Hlavní navigace

Microsoft, Adobe a Apple zostřují boj o budoucí podobu webu

16. 2. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Internet už dávno nejsou především velké počítače. Velká část připojených zařízení jsou dnes zařízení mobilní a jejich podíl bude do budoucna stoupat. Prosazení klíčových technologií v chytrých telefonech je předpolím pro "velký Internet". Především o tom bylo představení Windows Phone 7, spojenectví Nokie a Intelu i představení nových technologií Adobe na barcelonském veletrhu 3GSM.

Windows Phone 7: větší pochybnosti, než jsme čekali

Nový operační systém pro chytré telefony nazvaný Windows Phone 7 představoval sám šéf Microsoftu Steve Balmer v pondělní hlavní řeči na letošním kongresu 3GSM. Když se odfiltrovalo na Evropu zbytečně exaltované nadšení, zůstaly rozpaky. Slyšeli jsme fráze jako Dnešní představení mobilní platformy Windows Phone 7 Series mě naplňuje hrdostí, říká Steve Ballmer, výkonný ředitel společnosti Microsoft. Jsem hrdý na práci celého týmu, který vyslyšel mou výzvu a přišel s neotřelou filozofií používání mobilního zařízení. Windows Phone 7 Series představuje obrat k telefonům, které dokáží držet krok s tempem lidského života, doplnil Balmer pro ty, kdo nepochopili, že tento nový produkt je jako vždy to nejlepší, co Microsoft zvládl vyprodukovat.

Windows Phone 7

Ti, kdo chtěli slyšet o mnoho více, než marketingové skazky, už tak spokojeni nebyli. Vystoupení přineslo náznaky a sliby, nenásledovaly jej podrobnější technické detaily a specifikace a publikované informace vzbudily spíše pochybnosti, než nadšení. Pokud pomineme samotné přejmenování Windows Mobile na Windows Phone, což je minimálně čtvrté přejmenování v řadě, jsou důležité taktické údaje: WP7 má pevné technické předpisy pro hardware (například tři povinná tlačítka na telefonu, neoficiální verzi požadavků najdete zde), nebude zatím podporovat Flash, ačkoliv se na něm prý pracuje a aplikace bude možné nakupovat zřejmě jen přes Zune Marketplace. Kromě toho nepadlo ani slovo o multitaskingu a veškeré postřehy lidí z předváděček nového systému se shodují na tom, že prostě proto, že WP7 multitasking aplikacím nezpřístupňuje. Sám ředitel projektu Windows Phone Joe Belfiore později po vystoupení Steve Balmera na otázku týkající se multitasku řekl, že je to komplikované. Systém sám multitaskový samozřejmě je (stejně jako OS X a Android), ale pro aplikace třetích stran bude používán systém push notifikací vlastně podobně, jako je tomu u OS X a aktualizace pomocí „živých dlaždic“, které budou moci jimi zobrazovaná data na pozadí aktualizovat. Mechanismus přesného fungování těchto náhrad multitasku chce Microsoft oznámit na akci MIX později. Stejně tak později bude specifikováno, jak to bude s konverzí software z WM6, podle Belfiora ovšem i tady je třeba počítat s významnými těžkostmi. Jak velkými, prozradí až MIX za měsíc.

