Hlavní navigace

Názor k článku Microsoft: Bezplatný otevřený kód ohrožuje USA od Radek - Dobry den, na uvod bych rad uvedl toto: 1. Jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 3. 2001 9:39

    Radek (neregistrovaný)
    Dobry den,

    na uvod bych rad uvedl toto:
    1. Jsem lekar (aby snad nevznikaly nejake neprimerene reakce) a asi do celeho problemu nevidim tolik jako vy.

    2. To co pisu, pisu jako pohled MUJ (snad by se dalo rici "zvenci") a jestli se nekomu nelibi, ma na to plne pravo.

    3. jmeno a adresu uvadim jen proto, abych nebyl anonymni a ne proto, ze bych si chtel s nekym dopisovat o danem (nebo i jinem) problemu.

    Tak tedy: Zahledl jsem zde myslenku, ze "nekteri jiz nechteji delat praci zadarmo. Programatorovi nikdo chleba zadarmo taky neda" Plne s tim souhlasim. I v zakoniku prace (tusim) je psano, ze delnik ma narok na mzdu.
    Uvedomili jste si ale nekdo, ze napriklad ve zdravotnictvi je v podstate stejna situace uz nekolik let?? Spousta lidi odchazi proto, ze proste uz nemohou delat dal tuto praci (ktera je bavi) "zadarmo". Nevim presne kolik % obcanu teto republiky je "pojistena" u VZP, ale je to dost. nikomu nevadi, ze tato "pojistovna" lekarum plati s bidou jejich naklady. Znam plno lekaru, kteri vlastne maji dve zamestnani, aby se vubec uzivili (napriklad prez den delaji na chirurgii a po nocich a o weekendech jezdi se sanitou) a teprve z techto dvou platu se da zit (a to uz vubec nemluvim o tom, kdyz ma zena na matersky, pripadne deti na vysoky skole).
    Proste tusim jak takova situace vypada, pokud clovek dela nejakou praci hlavne proto, ze ho to bavi a najednou na nej zacne okoli tlacit, ze by ho to, krome te zabavy, melo i zivit.
    Drzim vam vsem, kteri rozvijite Open Source palce. Doufam, ze se vzdy najde dost mecenasu, kteri vasi praci oceni a vy se nebudete muset starat o to, kde vzit na jidlo a bydleni penize (je to dost vycerpavajici).
    Prosim vas, nenechte si vzit natolik krasnou myslenku, jako je Open Source (ja to chapu jako: Lidi lidem). Pokud nekdo neco umi, at necha ostatni, aby z toho meli taky nejaky uzitek. Open Source je mnohem kvalitnejsi prave proto, ze lide kteri jej delaji nejsou motivovani penezi. Navic vymena nazoru na dany problem jej resi mnohem lepe, nez diskuse nekolika (mozna ichytrych) za zavrenymi dvermi. Jak by asi vypadala medicina, pokud by ji kazdy stat delal sam pro sebe? Kde si myslite, ze bychom byli, kdybychom byli odkazani jen na vysledky nasich vedcu? Kde asi by bylo cele lidstvo?
    Rad bych skoncil citatem, bohuzel nevim od koho je (autor snad odpusti): "Knowledge is nothing, if not shared."
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).