Hlavní navigace

Názory k článku Microsoft: Bezplatný otevřený kód ohrožuje USA

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2001 16:29

    Pichi (neregistrovaný)
    ASEAN neni cela Asie, dokonce ani podstatna cast. Mozna ekonomicky. A stezi jste prosel vsechny pocitace a dokonce se da predpokladat, ze jste nahlizel pres rameno na obrazovky uzivatelu ve spatne cenove hladine :-)
  • 9. 3. 2001 19:52

    Honza (neregistrovaný)
    Bude to nejak tak. Amici se nikdy neohlizeli na ostatni, kdyz jim slo o pocit sucha a bezpeci. Kdyz jejich kongres mohl schvalit zakon o zasahu v cizi zemi, pokud by tamni udalosti ohrozovaly jejich ZAJMY (ne zivoty, nebo tak), tak by mne neprekvapilo ani to, co bylo receno v predeslem prispevku. Holt, penize sou penize.
  • 9. 3. 2001 9:22

    Myšák (neregistrovaný)
    Mirek zřejmně nepokládá Česko za rozvojovou zemi. Já ano. Ne všude se musí programátoři klepat na každou tisícovku, kterou od zaměstnavatele dostanou. Ne všichni podřídili svůj život honbě za bohatstvím. A konečne ne pro všechny je dostatečným zadostiučiněním naditá peněženka. Pokud se někdo dobrovolně sdružuje a nezištně se snaží o dosažení svého cíle, je to jedině vpořádku.
  • 8. 3. 2001 15:31

    phampl (neregistrovaný)
    ano MS vnucuje sve produkty nasilim, alespon podle rozkladu
    americkeho soudu je to na nekolika desitkach stranek
    dokumentovano pripad za pripadem. Asi v polovine mne z toho zacala bolet hlava a musel jsem prestat cist. Prvni prusvih byl v tom, ze IBM dala na svoje nova PC jakysi GatesDOS, protoze nepredpokladali, ze to bude neco vic nez hracka pro par silencu, a najednou koukali, kolik toho je. No a pak uz mel Gates vlastne porad vetsinu, pokud jde o PC. No a s vetsinou se to dobre vnucuje. Kdyz MS neco vyvine, tak se vsichni musi zblaznit, aby byli dost kompatibilni, a kdyz MS neco zmeni na standardu, tak se tak dlouho soudi, az to stejne je davno po jeho. Jeste ze se mu to nepovedlo s Javou. Mimochodne - pokud jste se setkali s posledni vyhruznou reklamni kampani MSA (pardon, BSA), tak to je natlak jako prase. Velky bratr o vas vi...
    A pokud jde o demokracii, v Americe ji opravdu maji, to neni o americe, ale o MS a jenom o MS. Akorat se snazi, jestli by se jim nahodou nepovedlo nekoho naockovat.
  • 8. 3. 2001 12:31

    tomas (neregistrovaný)
    Otazka nezni Windows nebo Linux, nezni jestli je je Open Source dobry atd.
    Neni prece mozne nekomu zakazat, aby poskytoval zadarmo nekomu neco co sam vymyslel a chce do davat zadarmo.
    Otazka zni, je vubec mozne, aby Bill prosadil ty nesmysly a svinarny, ktere zaznely z ust jeho cloveka ?
    Pokud Open Source ohrozuje americkou ekonomiku a myslim, ze ji uhrozuje, protoze je z velke casti postavena na prodeji licenci, zdrejme s tim americti politici neco udelaji.
    Podle zkusenosti z historie, se tedy muzou zeme, ktere budou podporovat Open Source, obavat americkeho bombardovani sveho uzemi.
    Toho my se nemusime obavat, protoze nasi posrani, vlezdoprdelisticti politici proti USA nepujdou.
  • 8. 3. 2001 0:57

    Petr Fejfar (neregistrovaný)
    Momentalne jsem v Hong-Kongu, casto jezdim do oblasti ASEAN, pohybuji se v oblasti IT technologii, ale Linux jsem tu jeste nevidel a lide o nem moc slyset nechteji z duvodu problematickeho supportu. IMHO prevladaji technologie IBM, protoze se zde narozdil od CR toci penize, takze neni problem si potrebne technologie koupit. A napr. spickovy ThinkPad zde vyjde stejne jako noname srot u nas doma.
    Co tedy informace o naduzivani Linuxu v Asii znamena?
  • 7. 3. 2001 13:52

    veena (neregistrovaný)
    To je prece jasnej preklep v nadpisu!
    ma tam bejt BSA a a ne USA !!!!!!!!!!!!!
  • 7. 3. 2001 9:39

    Radek (neregistrovaný)
    Dobry den,

    na uvod bych rad uvedl toto:
    1. Jsem lekar (aby snad nevznikaly nejake neprimerene reakce) a asi do celeho problemu nevidim tolik jako vy.

    2. To co pisu, pisu jako pohled MUJ (snad by se dalo rici "zvenci") a jestli se nekomu nelibi, ma na to plne pravo.

    3. jmeno a adresu uvadim jen proto, abych nebyl anonymni a ne proto, ze bych si chtel s nekym dopisovat o danem (nebo i jinem) problemu.

    Tak tedy: Zahledl jsem zde myslenku, ze "nekteri jiz nechteji delat praci zadarmo. Programatorovi nikdo chleba zadarmo taky neda" Plne s tim souhlasim. I v zakoniku prace (tusim) je psano, ze delnik ma narok na mzdu.
    Uvedomili jste si ale nekdo, ze napriklad ve zdravotnictvi je v podstate stejna situace uz nekolik let?? Spousta lidi odchazi proto, ze proste uz nemohou delat dal tuto praci (ktera je bavi) "zadarmo". Nevim presne kolik % obcanu teto republiky je "pojistena" u VZP, ale je to dost. nikomu nevadi, ze tato "pojistovna" lekarum plati s bidou jejich naklady. Znam plno lekaru, kteri vlastne maji dve zamestnani, aby se vubec uzivili (napriklad prez den delaji na chirurgii a po nocich a o weekendech jezdi se sanitou) a teprve z techto dvou platu se da zit (a to uz vubec nemluvim o tom, kdyz ma zena na matersky, pripadne deti na vysoky skole).
    Proste tusim jak takova situace vypada, pokud clovek dela nejakou praci hlavne proto, ze ho to bavi a najednou na nej zacne okoli tlacit, ze by ho to, krome te zabavy, melo i zivit.
    Drzim vam vsem, kteri rozvijite Open Source palce. Doufam, ze se vzdy najde dost mecenasu, kteri vasi praci oceni a vy se nebudete muset starat o to, kde vzit na jidlo a bydleni penize (je to dost vycerpavajici).
    Prosim vas, nenechte si vzit natolik krasnou myslenku, jako je Open Source (ja to chapu jako: Lidi lidem). Pokud nekdo neco umi, at necha ostatni, aby z toho meli taky nejaky uzitek. Open Source je mnohem kvalitnejsi prave proto, ze lide kteri jej delaji nejsou motivovani penezi. Navic vymena nazoru na dany problem jej resi mnohem lepe, nez diskuse nekolika (mozna ichytrych) za zavrenymi dvermi. Jak by asi vypadala medicina, pokud by ji kazdy stat delal sam pro sebe? Kde si myslite, ze bychom byli, kdybychom byli odkazani jen na vysledky nasich vedcu? Kde asi by bylo cele lidstvo?
    Rad bych skoncil citatem, bohuzel nevim od koho je (autor snad odpusti): "Knowledge is nothing, if not shared."
  • 6. 3. 2001 23:34

