Hlavní navigace

Michal Pěchouček (Avast): AI zlevnila výrobu malwaru, útočníci si tak mohou dovolit špičkové zbraně

23. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
Umělá inteligence pomáhá útočníkům zaměřit cíl, proto se zabýváme tím, jak ji využít při obraně před takovými útoky, říká technický ředitel společnosti Avast Michal Pěchouček. Uvnitř: VIDEO a AUDIO.

Studiem umělé inteligence (AI) se Michal Pěchouček zabývá přes dvacet let. Profesor pražské ČVUT patří v tomto ohledu mezi přední vizionáře nejen v České republice. V září loňského roku se stal technickým ředitelem antivirové společnosti Avast, dál ale působí i v akademické sféře. Vede stále centrum umělé inteligence AI Center a stojí také za iniciativou Prg.ai.

Výkonný ředitel Avastu Ondřej Vlček už loni řekl, že Michal Pěchouček má pomoci firmě především rozšířit výzkum umělé inteligence, strojového učení a kybernetické bezpečnosti. Pěchouček v rozhovoru pro Lupa.cz dodává, že si kvůli tomu přivedl do firmy i čtyři kolegy z ČVUT.

Videorozhovor si můžete pustit zde:

„Stavíme technologii umělé inteligence pro kybernetickou bezpečnost budoucnosti. Zabýváme se dvěmi fundamentálními otázkami při použití umělé inteligence pro cybersecurity. Jedna je vysvětlitelnost. Velmi výkonná umělá inteligence má tu vlastnost, že má nízkou míru transparentrosti a vy vlastně nevíte, proč se ta neuronová síť rozhodla zahnout doprava, nebo doleva,“ vysvětluje v rozhovoru.

„A my vidíme, že je to úzké hrdlo v použití umělé inteligence v cybersecurity. Proto vytváříme technologie, které tuto vysvětlitelnost poskytují,“ dodává.

Druhou silnou oblastí, kterou se jeho tým zabývá, je podle Pěchoučka posilování jádra antivirového programu proti útokům generovaným umělou inteligencí. „Teď ještě není úplně jednoduché najít malwarovou kampaň, která by byla od A do Z úplně celá automatická, postavená umělou inteligencí. To jsme ještě neviděli. Ale vlastně se jen připravujeme na válku AI proti AI,“ dodává Pěchouček.

V rozhovoru zároveň říká, že velká část útoků již nyní používá v určitých částech prvky umělé inteligence. Ta pomáhá především v lepším zacílení, útočníci ji využívají, aby pochopili lépe chování toho, na kterého chtějí útok vést.

Když vás dobře znám a vím, na co klikáte, tak vám vygeneruji phishing-mail, na který vždycky kliknete,“ konstatuje Pěchouček.

Podcast si můžete pustit zde:

Vysvětluje také, jak umělá inteligence pomáhá zlevňovat výrobu malware. Popisuje také, jak se útočníci zaměřují na zařízení patřící do stále se rozšiřujícího internetu věcí. Avast proto podle něj pracuje na řešení, které by pomohlo ochránit lépe jednotlivá zařízení. 

„Vytváříme řešení, které se připojí do domácí sítě a samo se podívá, co se v domácnosti děje, a detekuje útoky, chování kamer i chování dalších IoT zařízení. Pomáhá i rodičům kontrolovat chování jejich dětí, což je třeba v USA velmi žádaná funkcionalita,“ říká Pěchouček.

V rozhovoru se věnuje i dalším oblastem. Vysvětluje cíle iniciativy Prague AI nebo predikuje, jaká povolání budou do budoucna umělou inteligencí nejvíc ohrožena.

BRAND24

podcastech a videorozhovorech zpovídáme na Lupě osobnosti z tuzemské e-commerce, IT, startupů i dalších oblastí. V prosinci jsme mluvili například s Ditou Přikrylovou, zakladatelskou organizace Czechitas nebo s uznávaným výrobcem 3D tiskáren Josefem Průšou.

GALERIE: Jak vypadá IoT Lab od Avastu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).