Naopak příjemné je, že se systém nesnažil suše okopírovat OS X pro iPhone, takže používá zcela jiné grafické vyznění ve stylu ovládacího rozhraní Zune, založené na práci s fonty, typografií a barevnými plochami. Inovace je v tomto případě dobrá věc. Pod palbou kritiky se ale ihned ocitlo nové rozvržení obrazovky. Ta v klidovém režimu smíchává všechna možná data stahující se ze sociálních sítí, fotoalb a dalších zdrojů, rozmisťuje tyto informace po displeji a nenechává obrazovku a tím i majitele přístroje vlastně v klidu. To lze chápat i jako záměr, podle Microsoftu uvedení WP7 neznamená zmražení vývoje WM6.5, ty se budou údajně dále vyvíjet a nabízet současně, WP7 tak mohou být systémem pro sociálně zaměřené telefony, nikoliv primárně pro business třídu. Ale to jsou spekulace předčasné, i podle toho, že Microsoft představoval systém na anonymním hardwarovém prototypu bylo zřejmé, že vývoj WP7 má před sebou dlouho cestu a v prodeji bude nejdříve na podzim či možná až v zimě letošního roku. Co už ale také Microsoft potvrdil: alternativní rozhraní nepřicházejí v úvahu, dodavatelé nebudou smět měnit vzhled systému jinak než skiny, rozhraní jako TouchFlo/Sense od HTC nebudou povolena, což HTC jistě potěší a asi proto tak nadšeně koketuje s Androidem. Základním vzhledem tak budou „Živé dlaždice“, jež budou uživatele propojovat do jednotlivých obsahových „hubů“.

Asi nejdůležitější bude pro WP7 tedy integrace s herními funkcemi Xbox Live, tedy možnost sdílet herní výsledky, interagovat s lidmi, kteří hrají na PC nebo na Xboxu. I tady bude hodně záležet na tom, jak budou tyto funkce propracované a po pravdě řečeno, právě integrace do herní platformy Xbox Live může být podstatně větší výhodou, než existence či neexistence Flashe nebo multitaskingu. I tady ale má iPhone minimálně dvouletý náskok, pro něj existuje řada nejatraktivnějších herních titulů, ovšem bez síťového prostředí, jaké nabízí Xbox Live.

windows Phone 7 rozhraní

Situace kolem Windows Phone 7 se bude ještě zpřesňovat, ale uživatelé, kteří doufali, že WP7 přinesou náskok oproti iPhone platformě, budou zklamáni. Ve většině případů půjde zatím o stáhnutí náskoku iPhone, což spolu s nevalnou pověstí mobilní platformy Windows nevěští to nejlepší. Nicméně do podzimu se může udát mnohé. Dobrý a velmi střízlivě hodnotící článek o WP7 je zde na Technology Review nebo Business Insider.

Adobe a Flash

Absence Flashe pro WP7 minimálně v prvních verzích telefonů je pro Adobe nepříjemná zpráva. Flash byl vyhnán z iPhone a Adobe to dělá nemalé starosti. Méně tak Apple a uživatelům: platforma je dnes tak silná, že si s přehledem vynucuje vytváření optimalizovaných a flashe-prostých variant webů, které se z mobilního zařízení příjemně používají. Pokud někomu chybí Flash aplikace, najde ji v App Store, kde si mezi 150 000 aplikacemi najde všechny možné. A proč do telefonu pouštět díru přezdívanou Flash, takové jsou oficiální argumenty Apple. Nutno dodat, že přes poslední kroky Adobe oprávněné. Jenže vyražení Flashe z ekosystému jedné z nejrozšířenějších mobilních platforem je pro Adobe nepříjemné. Zatím to ale nevypadá, že by se Flash plugin podařilo do iPhone/iPadu protlačit, takže Adobe alespoň představilo nástroj, jenž umožní vytvořit z Flashe program instalovatelný přes App Store. Vývojáři, kteří dělají s Flashem a budou chtít nabízet aplikace pro iPhone, to ocení, uživatelé už budou rozpačitější, protože způsob ovládání u těchto aplikací je přirozeně jiný. Vývojáři se těžko donutí do sjednocení vzhledu.

Důležité také je, že nástroj AIR for Android umožní běh Flash aplikací pod Androidem, což přináší další trumf Adobe ve hře o podobu multimediálního vzhledu – aplikace v AIR je tak možné uvést najednou pro Windows, Mac OS X, Linux, Android i OS X iPadu/iPhone.

Jestli něčemu znepřístupnění Flashe na iPhone pomůže, pak je to rychlost implementace HTML5. Existence HTML5 a jeho schopností je hlavní argument Apple, proč se do podpory Flashe nepouštět. HTML5 už prohlížeč Safari, i ten mobilní, podporuje ve všem kromě geolokací. Do té doby, než HTML5 použijí i vývojáři webů, mají ale zákazníci s interaktivními weby na iPhone smůlu. Otázka je, zda je chtějí.