    TIG (neregistrovaný)
    Právě jsem dočetl všechny uvedené články a nestačím
    žasnout, kam až debata může sklouznout (trochu mi to
    připomíná Cimmermanovu hru Švestka) Jestli jsem to
    správně pochytil, článek nebyl sociologickým průzkum americké mentality ani úvahou nad tím, pod kterým operačním systémem se dá rychle zbohatnout. Týkalo se to snad dalšího vtipu, kterým nás Micro$oft opět všechny pobavil. (Nevím, jestli si ještě někdo vzpomínáte na případ se systémem PINK.)
    Linux má své výhody i nevýhody a je přece na každém, aby si zvolil co bude používat. Gnu public license je sadou podmínek stejně tak jako každá jiná smlouva. Smlouvu můžu přijmout nebo nepřijmout, ale každopádně jí nemohu napadnout proto, že je výhodnější než ta, kterou nabízím já. A to je obávám se přesně to, co Microsoft dělá. Nechápu, ale proč se někdo z našeho národa rozčiluje nad tím, že jedné z nejbohatších firem na světě unikají zisky (nebojte se - nezkrachujou :-)) Naopak by to dokonce mohlo dospět i k jistému konkurenčnímu prostředí a Microsoft by mohl občas opravit nějakou tu chybku. (pokud dřív nějakou dirty cestou linux neubije, což myslím nehrozí)
    Ti kdo s tím nesouhlasí asi mají rádi Telecom, viďte?
  • 6. 3. 2001 16:54

    Libor (neregistrovaný)
    Se zajmem jsem si po case precetl tuto diskuzi nad nesmyslnosti recenou urcitym lobistou z naprosto zretelnych duvodu. Ten clanek ma svuj pozitivni dopad a to predevsim v tom, ze aktivoval vas, kteri jste reagovali a to vetsinou v duchu s kterym jsem souhlasil. Potesilo me, ze je preci jenom nekolik rozumnych lidi, schopnych racionalni uvahy. Na druhou stranu je treba krome racionalni uvahy vnimat i jine normy eticke a moralni (vetsine se asi jezi chlupy hruzou nad takovymto vyrazem, ale neumim to jinak definovat). Vnimam vse co se deje kolem nas jako souboj ruznych jedincu o osobni prospech. Ve vetsine pripadu na ukor ostatnich. Proto jsou mi obrovsky sympaticke zajmy, ktere funguji na jinych principech jako GPL/GNU. Bylo inspirativni cist ruzne nazory ruznych lidi a lidicek. Nenechte se deprimovat a podporujte spravne veci (i kdyz se asi tezko vice lidi shodne na tom co to je spravna vec (neni holt vsechno idealni:)))).
  • 6. 3. 2001 11:11

    Luboš Maděra (neregistrovaný)
    Podle meho nazoru, prohlaseni sefa vyvoje M$ je arogantni,
    a legracni.Faktem podle me je ze manageri, podilejici se na prodeji softwaru jsou casto, a rekl bych hlavne u nas, hodnoceni vic nez programatori a vyvojari.
    To se mi zda nespravedlive.To je ale v teto diskuzi nepodstatne.Ja si myslim ze to o co MS snazi,je monopol a ne
    cestna obchodni soutez.Vlasnosti dobreho obchodnika je zjistit potreby trhu za pomoci marketingu a prizpusobit svoje produkty tak,
    aby vyhovavali zakaznikum, pripadne zmenit cestu vyvoje a priznat,ze byla spatna.To co MS dela je to,ze vytvori nejaky
    produkt a neprimo nuti zakaznika aby pouzival jeho pristupy,jeho standarty,apod.Pravdou je to,ze kdyz nechci. tak produkty MS nemusim pouzivat.Proc ale kdyz se objevi konkurencni OS jako je Linux,kolem sebe MS takhe kope.A ze vseho nejvic me stve, uz ona zminena casto umyslna nekompatibilita s ostatnimi softwary.Cozpak je problem udelat napr. fungujici filtr pro Import dokumentu AmiPro do Wordu.
    S timto problemem jsem se potykal jiz nekolikrat a dodnes nebyl MS schopny tento filtr dotahnout.Uz jsem to vzdal a radeji si najdu jiny software.Neda se poprit ze MS diky DOSu a obchodni strategii dosahl priblizeni vypocetni techniky sirokym masam verejnosti,ale nemuze si prece kvuli tomu delat naroky na ovladani celeho softwaroveho sveta.!
    Jiste, ze nikdo, ani programatori nebudou delat zadarmo!Ale skutecne si myslim dnes je doba "siti produktu na miru" a nasledne podpory, a nejen v oblasti softwaru (podivejte se napr. do automobilovaho prymuslu}. A na takove cinnosti muze vydelavat i Linuxova firma.A nakonec si myslim ze GPL/GNU je skvela prilezitost jak vytvorit perfekte fungujici software, kdyz se na debugingu podili miliony programatoru/uzivatelu.
  • 1. 3. 2001 17:31

    Author (neregistrovaný)
    Trochu to pisete nepresne, ale myslenka je ok.
    Jinak mate pravdu, ze na vedeckou teorii nemuze byt patent, ale na jeji aplikaci, coz v praxi znamena pokryti te teorie.

    Napr. kdyz jste zmini sifrovani, tak to je ukazka jak to plati. RSA (tedy primarne pan Shamir) si nemohli patentovat myslenku na matematicky popis asymetrickych metod jako takovych, i kdyz to rozvedli oni a opublikovali, ale patentovali si RSA, jako presne definovanou aplikaci asymetricke kryptografie, jako presne popsany postup.

    To co vy naznacujete je to co dela M$ a co v Open Source proste nehrozi a to je proprietarni reseni nejakeho standardu, jako to nyni napr. dela s XML. Tohle se v Open Source stan nemuze, ale je jasne, ze tohle je zpusob jednani M$, ktery se tim snazi vytvaret svuj monopol.
  • 1. 3. 2001 17:21

    Author (neregistrovaný)
    Prominte pane Zajicek, ale ja nepsal, ze je neco spatneho na tom, ze ti lidi (potazmo i ja ptz jsem mezi ne patril) chteji uznani a na nem budovat karieru. To je NAPROSTO korektni a VUBEC nic proti tomu nemam. NAOPAK to podporuji a moje firma sponzoruje nektere zacinajici projekty pod Open Source (neni to licence GNU, ale Authors Licence).

    Jinak ja psal tohle proto, ze casto od lidi co jsou rekl bych az fanatiky do Open Source a primarne do GNU (tedy tzv. "ciste" verze GNU), tak ti si snad mysli, ze ti co pod tim delaji jsou svati, ziji z vody a o chlebu a kobilkach a jejich cilem je svaty komunismus v IT.
    Prave TOHLE me stve, ze se potom Open Source dostava image, jako by to byl nejaky debilni komunismus a prave OPAK je pravdou. Je to kapitalismus jak brno, ptz VSEM kdo pod nim delaji tak jde PRIMARNE o penize a nebo o tu image (a na ni ale chteji ziskavat penize, coz opakuji NENI SPATNE!).

