Hlavní navigace

Michal Illich (Zuri): Letadla s vertikálním vzletem změní osobní přepravu

10. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
V budoucnu nebude v zemi jen pár mezinárodních letišť, ale přistávat se bude běžně u většiny měst, věří Michal Illich, zakladatel společnosti Zuri vyvíjející bezpilotní letadlo pro osobní přepravu s technologií vertikálního vzletu a přistání.

Vývojář a investor Michal Illich stál v minulosti za unikátním vyhledávačem Jyxo.cz, který předběhl ve své době i Google, nebo za největším českým blogovacím portálem Blog.cz. Nyní dva roky pracuje na projektu bezpilotního letadla pro osobní přepravu s technologií vertikálního vzletu a přistání (VTOL), které dostalo jméno Zuri.

Když Illich o projektu Zuri mluví, je vidět, jak je do něj zapálený. Na začátku přitom neměl s létáním a letadly vůbec žádné zkušenosti. Sám říká, že si ale uvědomil, jak hodně letecký průmysl v případě malých letadel oproti jiným oblastem technologicky zaostává.

Videorozhovor si můžete pustit zde:

Byl jsem prvním majitelem Tesly S v Čechách, takže když člověk vidí, jak moc lépe se to dá udělat, když se nestojí na stoletých tradicích a udělá se to úplně od začátku, tak to je inspirující. A jedna z oblastí, kde je to dělané postaru a neoptimálně, je letecký průmysl. V malých letadlech se pořád létá podobně jako v padesátých šedesátých letech, není tam invence jako u aut nebo mobilních telefonů,“ řekl Illich v rozhovoru pro Lupa.cz.

Rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

„Používat telefon z padesátých let by nikoho z nás asi nenapadlo, ale dál létáme v tom, co je od padesátých let téměř nezměněné. Nějaký vývoj samozřejmě probíhá, ale není tam ta diametrální změna konceptu, kterou vidíme jinde,“ dodává.

V rozhovoru popisuje, že v současné době je projekt Zuri ve fázi, kdy se schyluje k testování funkčního prototypu s rozpětím 11 metrů. Zatím půjde ale jen o model s osmi vrtulemi, který bude ovládán ze země. V další etapě by se měl už posadit do modelu pilot.

Vysvětluje detailně i to, jak by mělo letadlo Zuri fungovat a jak by měl být provoz financovaný.

Podnikatel už také získal dva velké investory. Loni do něj investoval 600 tisíc eur tuzemský fond Pale Fire Capital Jana Barty, Dušana Šenkypla a Davida Holého. Letos do něj vložila dalších 200 tisíc eur brněnská firma Kiwi.

Partner videorozhovorů

 

Partnerem videorozhovorů je Konica Minolta, globální technologická firma působící v 50 zemích světa. Zaměřuje se na vývoj inovativních řešení a poskytování komplexních IT služeb (ITS) pro podniky i státní instituce.

V oblasti ITS patří česká Konica Minolta mezi lídry v zemích střední a východní Evropy, kde má společnost své zastoupení. V ČR rovněž sídli jedno z pěti světových vývojových center společnosti, které se zaměřuje na technologie umělé inteligence, rozšířené reality, nebo rozvoj konceptů „kanceláře budoucnosti“ či „Průmyslu 4.0“.

O čem ještě Illich ve videorozhovoru mluví?

– o způsobu pohánění motorů

– jaké budou náklady na cestování tímto způsobem

– v jakých zemích se takto bude nejdříve létat

– co je nejdražší na vývoji podobného typu letadla

Celý videorozhovor si můžete pustit i na našem kanálu na YouTube nebo si ho poslechnout jako podcast. „Naladit“ si ho můžete přes iTunes, Spotify i další služby, které to umožňují.

UX DAy - tip 2

Ve videorozhovorech zpovídáme osobnosti e-commerce, IT, startupů i dalších oblastí, které na Lupě dlouhodobě sledujeme. Například jsme letos mluvili s Pavlem Zimou o tom, co chystá Seznam.cz. Bývalý náměstek ministra obchodu a exčlen Rady ČTÚ Ondřej Malý zase glosoval pomalé zavádění neomezených dat v Česku.

GALERIE: Jak bude vypadat letadlo Zuri

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).