Hlavní navigace

Měli bychom se bát kontextové reklamy?

7. 1. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Příjmy z kontextové reklamy v ČR loni výrazně rostly a letos porostou ještě víc. Jinak je tomu prý v zahraničí, kde se objevují již příznaky útlumu. Tento útlum je dán zřejmě tím, že lidé začínají být i k této formě reklamy přisleplí, stejně jako tomu bylo (a stále je) u klasických bannerů. Ale i tak například Google na AdWords vydělává slušné peníze a nepředpokládám, že v Čechách k útlumu v nejbližší době dojde. Ba právě naopak.

Za poslední dva pracovní týdny jsem ze dvou různých zdrojů zaslechl nářky provozovatelů contentových serverů na to, že kontextová reklama je připraví o příjmy z reklamy, a tudíž o ni nemají zatím zájem. V první chvíli jsem málem vylétl z kůže, protože jsem byl v tu chvíli v pozici čtenáře, který internetovou reklamu musí „konzumovat“, a přišlo mi nemyslitelné, že někdo kontextovou reklamu, která může mít jasný přínos pro čtenáře, odmítá.

Ještě doplnění: nemám na mysli jen známou textovou kontextovou reklamu typu AdWords Googlu či eTarget cz/sk, ale uvažuji i o grafické reklamě zobrazované v kontextu obsahu stránky. Čili i zobrazení banneru na základě analýzy obsahu stránky, kde se tato reklama má zobrazit. A právě o cílení grafické reklamy tu v tuto chvíli jde, protože může reálně vytlačit část stávající „necílené“ reklamy.

Když jsem se trochu uklidnil, zjistil jsem, že odmítání myšlenky grafické kontextové reklamy pochází z neznalosti fungování internetové reklamy a vlastně i z neznalosti fungování reklamy jako takové. Placení za kliknutí (Pay-Per-Click) u kontextové reklamy, což je obvyklá (nikoliv jediná) možnost platby za tuto reklamu, nemusí v krátkodobém horizontu provozovateli serveru vynášet tolik jako klasické tupé a necílené zobrazování bannerů. A zde nacházíme onoho známého zakopaného pudla.

Hlavním argumentem odpůrců je následující tvrzení: „inzerenti by k nám pak nedávali klasickou reklamu přímo, ale prostřednictvím kontextové reklamy by realizovali kampaň, ze které bychom měli nižší příjmy“.

Pokusme se to trochu rozebrat. (1) Opravdu bude stále více případů, kdy inzerent zvolí kontextovou reklamu (ať už textovou, nebo grafickou) – což se nemusí líbit provozovatelům serverů. A udělá dobře, protože mu může přinést výrazné úspory. Ale měl by si dobře rozmyslet, na jaký typ kampaně ji použije. (2) Kontextová reklama se moc nehodí pro imageové kampaně. Využije se spíše pro kampaně Click-To-Buy, tedy pro přímou nabídku výrobků a služeb.

BRAND24

Z předešlého odstavce tedy vyplývá jedna podstatná věc. Nikdy se nestane, že klienti úplně ztratí zájem o „obyčejnou necílenou“ reklamu. Ta tu bude ještě nějaký pátek a ta kontextová se bude používat jako vhodné doplnění v případech, kdy se to bude hodit.

V konečném důsledku pak může inzerent utratit mnohem více peněz, protože zjistí, že vhodným mixem reklamy „necílené“ (resp. cílené na část webu oborově zaměřenou) a přesně cílené kontextové reklamy dosáhne daleko větší účinnosti. Posílí značku a ještě prodá více výrobků nebo služeb. Takových osvícených inzerentů je zatím málo, ale věřím, že budou rychle přibývat. Doufám také, že bude letos na Internetu ubývat tupé „necílené“ reklamy na úkor té o něco chytřejší, kontextové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá publikačními systémy, eshopy a dalšími užitečnými internetovými. Aplikacemi, e-commerce a marketingem na internetu. Pracuje jako CEO ve společnosti Neternity Group s.r.o.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).