    Ja jsem pro Open Source, akorat ze je JASNE, ze proste MUSI existovat firmy, co budou v Open Source a na jeho zaklade pusobit jako zcela komercni a budou prodavat a zajistovat produkty vznikle pod Open Source, jako to napr. dela NuSphere s MySQL (abych nezminoval porad ten omylany Red Hat). Takhle to proste MUSI dopadnout, ptz nikdo si nekoupi produkt, ktery nema zazemi jasne definovane pravne a zastitene nejakou pravnickou osobou se silnou financni pozici. Ja nebojuji proti Open Source, ja bojuji proti tem debilum, co do Open Source motaji nejake sve pripitomele idea podobajici se komunismu a tim POSKOZUJI vsechny ostatni, co v tomto podnikaji. A muzete mi verit, ze tohle TOTALNE sere lidi co jsou v primary developmentu a to at uz je to Linux nebo kterykoliv jiny produkt, ptz obvykle to nejsou zadny fanaticky hlupaci.
  • 1. 3. 2001 15:27

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    No...tak ted uz vam rozumim. Strucne - proboha, co je spatneho na tom, ze geekove delaji na otevrenem kodu i proto, aby dosahli uznani a otevrely se jim dalsi cesty (sam jsem o tom uz vickrat psal)? Samotnou tvorbou GNU/GPL se nenajedi:) Ja znam nejake ty geeky taky a vim, ze se - tak jako kazdy jiny - maji co ohanet, aby nekde sehnali nejaky prijem. Ale nesrovnavejte to s PR, protoze lidi z PR mohou delat jen neco jako PR, ale kod Linuxu ze sebe nedostanou, i kdyby se prerazili:)

    Nebo jinak - co je strasneho na tom, ze novinari touzi po Pullitzerove cene? Vedci po Nobelove? (Skoro) vsichni, kteri jsou mistry sveho oboru, chteji dosahnout uznani - nejen penez. Uznani jim muze pomoci i k obzive. Kdo ma penize a nikdo ho neuznava (napr. krome "kolegu" v dozivotni vezenske cele:), nedosahne plnejsi dusevni/psychicke/mentalni spokojenosti, at si namlouva, co chce. Z velkeho uznani se ale mj. da i dobre zblbnout:)

    I kdyby to bylo tak, jak rikate (jsou to jen chamtivci a hamouni, kteri neco jen ucelove predstiraji), pak ony "vedlejsi produkty" jejich chamtivosti jsou primo paradni:) Ale ono to tak cerne neni. Neni to ani svate - matka Tereza je z jineho ranku, ale at se na to koukate, jak chcete, i ona by GNU/GPL bezpochyby plne podporila:)

    At se vam na SourceForge dari a dosahnete diky tomu nejen dalsiho uznani, ale i ne tak jednostranneho pohledu:)
  • 1. 3. 2001 10:54

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Zdrojaky lupy? Zdrojaku webovskych aplikaci je plny Internet. Staci hledat. Spousta jich je pod GPL. Kdybys zil na Americkem jihu pred najakou dobou, urcite bys byl ten, ktery by vykrikoval ze otroci proste nemuzou byt svobodni. Ze by to bylo sice hezke, ale ze na to spolecnost neni pripravena a chtel bys po severanech at to tedy dovedou do dusledku a pusti na svobodu i sva hospodarska zvirata.
  • 1. 3. 2001 10:46

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Co je podle vas linuxova firma?
    Mam linuxovy server a provozuji webhosting. Vydelavam. Na nakup software od MS, delajici totez na stejne vykonem HW jako tam je ted proste nemam. Diky linuxu vydelavam.
  • 1. 3. 2001 10:44

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Jenomze i takovy Microsoft zacal vlastne podvodem, kdyz prodal IBM operacni system, ktery v te dobe jeste ani neexistoval. Koupili si ho az po uzavreni smlouvy od jinych a dodelali ho.

    Jestli meris kvalitu zivota ekonomickou pozici, je to tva volba, ale myslim, ze nas je dost, kteri to na auta a chaty nemerime.
  • 1. 3. 2001 0:00

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ja. Me jsou daleko sympatictejsi licence, ktere se nesnazi komukoliv vnutit jakykoliv pohled na svet. Ja ma radeji kod pod BSD licenci a kdyz neco pisu, tak to konci pod ni. GPL je forma nabozenstvi - nikdo nesmi sejit z "prave cesty". Ale proti gustu ... - at si kazdy vybere pro sve produkty licenci dle sveho.
  • 28. 2. 2001 15:12

    Neznalek (neregistrovaný)
    Souhlasim, ze tvrzeni amici jsou v prumeru podprumerni:) je sprostarna(snad jeste vetsi nez, ze open source je skodlivy). Amici jsou lide jako vsichni(nejsou lepsi ani horsi).

    Nesouhlasim s argumentem, ze USA prodelala vsechny valky (stejne) jako Evropa. USA sice bojovala ve vsech svetovych valkach (a rekl bych, ze byla velmi vyznamna), ale zadna z techto valek se neodehravala na jejich uzemi (krom nejakych uzemi(kolonii)) = nebyl znicen prumysl (nekdy naopak - podle nekterych ekonomu prave druha svetova valka pomohla USA z recese(napr. nezamestnanost pred valkou byla asi(nejsem si jist) 17% - no, nekteri tvrdi, ze pomohl "New Deal" - no asi od kazdeho trochu). Ve valkach Vietnam, Korei, Kuvajt, Jugoslavie - to take nebyli zrovna valky za humny(a ve vetsine valek v tom nebyla USA sama). Valka s Mexikem(ted mne napada ktera myslim, ze byli alespon dve) nebyla ve srovnatelnem meritku s ostatnima valkama( v te prvni slo o Texas, v druhe slo o to, ze Mexiko se nechtelo nechat zneuzivat od USA - USA cerpalo Mexicke nerostne zdroje - ten spor skoncil, kvuli 1. svetove, USA potrebovala vojaky jinde). Valka se vsim vsudy, ktera byla na uzemi USA a je srovnatelna s valkami v Evrope je valka civilni(Sever proti Jihu) - ale i ta se bojoval skoro vyhradne na jihu, takze prumysl(a domnivam se, ze ten tahne ekonomicke ukazatele hlavne) nebyl moc poskozen. Myslim si, ze byvale staty konfederace jsou stale trochu chudsi nez staty Unie (hlavne staty u pobrezi). USA mela i dalsi valky, ale ne v takovem meritku jako Evropa. Ze USA jako zeme neutrpela ve valkach tak jako jini - je zasluhou vlady USA a jeji zemepisne polohy.

    Ad. Open Source v ceskych luzich a hajich. Kdyby ceske pivovary chteli zverejnit postupy (anebo Intel s AMD davat jejich blue printy) tak, by meli mit moznost to zverejnit a dat si to pod GNU, aby si jine pivovary nemohli privlastnit recept a vydelavat na tom - rekl bych, ze to je jako ochranna znamka - pokud chces tak si logo nejakeho piva muzes upravit, vylepit, nakreslit - ale uz to nemuzes prodavat za svuj napad(podle mne by to nemelo byt stanoveno zakonem ci licenci - mela by pred znauzitim chranit moralka(idealy) - ale jak jste sam napsal -ale v soucasnym svete se na tom moc stavet neda - tak proto by melo byt GNU - aby chranila ty idealy:)
    Misto obvinovani M$ ci Open source by tu meli zaznit dukazy - kdy M$ jednal spinave ci kdy Open source zabil intelektualy. (v clanku byl jeden proti M$ - jestli ma nekdo dalsi tak ho sem napiste) Mne napadla Java a M$ browser.

    Doufam, ze pokud si prectete tento prispevek (zvlaste tu dejepisnou cast) a bude te si podle nej udelat nejaky nazor, ze si overite udaje - jelikoz muzu se mylit (zmylena nepalti:) anebo muzu kecat a delat propagandu - pozor na to.
    Preji hezky dem vsem
  • 28. 2. 2001 12:38

    Author (neregistrovaný)
    Kolego, skoda ze mi nerozumite ale mozna jsem to nenapsal jasne a pokud ano (coz podle mych kolegu neni pravda), tak se vam omlouvam.
    Jinak explicitne vyjadreno - ME se Open Source vyplati a to i proto, ze sam v nem aktivne delam - jak jiz jsem zminil, mam na starosti 2 velke projekty na SourceForge.

    Jinak kdyz mluvite o tom Linuxu jako by pro me neco delal, tak si ted pripadam schizofrenni, ptz jsem 2 roky delal na vyvoji jadra a nyni uz z casovych duvodu nemuzu takze to jen sleduji, ale napr. jsem se podilel asi 6 mes. na KDE, pak ale jsem opet prestal stihat.
    Takze jak pisete ze Linuxu do me je/neni, tak si tu pripadam divne, ptz podle vasim slov me osobne do me je/neni :))))))) - je to schizofrenni.