Nokia, Symbian a Intel

Kdo je zmaten nejvíce, je Nokia. Ta s chytrými systémy neví, kudy kam. Její dlouhodobá investice do Symbianu se zatím nevede tak dobře, jak by měla, desetiletí vývoje jsou převálcována systémy, které jsou na trhu necelou pětiletku. Symbian se nově stává otevřeným operačním systémem (Symbian3) a Nokia doufá, že ze slepé uličky ji vyvede open-source komunita. Ta ale trpí stejným problémem: design propracovaných uživatelských rozhraní jí nejde tak dobře jako diktátorským firmám. Společnosti Nokia chybí vize, co s chytrými telefony, jen samotná chytrost a uvolněné navigační prostředí pro úspěch nestačí.

Novou bombou má být spojenectví s Intelem. Nokia a Intel spojí síly do projektu Meego, ten má nahradit Maemo Nokie a intelovskou platformu Moblin – obojí je remake na linuxovské téma a okrajová záležitost. Maemo používají tablety Nokia N900 přijaté trhem velmi rozpačitě, Moblin je zombie, kterou zatím k životu neprobral ani živoucí dolarový dech z Intelu. Zda z tohoto spojení povstane konkurenceschopný operační systém pro tablety a jiné větší počítače do dlaně, lze zatím pochybovat, to by musely obě firmy najít někoho s vizí, tahem na bránu a vybavit jej dostatečnými pravomocemi. A nikdo není, ani akvizice Nokie v tomto oboru nic nepomohly, prostě proto, že firmám chybí vůle. Pro Symbian toto spojenectví nic neznamená, Nokia bude své chytré telefony dál vybavovat Symbianem, ale pokud by chtěla pokračovat v produkci tabletů jako je N900, budou vybaveny systémem Meego, pokud se kdy jaký objeví.

BRAND24

Budoucí web nejen mobilní

Možná to tak na první pohled nevypadá, ale to, který operační systém získá převahu v mobilních telefonech, je pro rozvoj internetu a webu důležité. Zatímco Apple jde cestou IT standardů, Nokia tlačí standardy telekomunikační a Microsoft se snaží kličkovat mezi proprietáriemi, telekomunikačními a IT standardy podle toho, co kde ovládá. Android se také přiklání ke standardům IT sektoru s tolerancí jiných řešení a Adobe se snaží protlačit především to své. Situace není jednoduchá, nemůžete si snadno vybrat chytrý mobilní telefon, jenž by vám vyhovoval ve všem, musíte se uchylovat ke kompromisům a jde o to, jaké kompromisy uživatelé dlouhodobě budou schopni akceptovat. A také o to, jaké technologie tím pádem budou dlouhodobě používat.

Zatím to vypadá, že cesta, kterou prošlapává iPhone, je pro uživatele nejschůdnější. Existence určitých restriktivních omezení a požadavků na vývojáře i designery stránek vyvážených stabilitou, bezpečnostní integritou a výkonem, plus rychlý vývoj platformy. Nakonec, pokud by se vám zdálo, že se Windows Phone 7 přiblížilo iPhone, tak stojí za to povšimnout si, že funkcionality iPhone 4.0 ještě Apple nepředstavil, přitom je téměř jisté, že tento telefon bude na trhu v době, kdy přijdou první přístroje vybavené WP7. Největší výhodou pro WP7 se tak může ukázat fakt, že Apple licence pro svůj operační systém neprodává a na trhu je tedy jen jediný výrobek v jediném vzhledovém provedení, což jistě nevyhoví všem. Jenže, proč sahat po WP6, když je tu Android. Až se doučí business funkce, v nichž prohrává proti tandemu iPhone/WM zatím na plné čáře, bude výběr zase o něco veselejší.

Máte chytrý mobil?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).