Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Medicína 2.0: Kdy dorazí digitální zdravotnictví s účastí pacienta i do Česka? od kolemjdoucí - Elektronické zdravotnictví velmi vítám a už aby tady...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 10. 2012 10:54

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Elektronické zdravotnictví velmi vítám a už aby tady byla doba, kdy bude možné umožnit jednotlivým lékařům nahlédnout do centrální dokumentace a pro lékaře bude povinné doplňovat tam údaje z vyšetření. A bude i také povinnost pro lékaře jiná vyšetření na žádost pacienta respektovat (ale i opačně respektovat, když si pacient vyžádá nové vyšetření).

    Sám sice nemám žádné vážnější obtíže (navštěvuji pravidelně jen zubaře a jednou za dva roky si nechám udělat "garančku" u praktika; nachlazení si léčím sám), ale syn už prošel tolika ordinacemi, že já tolik asi ani nestihnu. Komunikace mezi lékaři je prakticky nulová ("a tenhle papír doneste praktikovi" - "nemůžete to poslat?" - "to mi nikdo neproplatí a nebudu se o to starat"), spousta vyšetření je duplicitních ("ale tohle vyšetření mu dělali před týdnem, tady máme výsledky" - "to mne nezajímá, jsou tam přebytečné údaje"), musíme zbytečně obíhat lékaře kvůli preskripci léků ("tohle může napsat jedině praktik, případně naopak - jedině specialista...") a mnoho dalších kuriozit.

    To, že bych zabránil duplicitnímu vyšetření, je fakt naivní. Někde to občas jde, ale je zde spousta lékařů, kteří prostě jiné laboratoři buď nevěří, nebo chtějí nahnat peníze z pojišťovny. Pokud takové vyšetření odmítnu a budu trvat na výsledcích předchozího vyšetření, tak specialista pacienta klidně vyřadí z evidence (FN Motol), v lepším případě jen řekne, že se mám znovu objednat, což při čekací lhůtě v řádu měsíců je prakticky totéž.

    A i z opačného pohledu, z pohledu lékaře, je naivní očekávat, že pacient bude lékaře informovat. Když se o tom s lékaři bavím (tedy s těmi rozumnějšími), tak říkají, jak lidé nepředávají zprávy, mnohdy zcela záměrně, protože svým lékařům nevěří (viz názor Flasiho, který si myslí, že by mu jiný lékař neudělal druhé vyšetření). Případně i taková drobnost jako anamnéza - pacienti udávají různým lékařům různé údaje, zapomínají (což je logické - nikdo si nepamatuje všechno) nebo si vymýšlí a lžou (což teda nechápu). Při přechodech mezi lékaři se také občas ztrácí celá dokumentace atd.

  • 17. 10. 2012 11:05

    Flasi (neregistrovaný)

    Jak jste přišel na to, že lékařům nevěřím?

    A vy víte, jak v budoucnosti bude snadné bude/nebude nechat si udělat další vyšetření pouze ze subjektivních důvodů pacienta? Myslím v době, až se zavede systém, který má právě duplikacím ve vyšetření zabránit?

    Doktor vám pochopitelně neudělá (až na naprosté výjimky) žádné vyšetření, za které nedostane zaplaceno. A z vlastního lidé platit moc nechtějí, takže zbývá pojišťovna. Vy víte, jaká pravidla nastaví MZ a pojišťovny pro objektivně zbytečná vyšetření? Buď jste věštec, nebo budoucí diktátor, který může zaručit, že bude platit jeho vůle.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).