    Jinak Linux neni zadna svata komunita, delal jsem v tom 5 let a to primo na primary-developmentu a VSICHNI ti hosi co jsem s nima prisel do kontaktu, tak to delaji jako VLASTNI PR akci, aby si jich vsimli ruzne firmy a voni pro ne mohli delat treba jako konzultanti. Ja jsem toho dukazem jak to chodi, delate na primary tak 2 roky, pritom ziskate kontakty napr. v Debianu a pak se dostanete jako konzultant k ruznym klientum no a pak uz je to jen krucek k vytvoreni vlastni firmy. Prakticky z tech kluku co jsem tam znal, tak jich na primary doposud dela asi 5 a zbytek (kolem 30) uz jsou na vlastni noze a maji sve firmy (a vzajemne mezi sebou spolupracujeme). Ale ted proste delaji do vseho, Linux, Windows a primarne Solaris + Oracle.
    Tohle je prirozeny proces a musel byste zmenit PODSTATU cloveka, tedy musel byste vzit Marxuv Kapital a naimplementovat ho do mysli lidi, aby obetovali svuj zivot na ukor bohatstvi jinych. ZA VSIM jsou penize, i Open Source se prosazuje diky penezum, ptz v dusledku vede ke snizeni nakladu, proste vsechno to je podle penez a ti lidi co delaji i primary at si rikaji co chteji (znam je vic nez dobre), tak tem jde primarne o image -> z te se ty penize pak cerpaji vice nez snadno.
    Proto Linux, Open Source neni zadna homogenni komunita, je to spojeni milionu zajmu a primarne OSOBNICH zajmu, akorat ze to spojeni je pro vsechny vyhodne. Takze tu nevykladejte nejaka svate recicky, kdyz za tim vsim nic svateho neni - je za tim opet JEN osobni prospech nebo snaha o pseudo-slavu.
  • 28. 2. 2001 6:14

    Jerry III (neregistrovaný)
    Kdykoliv totiz MS citi, ze mu tece do bot, tak zlikviduje konkurenci

    S tim souhlasim, tak se chova kazda firma. Namatkou treba Corel (kterymu se to ovsem nedari, zaloby a narikani u vlad nejsou moc dobra strategie), Airbus (kterej zazaloval vladu USA protoze jim Boeing bral business), Nova (kde se trochu zvrtlo, ale zamer tam byl :), Volkswagen (kterej vykoupil nekolik automobilek po evrope), a nakonec i firmy prodavajici Linux se snazi zlikvidovat konkurenci, aby bylo na trhu misto pro ne.

    Jednak amici jsou v prumeru vzato skutecne debilni narod

    :))) Podle sebe hodnotim tebe. Urcite hodne amiku znas osobne a vis jaky sou :)

    protoze pres USA se neprehnala valka a komunismus

    Tohle jen ukazuje totalni neznalost historie. Nejen ze USA byly angazovany v obou svetovych valkach (a to dost zasadnim zpusobem, evropsky staty se proti nemecku nejak moc nebranily, ale mely i svoje valky, s Mexikem, Japonskem, Vietnamem, Korei, pred deseti lety branily Kuvajt a v byvale Jugoslavii taky NATO nebylo schopne cokoli udelat do doby nez se vlozily Staty.

    A proc vzdelani lide odchazeji za more? Proc jim staty ktere je vzdelaji nejsou schopny zajistit podminky na zivot? Pokud si myslis ze je to o penezich tak aspon nejsem zdaleka sam :) Osobne si nemyslim, ze je tu vsechno dokonale, ja si jen myslim ze tu vsechno funguje lip nez v CR a vetsina veci lip nez kdekoli jinde na svete. Nakonec i Linus ted zije a pracuje ve statech, asi mu jde taky jenom o penize :)

    Proc tam asi maji vetsi zlocinost na pocet obyvatel?

    Ceska republika ma podstatne vetsi nez USA (v prepoctu na obyvatele). Zkus se treba podivat kolik ekonomickych podvodu (coz je klasifikovano jako trestna cinnost) se deje v cechach versus USA.

    Zpatky k Open source - proc to neaplikovat na ostatni casti lidskeho zivota? Nekdo si postavi barak a ostatni ho budou moct pouzivat jak chteji a budou platit jen za extra sluzby ;) cesky pivovary zverejnej svoje postupy a receptury na pivo a nechaj na svym dobrym pivu vydelat i ostatni, AMD a Intel budou se svyma procesorama dodavat i jejich blue printy, co kdyby tam meli chybu a ja si ji chtel opravit, ze ;) Jako idealisticky hnuti je to hezky, ale v soucasnym svete se na tom moc stavet neda, preci jen intelektualni vlastnictvi je hodne ceneny a bude cim dal tim vic. Jinak bych zastancum Open source doporucil aby sli prikladem, me by se docela hodily zdrojaky treba lupy, vzhledem k tomu, ze mam v praci ted delat neco podobnyho. A klidne bych to uverejnil pod GNU, my stejne SW davame zadarmo a uctujeme za data :)
  • 28. 2. 2001 2:59

    Schwabik (neregistrovaný)
    Ja vim, jak jsem se ucil programovat a to i v produktech MS.
    Je proste uzasny, kdyz se vam podari sehnat nekde alespon nejake informace o problemu, nad kterym uz travite treti noc.
    Vpodstate jakekoliv programovani se sklada z malych stripku(problemu), ktere postupne resite. Pokud nekdo ten svuj stripek zverejni, tak neprozradi neco, na co by nikdo jiny neprisel. Sam se snazim, pokud nejakou prkotinu elegantne vyresim, poskytnout svuj kousek. Casto take podobne kousky jinych autoru vyuzivam. Ziskavam tim asi to nejcennejsi a to je cas.

    U vsech produktu M$ velmi brzy narazite na nedostatecnou dokumentaci. Nezverejneni kodu napriklad u operacnich systemu je pricinou jejich obrovske chybovosti. Linux ma take svoje chyby, ale dnes a denne je odhaluji tisice lidi, ktere zadna zkusebna nemuze nahradit.

    A v dnesni dobe se nevydelavaji penize tim, ze prodate nejaky software tisicum lidi. Nejvetsi terno je sit systemy na miru pro konkretni firmu. A pritom si v pohode muzete ladit Open Source Software proste proto, ze potrebujete, aby fungoval. Nikdo po vas nechce abyste otevrel kod programu, ktery napisete pro jednu banku tak, aby ho mohla pouzit jina. Ale kdyz se Vam podari vylepsit databazovy stroj nebo mailserver, tak proc to neposlat dal? Priste zas posle nekdo neco vam.

    Open Source je nejvyssi mozna spoluprace na informacni dalnici o ktere Bill jenom mluvi, ale skutek utek.

    P.S.: Jsem zvedav, kdy MS konecne implementuje do svych kancelarskych aplikaci nejaky obecne uznavany format bez toho, aby jej zmrsil. Az se budu moci rozhodnout jakym editorem si prohlednu dokument, tak teprv skonci monopol.
    Faktem je, ze si tady tak povidame, ale asi nam to moc nepomuze, prave mi prisel mailem dokument ve Wordu. Proc ma ta jedna stranka textu 200kb?

