že současný systém má pro mnoho pacientů konkrétní výhody. Výhody, kterých se jim nebude chtít vzdát. Jenom upozorňuji na druhou stránku věci.

    V druhém odstavci se hrozně míjíme, nebo úmyslně mlžíte.
    Zkusím to napsat ještě jednou a po lopatě:
    1. současný systém je velmi neefektivní, ale pokud pacient chce zkusit štěstí u jiného doktora a začít tam znova od stanovení diagnózy přes opakování všech vyšetření, tak mu v tom systém prakticky nebrání.
    A tenhle přístup občas pomůže.

    2. zavedení jednotného systému, kde každý lékař uvidí diagnózy jiných a výsledky předchozích vyšetření nepochybně ušetří spoustu prostředků a pomůže lékařům lépe stanovovat diagnózu, což je jednoznačně pozitivní.
    Ale ze své podstaty nebude s novým systémem, tak snadné "začínat u nového doktora od diagnózy". Nové vyšetření se provede tehdy, pokud k tomu bude doktor vidět objektivní důvod - a ne proto, že jenom pacient má subjektivní pocit, že bude dobré to udělat teď znova. Takže celkově bude počet opakovaných vyšetření nižší. A tím pádem bude logicky méně případů, kdy opakované vyšetření přijde na to, co sice mělo odhalit už to minulé vyšetření, ale neodhalilo. To není žádná moje osobní domněnka a předpoklad. To jsou věci, které plynou z podstaty věci a prosté logiky.
    Netvrdím, že toto negativum bude nějaké zásadní, nebo že situace, kdy pomůže nové vyšetření je nějak extra častá - jenom tvrdím, že lidé přijdou o luxus, na který jsou zvyklí - a nebude se jim to líbit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).