  • 28. 2. 2001 2:57

    Jiri Liska (neregistrovaný)
    "Bejt chytrej a umet se ohanet v businessu...."
    No to je totiz jedna vec a druha vec je delat svinarny. Takze muzes byt chytry, muzes umet, ale pokud nebudes takova svine, jako MS, tak nemas narok. To chtel asi autor tohoto clanku rici a ja s nim souhlasim. Kdykoliv totiz MS citi, ze mu tece do bot, tak zlikviduje konkurenci. Nerikam, ze MS ma dobre produkty (nektere ano, nektere ne), ale co ma MS vynikajici a primo nejlepsi, je strategie prodeje. A v pripade Linuxu zacina MS tect do bot (= snizuji se jeho zisky), takze nektere jeho argumenty jsou stejne zoufale jako ty tvoje. Linux totiz MS nemuze jaksi zlikvidovat, alespon zatim ne.
    "A pokud si nekdo mysli, ze americani delaj vsechno spatne tak proc sou ekonomicky nejsilnejsi na svete? Proc evropa skomira? Proc sou vsichni chudi a neschopni temer cokoli vyprodukovat kdyz to delaj dobre a amici spatne?"
    A to si jako delas prdel a nebo to myslis vazne? Tak tedy asi takovehle bych na to mel odpovedi: Jednak amici jsou v prumeru vzato skutecne debilni narod. Rikam v prumeru. Samozrejme, ze se mezi nima najdou i chytri. Jenomze naprosta vetsina chytrych prisla z Evropy. A proc? Protoze v USA to v tom danem case fungovalo lepe, protoze pres USA se neprehnala valka a komunismus. A kdyz do te zeme zacnou odchazet chytri lide, je logicke, ze jsou pro ni jenom prinosem. Tamejsi vlada totiz nemusi investovat do jejich draheho vzdelani. Uvedomujes si vubec, kolik penez stoji kvalitni vzdelani? A kdyz takto vystudovany clovek od nas odejde natrvalo, tak ze se to tomu statu nevrati? A fakt si myslis, ze v USA je vsechno dokonale? Nejdrive by si asi meli zamest pred vlastnim prahem, nez budou nekomu kazat o rasismu, o ekonomice, o zakonech proti alkoholu ci sexu,.... Proc tam asi maji vetsi zlocinost na pocet obyvatel?
    "Life is all about priorities", ten tvuj ma zrejme na prvni miste penize.
    S pozdravem Jirka.
  • 28. 2. 2001 0:19

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Ja fakt open source komunitu nechapu ...?

    ...a zda se, ze nikdy nepochopite:)

    Pokud budu bojovat za neco tak cistyho jako je nezistnej vyvoj pro jiny tak proc zaroven budu lhat?

    Jedinej, kdo tu lze jak MS, jste vy. Tech par linuxovych firem, ktere jsou na burze od lonskeho roku, prodelava. Kdo tu kde rekl, ze tech par akciovek neprodelava, krome vas? Jste v tom uplne sam.

    Zakonitosti investovani do provozu nove akciove firmy ze financi ziskanych po vstupu na burzu jsou jine, nez byste si mozna predstavoval. Viz Amazon, ktery je toho nejzarnejsim prikladem. Zda po par letech neco zkrachuje, kdyz holt vyschnou zdroje, nebo se to naopak vyhoupne nahoru, se teprve uvidi a nikdo to predem nevi. Jen pro vasi uniformovanost - nova akciovka ma v prumeru tri roky "hajeni" - pokud pak z jejiho konani neni patrna nejaka plusova perspektiva, zacne to byt s duverou v jeji schopnosti nahnute. Muze ovsem i zkrachovat podstatne driv, jak se lomi delo a nadale deje hlavne inetovym prodejnam.

    Otevrene kodove firmy, ktere nejsou na burze, zijou v pohode z distribuce a sluzeb pro firmy. Skvelym prikladem je Sendmail. Ma dve "podoby" - komercni sendmail.com a otevrene kodovou sendmail.org se zdrojaky a manualy pro geeky (ma jeste jednu informacne-zpravodajskou sendmail.net). Sendmail ziskava miliony i od velkych firem a individualnich sponzoru a investoru (pred rokem to bylo 35 milionu USD).

    Apache zvolil jiny pristup. Ma statut neziskove organizace - nadace. Jeji vedeni rozhoduje o rozdelovani honoraru ze ziskanych dotaci nejcilejsim autorum a starostum. Ale komercnimu byznysu se venovat nechce, i kdyz jeho podil na vsech bezicich WWW serverech je 62% (to jsou blazni, co?:) Pro dalsi informace o dalsich firmach a neziskovych organizacich si zajdete na dalsi projekty otevreneho kodu - zajimave jsou napr. databazove.

    Pokud si predstavujete, ze Linux atp. vznikl proto, aby na nem nekdo vydelal miliardy do sve kapsy, tak jako BG v MS, je to zcela mylny pohled. Predstavte si, ze ne vsechno na svete musi generovat miliardare. A presto i tam, kde se negeneruji, zijou lidi, bavi je, co delaji, a netrpi nouzi. Ja vim, ze je to pro mnohe zahada - mimochodem, kolik z vas, co tohle nejsou schopni vstrebat, je miliardaru?:) Nebo vas jen stve, ze Linux zase neni tim, co by melo byt po ruce, aby se na tom dalo rychle a hodne vytriskat?:)

  • 27. 2. 2001 23:06

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Vubec vam nerozumim. Co se vam vyplati, kdyz se vam to vlastne nevyplati, prestoze se to vyplati, i kdyz nevyplati?:) Nejaka prostsi a logicteji provazana mluva by nebyla k dispozici?

    Rec byla o tom, ze firmy nebudou platit za vyvoj neceho, co pak budou mit vsichni ostatni volne k dispozici. Ja jsem uvedl priklady toho, ze investuji a investovat do veci budou. Zabyvejte se existujicimi fakty. Faktem od vas je, ze vam se to vyplati/nevyplati (Chytra horakyne taky jela/nejela naha/nenaha - mozna v tom je ten for?:)

    Kdo chce co a jak delat, je jeho vec. Ale fakt, ze existuje Linux a spol., snad proboha faktem je, i presto, ze cast lidi nepovazuje svou ucast na tvorbe otevreneho kodu za neco, co se jim osobne vyplati. Jeste jinak pro lepsi pochopeni - presto, ze vam nebo komu dalsimu se to osobne nevyplati, Linux atp. existuje a vyviji se dal. Takova je SKUTECNOST.

    Nebo uplne polopate - Linuxu coby systemu je do vas houby, stejne jako je mu houby do MS, i kdyz se vam nevyplati treba jezdit na kole, nebo vas boli kuri oko:) Ale lidem, co Linux spoluvytvareji, do vas a vsech lidi na svete houby neni - oni vam a vsem davaji Linux a spol. k dispozici - muzete ho spanembohem pouzivat. Coz se vyplati - nebo snad ne?

    A propos - pouzivate Linux a dalsi software s GNU/GPL, resp. s odvozenymi bezplatnymi licencemi?
  • 27. 2. 2001 20:14

    Author (neregistrovaný)
    Ja si naopak myslim ze to neni mimo misu. Napr. ja sam mam na SourceForge pod sebou 2 velke projekty, kdy jednim z nich je i PDA SQL server a v pohode se na tom dela, ale prevzal jsem po kolegovi, co to chtel shodit ze stolu, ptz si nasel praci a proste nemohl a ani uz nechtel delat praci bez odmeny.
    Ja napr. na tom delam proto, ptz ten produkt nabizim jako produkt pro mobilni operatory, proste jako vestaveny SQL server do mobilu a ja muzu snizit cenu o licenci za soft.

    Ale napr. jsem chtel i takto nabidnou reseni pro evropsky clearing a tim snizit cenu, a okamzite se se mnou rozloucili, ptz prave je napadlo ze jejich konkurence by prejala software co oni zaplati.
    To co zminujete vy, je v duchu, co jsem zminil uvodem, tedy vyvoj pod Open Source se mi vyplati a to i IBM, ktera sice dotuje vyvoj GNOME ale kdyby to delala sama tak za to zaplati 100x tolik. A voni sami prosazuji Linux do desktopu takze to odpovida jejich businessu a jeste se jim to vyplati ptz Open Source komunita je prijde na par kacek v porovnani s profesionalnim vyvojem. Prominte ale vy jste mimo misu.
    Take i ja budu dotovat vyvoj onoho SQL serveru ptz se mi to vyplati a pritom v Open Source zaplatim jen almuznu za to, co by normalni programator delal za hodne penez. Proste je to zase jen o penezich a delat pod Open Source se vyplati, kdyz nemluvime o koncovych systemech (tam je to slozitejsi).

    A tohle nepisu jako nazor, ja se timhle zivim, a delam to jiz pres 3 roky, jinak GNU a podobne veci znam uz i jako student a jedine v tomhle obdobi clovek muze dotovat Open Source, tedy v dobe, kdy jej dotuji rodice a nebo si prividela par korun. Ale kdyz vidim, kolik se da vydelat a ze na moji praci jini tezi mnohonasobne vic, tak bych byl idiot abych v tom pokracoval.
  • 27. 2. 2001 18:37

    Jerry III (neregistrovaný)
    Jasne ze je diskuze o tom co rekl ten borec z M$. Tak proc se zastanci Open source branej tim, ze M$ ma podplaceny soudy? Jak to s tim souvisi? Podle me vubec a jak sem rek, sou to proste ubohy udery decka ktery se nema jak branit. Jinak Spousta lidi tu tvrdi ze open source se vyplaci a ze firmy na Linuxu vydelavaj, me by strasne zajimalo ktery, protoze vsechny ty velky sou tezce v cervenejch cislech a proste nejsou schopny vydelat ani dolar. Pusobi to na me ze Linuxari proste lzou. Cimz se delaj uplne stejny jako M$ proti kterymu tak bojujou. Kam se podely ty idealy? Kazdemu podle jeho potreb (a zadarmo)? Pokud budu bojovat za neco tak cistyho jako je nezistnej vyvoj pro jiny tak proc zaroven budu lhat? Ja fakt open source komunitu nechapu ...
  • 27. 2. 2001 18:22

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Otazka na ty, kteri hlasovali proti GNU/GPL a v diskusi se stavi proti otevrenemu kodu a GNU/GPL:

    Pouzivate vy sami (doma, v praci) nejaky software s otevrenym kodem a bezplatnou licenci?

    Protoze prece chcete dostat svym nazorum, urcite pouzivate jen komercni software. Jinak byste lhali sami sobe do kapsy.
  • 27. 2. 2001 18:09

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Americani jsou vselijaci, ale dikybohu ne vsichni jako Vy. Superprachate firmy financuji vyvoj GUI Gnome (GNU/GPL) v nadaci zalozene specialne pro tento ucel. A vubec jim nevadi, ze Gnome budou pouzivat vsichni. IBM financuje dalsi vyvoj Linuxu (GNU/GPL) - vysledek opet k dispozici pro vsechny. A dalsi - Intel/Itanium. O dalsich najdete informace na Inetu. Podivejte se i do firemnich nabidek financovani vyvoje mensich i vetsich "kousku" softwaru GPL apod. na geekovskych projektovych serverech (ted se mi nechce hledat jejich adresy - uz parkrat jsem je projizdel). Jste zcela mimo misu.
  • 27. 2. 2001 16:14

    Milan Berka (neregistrovaný)
    Všechno je to podivné. Představte si, že vědec vytvoří
    nějakou teorii, výsledky svého výzkumu opublikuje
    (např. kryptovací algoritmy - na čempak jsou asi tak založeny, že???) ve vědeckém časopise a pak příjde nějaký
    chytrák např. z MS, udělá podle toho program (pokud to přímo
    neukradne) a pak to dotyčnému vědci či instituci, kde vědec
    pracuje prodá ...
    FUJ, chce se mi zvracet ... a všechno je jistě v naprostém
    pořádku. Nezdá se vám to nějaké divné, ba přímo uhozené?
    Na vědeckou teorii nemůže být patent a ani licence...
  • 27. 2. 2001 15:38

    MK (neregistrovaný)
    prachata firma zaplati vyvoj/modifikaci/opravu softu pro sebe (stejne to musi zaplatit) a vysledek je pak volne k dispozici ostatnim

    proc by prachata firma zaplatila vyvoj software tak, aby jeji konkurence - jina prachata firma - ziskala totez zadarmo ?

  • 27. 2. 2001 14:57

    jan chavel (neregistrovaný)
    heh, tak tohle presne, ale min kvetnate, sem napsal o kousek vys (ovsem az o den pozdeji).
    v kazdem pripade absolutni souhlas.
  • 27. 2. 2001 14:50

    jan chavel (neregistrovaný)
    jeste bych dodal, ze prave tohle je podle mne ta nejspravnejsi cesta, jakou by se mel vyvoj softu ubirat.
    prachata firma zaplati vyvoj/modifikaci/opravu softu pro sebe (stejne to musi zaplatit) a vysledek je pak volne k dispozici ostatnim.
    ovsem tohle nikdy neakceptuji manageri velkejch firem, kery vi prd o narocnosti vyvoje/odladovani softu a vyhodach kooperace, ale zato je stale strasi predstava co z toho bude mit konkurence:-(
  • 27. 2. 2001 14:44

    jan chavel (neregistrovaný)
    a dalsi fantastickou vyhodou je, ze pokud nekdo prodava support pro nejaky Open Source Project a je v tom dobrej, tak muze dany program prizpusobit/opravit/dodelat (za penizky) specialnim potrebam zakaznika (protoze ma pochopitelne pristup ke zdrojaku).
  • 27. 2. 2001 11:04

    Fikus (neregistrovaný)
    Kdo má v "civilizovaném" světě prašule má MOC,
    MS nám to ukazuje velice zřetelně.
  • 27. 2. 2001 10:14

    washeck (neregistrovaný)
    Nenapadlo vas treba, ze to je promysleny tah M$, kterym si ziskava argumenty pro soudni liceni. Staci vydat nejake podobne provokativni prohlaseni a mate zaruceno, ze se temer cela (nejen) linuxova komunita ozve. A az budou M$ soudit za to, ze ma monopol, pouze ukaze na ty spousty reakci s tim, ze prece linux je tak rozsireny a skvely, ze o zadnem monopolu nemuze byt rec.
  • 27. 2. 2001 3:46

    Martin Lipinsky (neregistrovaný)
    Jerry to snad ne.

    Oc jsou slova ze ma MS podplacenou celou justici v petiletosti lisi od toho ze ze Evropa skomira ?

    Ta diskuze je o vyroku jednoho pana co pracuje pro MS, ne o tom ze americani delaj vsechno spatne ne ? Omlouvam se jestli jsem neco prehledl ...
  • 27. 2. 2001 2:52

    Jerry III (neregistrovaný)
    Strasne by me zajimalo, ktera z firem zabyvajicich se linuxem vytvari zisk. Ja o zadny nevim a byl bych strasne rad kdyby mi nekdo aspon jednu ukazal.

    Co se tyce argumentu o tom, ze M$ ma podplaceny cely justicni system - tohle uz sou opravdu ubohy argumenty petiletyho decka kterymu sebrali hracku. Ja nechapu, proc si (vetsina) lidi mysli, ze zbohatnout se da jedine podvodem, nejakou lumparnou. Ze bejt chytrej a umet se ohanet v businessu je na nic, protoze bez podvadeni se proste bohatej nikdo nestane. To je imho strasne ubohy a pokud se timhle linuxova komunita mini branit tak ji lituju.

    A pokud si nekdo mysli, ze americani delaj vsechno spatne tak proc sou ekonomicky nejsilnejsi na svete? Proc evropa skomira? Proc sou vsichni chudi a neschopni temer cokoli vyprodukovat kdyz to delaj dobre a amici spatne?
  • 26. 2. 2001 21:19

    Haris (neregistrovaný)
    Kriminalizace otevřených licencí mi připadá jako vytržená z nějakého románu G. Orwella. Přece nemůžete zavřít někoho za to, že chce naprogramovat něco, dát to někomu zadarmo a nechce aby se na tom někdo pakoval, když on sám (AUTOR) to nedělá. Pokud MS ubývají "servrový" zákazníci, není to jen cenou, ale asi i kvalitou. Nejsem odborník na toto téma, ale od řady zasvěcených vím, že jim Linuxové stroje dělají dobrou službu.
    Nedávno sem zjistil, že kromě hraní her mi vlastně linux může umožnit vše co teď na počítači dělám. Takže si jdu sehnat nějakou dokumentaci, novou distribuci a jde se na to......

    PS. Souhlasím s autorem článku v tom, že MS je expert na "přivlastnění" si cizích technologií a tvorbu umělé nekompatibility.
  • 26. 2. 2001 19:59

    nesouhlasim (neregistrovaný)
    Justici kterou ma podplacenou? ALe snad si nemyslite, ze ty kecy o demokracii jsou pravda. Neamericke mysleni = nesoudruzske mysleni, proste kdo nedrzi hubu a krok je
    zlikvidovan. A americe na to jsou penize a soudy aby
    ty kdo penize nemaj prohrali a museli platit tem co je maj (a tim padem cim dal tim vic). Jinymi slovy pan Allchin chtel rici, ze kdo nekol-aboruje s microsoftem je tridni nepri-tel, kdo ohrozuje microsoft ohrozuje vlast a tim padem je tridni nepritel. V americe je mozna demokracie ve smyslu obcas se usporadaji volby a tam si obcan smi nakoupit za sve penize licenci na ovladani spolecnosti ruznym lobbystickym skupinam, ale svoboda tam rozhodne neni. Prave kvuli takovym microsoftum, nahravacim spolecnostem apod. Proste monopolum americani je nenavidej ale posluhujou jim, protoze jim NIC jineho NEZBYVA. Proto svet "ochotne" nasleduje microsoft, protoze mu nic jineho nezbyvalo, kdyz IBM zazdilo OS/2 a tim otevrelu microsmejdu cestu k viteznemu ovladnuti softwaroveho trhu...
  • 26. 2. 2001 17:58

    Archon (neregistrovaný)
    Docela by me zajimalo, co za blba hlasovalo pro 1. pripadne 2. moznost. Priznejste se, panove! ;)))
  • 26. 2. 2001 16:56

    Petr Snajdr (neregistrovaný)
    GPL nebrani komercnimu vyuziti, ale
    spise proprietalismu. Komercne GPL software
    muzete vyuzivat (vemte si treba to, ze
    GNU glibc je urcite vyuzivana napr. Oraclem apod.), ale
    za definovanych podminek.
    Tomu cemu GPL striktne brani je "uzavreni kodu"
    resp. zdrojovych kodu.
  • 26. 2. 2001 16:01

    MacPhisto (neregistrovaný)
    fuj MS a Vam podobnym ? vnucuje snad MS svou 'koncepci' ostatnim nasilim (resp jinak nez ostatni it nebo jini obxodni giganti)? pred par lety se svet rozhodl pro MS, tak at si to 'vychutna' ;) podobne nazory zavani anarchii bez akceptovani nasledku jednani ... nevsiml jsem si, ze by se svet nejak vehementne branil 'zlemu Billovi' ... MS hysterie je nahrazena pouze 'humanistickou?' resp linuxovou hysterii ... na tom nevydela nikdo, tim spise ne 'amatersti' uzivatele ... par 'revolucionaru' s linuxem a gnome resp kde (apod) chce spasit svet (pred cim?) ... zatimco linus a ostatni pracuji na noven jadre atd, rada vyznavacu flameware si libuje v hysterii ;) ... sqle, vymysleli snad navrh na 'spaseni sveta' ? ... vetsina uzivatelu ma moznost volby mezi vice os (resenimi blah blah blah) ... nechme MS justici a trhu a venujme se 'prijemnejsim' vecem ;)
  • 26. 2. 2001 14:19

    ddoubrava@volny.cz (neregistrovaný)
    Asi rok jsem se programovanim zivil, tak si myslim co takovato prace obnasi. A dodnes se s programatory setkavam, a take se setkavam s lidmi, kteri programovat umeji (uznavam ze obe mnoziny maji neprazdny prunik, i kdyz si myslim ze jen velice maly) ale zivit se tim nechteji. Moje motivace byla ze me to bavilo, i kdyz ty penize taky nebyly k zahozeni (no zadarmo bych to nedelal).
    Nyni programuji pro/pod GPL/GNU, ale s vykonem tak asi 10 napsanych radku za tyden, a mam motivaci, ze stale jeste neco vim a umim.
    Co jsem to chtel vlastne rict :-)
    1) Dnesni komercni programovani je podle mne tovarna na programovy kod. Programator je spise hodnocen bud za velikost zdrojoveho kodu (v lepsim pripade) nebo za velikost vysledneho kodu (jsou takova obludna software) ale asi ne za kvalitu a stabilitu.
    2) Pokud budu chtit nejakou funkcnost rychle a ne az to nejaky dobrovolny programator napise, tak si taky rad zaplatim, a to i za zaruku na funkci atd.
    3) I free software potrebuje propagaci (kde a jak ji zajistit), k cemu mi je ze napisu genialni program, kdyz ho nikdo nebude pouzivat.

    Zaver: Kazdy pristup ma svoje pro a proti, a zalezi na kazdem jak se rozhodne.
  • 26. 2. 2001 14:15

    Dušan Hokův (neregistrovaný)
    USA se stale snaz vnucovat svetu svoje mysleni. To ze se pan Bill snazi vnucovat lidem svoje velmi casto pochybne produkty a jeste si za ne nechava platit, to bych nechal stranou. Kazdy clovek ma mit pravo volby. Ale kdyz tu nekdo chtel zakazat nebo postavit mimo zakon neco, jen kvuli tomu ze to je NEamericke - (myslim zpusobem mysleni- ze to neni komercni vydelavanim penez), tak to je teda opravdu sokujici. Rikam to stale a rikat budu, americani je ta nejvetsi sebranka z celyho sveta. Nesnasim, kdyz zbytku sveta vnucuji svoje nazory. Znovu opakuji: Kazdy clovek ma mit pravo volby! USA se stale vychlouba svou demokracii atd... no ona to je demokracie:))) vsichni jsou si rovni, ale nekteri jsou si rovnejsi, ze? :))) Nikdo mi nezakaze abych neco delal zadarmo jen pro svoje poteseni a abych vysledky sve prace poskytl nekomu dalsimu taky zadarmo. Fuj USA, fuj monopol mrkvosoftu, fuj fuj fuj :))
  • 26. 2. 2001 13:32

    Hlavac (neregistrovaný)
    Myslim ze nezanedbatelnym rozdilem je motivace vyvojare - kdyz to nekdo dela za penize, nejde mu o kvalitu nebo inovaci, jde mu predevsim o penize a zakladni ekonomicke poucky veli co nejvic penez za co nejmin prace :-)
    Kdyz se tim nekdo bavi, je to neco uplne jineho...
  • 26. 2. 2001 13:12

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Clanek je o stretu MS s GNU/GPL, se zadnou jinou licenci - proto ta otazka stoji, jak stoji. Jine odvozeniny licenci maji sva pravidla pro komercni vyuziti - tam uz komercni firmy plati. Placená licence pro komerční využití se ale objevuje u otevřeně kódových FIREM, které z licenčních poplatků hradí své náklady (často jde o jeden specifický projekt/program). To je něco jiného, než GNU/GPL (velmi polopatisticky a zjednodušeně řečeno - GNU/GPL nemá žádnou firmu).
  • 26. 2. 2001 12:21

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Zapomenme na pojem "inovace", protoze "rozvoj" nebo "vyvoj" tu sedi vic. Inovaci byl spreadsheet, wordprocessor, GUI atd. v momentu, kdy to ktere bylo vymysleno a poprve naprogramovano. Od te doby se zakladni stavby vymysleneho rozvijeji. Dalo by se mluvit i o imanenci (rozvijeni se ze sve podstaty). Site peer-to-peer jsou rozvinutim FTP pridanymi vrstvami komunikacnich protokolu, ktere "trochu jinak" oteviraji to, co uz bylo otevreno u groupwaru. Beznemu uzivateli ovsem mohou pripadat jako velka inovace - z ryze uzivatelskeho hlediska budiz.

    A pokud jde o futrovani vyvoje softwaru miliardami. Je jasne, ze pokud nekdo tvori jen kod s GNU/GPL a nic vic, z nej se neuzivi. Presto jsou ho haldy. Kde je ta zahada? V tom, ze sdileni tvorby otevreneho kodu programatory bavi. A radi pouzivaji software s GNU/GPL, ktery vyvinuli ostatni. Do vseho si mohou sahnout "az na dno" a uzpusobit to svym potrebam. Dohromady tvori obrovskou komunitu po celem svete, spojenou Internetem.

    Site peer-to-peer nevznikly v miliardovych firmach, ale na pokojich studentskych koleji. Jak je to mozne? A nejde ani zdaleka o jediny pripad vyvinuti neceho pozoruhodneho, co nevzniklo v blizkosti zadnych miliard.

    Kde berou geekove penize na obzivu? Jejich velka cast jsou studenti. Ostatni jsou povetsinou nekde zamestnani, napr. jako adminove siti. Pokud pracuji napr. s linuxovym softwarem, v praci - a ve prospech zamestnavatele - rozvijeji software s GNU/GPL, ktery pak zase daji k dispozici ostatnim - a ti ostatni to mohou uplatnit u svych zamestnavatelu.

    Je predlouha rada pripadu, kdy se firmy obraceji na geeky, aby jim k otevrenemu kodu neco "privyvinuli" pro potreby provozu ve firme. Za to geekove pozaduji honorare (a pokud je zakladem GNU/GPL, vyvinuty kod se samozrejme zverejni).

    U nekterych mene striktnich licenci, nez je GNU/GPL se lze docist, ze onen otevreny software vubec nelze, ev. lze vyuzivat pro komercni ucely bezplatne s urcitym omezenim - nad stanovena omezeni se plati licencni poplatky.

    Miliardy jsou potrebne pro zakladni vyzkumy - NASA, urychlovace, vedecke laboratore fyzikalni, biologicke atd. Software ma tu vzacnou vlastnost, ze pro jeho vyvoj staci pececko a patricne "dlato" pro tesani. Ostatni je vec individualniho - a v pripade geeku i kolektivniho - umu.

    Jiste, ze ne vsechno se vyresi na urovni GNU/GPL. Od toho jsou vyvojarske firmy, aby si nasly prostor pro sve uplatneni. Souziti obou zpusobu tvorby je mozne a vzajemne podnetne. Zvysuje se i znalostni a dovednostni potencial vyvojaru, predevsim mezi mladezi.

    MS to chce zlikvidovat, protoze neveri ve sve vlastni "invonacni" schopnosti - boji se konkurence a jde mu jen o jeho vlastni megabyznys. Do vyvoje softwaru s GPL mimochodem investuji nejvetsi SW/HW firmy a samy ho u sebe aplikuji - krome MS.

    Jde o zrejme otazky - maji vsichni na vsechno zapomenout a jen uspokojovat svymi financemi MS, aby mu pribyvaly stovky miliard USD, nebo maji vubec nejake pravo vyuzivat alternativni nabidky (aneb pravo volby)? Ma jakakoli tvurci lidska cinnost patrit nekolika MS-um, nebo muze kdokoli vytvaret, co ho bavi (od stavby draku az po software)? Maji se zakazat konicky (hobbies), pokud z nich MS-um neplyne zisk, nebo lze konickovat, aniz by za to lidi museli platit MS-um? Je pro existenci lidstva dulezitejsi miliardami nabity (a extremne arogantni) MS, nez sdileny tvurci a poznavaci potencial lidi (pri zachovani vsech NORMALNICH prav MS, ktera MS u ostatnich necti)?

    V tech otazkach by se dalo pokracovat donekonecna. Neni to nejaky dlouhy?:)
  • 26. 2. 2001 12:15

    gumbo (neregistrovaný)
    Knihy jsou nebezpecne, spalme je!
    Eventuelne jeste usekneme ruku tem, co umi psat ...
  • 26. 2. 2001 12:06

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Dodal bych jen, že i u mnohých firem produkujících čistě komerční software dnes tvoří příjmy ze "služeb navíc" a technické podpory vyšší část rozpočtu (často i výrazně vyšší) než samotný prodej licencí.
  • 26. 2. 2001 12:05

    Petr Hrbek (neregistrovaný)
    GPL je GPL a kdyz se zmeni, tak to uz GPL nebude. Pokud neco vytvorim, tak se muzu rozhodnout, jestli to budu distribuovat pod GPL se vsemi dusledky, ktere s tim souvisi nebo to budu distribuovat
    pod svoji vlastni licenci (treba odvozenou od GPL). Znamena to, ze
    ja jako autor rozhoduju o tom, co s mym programem bude dal a ostatnim nezbyva nez me rozhodnuti akceptovat nebo jit o dum dal.

    A jeste jedna poznamka - myslim, ze v ramci GPL neni omezeno pouziti kodu jen na nekomercni vyuziti.
  • 26. 2. 2001 12:01

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Ale autoři volí GPL právě proto, aby jejich práce nemohla být využívána v komerčních projektech. Pokud by jim to nevadilo, zvolili by si jinou licenci (a mnoho významného open source software má jiné licence). Např. MySQL byla do podzimu šířena podle vašeho modelu - pro free projekty zdarma, pro komerční za peníze. Spousta jiných projektů má licence, které vůbec nebrání komerčnímu využití (MPL - Mozilla, IPL - InterBase). Je to zcela na vůli autora. A tak by to také mělo zůstat.
  • 26. 2. 2001 11:57

    Petr Hrbek (neregistrovaný)
    Ja si myslim, ze existuje mnoho open source projektu a firem, ktere
    dokazou existovat i kdyz se venuji open source projektum. Je to pak
    zalezitost portfolia (nedelaji jen open source) a sluzeb (nas produkt je opensource, ale kdyz nam zaplatite, tak vam ho nainstalujeme, budeme se o nej starat a budete mit od nas garance.
    Dobrym prikladem jsou napr. databazove projekty (PostgreSQL, MySQL) nebo firmy typu SuSE a RedHat.
  • 26. 2. 2001 11:43

    Petr ZIMA (neregistrovaný)
    Druha moznost v ankete je velmi nestastne zformulovana. Primo to zavani navodnou otazkou.

    'Souhlasíte s tím, že by se měl otevřený kód s GNU/GPL právně pozměnit, aby ho komerční firmy mohly využívat, jak chtějí?'

    Klidne bych pro ni hlasoval, kdyby tam nebylo to 'jak chteji' (leckdo tu carku prehledne). Podle meho by otevreny kod mel byt pristupny firmam ke komercnimu vyuziti, ale rozhodne ne zadarmo. Firma vyuzivajici tento kod by mela prispet na dalsi vyvoj opensource.

    Moznosti je, ze by autor takoveho kodu (nebo koordinator projektu) urcil, jake nadaci podporujici rozvoj open source by bylo treba za takove vyuziti (za)platit. Nadace by pak jednala s firmou o vysi konkretni castky.

    Ale samo sebou, ze uvaleni takove povinnosti na autora/koordinatora projektu zakonem je nesmysl.
  • 26. 2. 2001 11:06

    Mirek (neregistrovaný)
    Není pravda, že: "inovace softwaru není nijak dalece závislá na miliardách, ale na umu jednotlivých tvůrců."
    Téměř nikdo nebude pracovat zadarmo!!! Žádnému programátorovi nedají chleba v krámě zadarmo proto, že pracuje pro otevřenou komunitu. Tak je to se vším a těžko se bude špičkový programátor spoléhat na finanční zajištění od nějakých nadací. Za pořádnou práci chce být pořádně ohodnocen.
    Problém financování mi připadá jako nejzásadnější v otevřených projektech.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).