Hlavní navigace

Názor k článku Milan Zavadil (Realcity.cz): Videoprohlídky se na realitních serverech příliš neujaly od Pavvel - Mno, tak to, co říkáte o realitním trhu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 8. 2016 23:03

    Pavvel (neregistrovaný)

    Mno, tak to, co říkáte o realitním trhu v USA, není tak úplně pravda. Podívejte se na trulia.com - která vyrostla velmi rychle jako vážný konkurent tradičním serverům - primární je na tomto serveru právě snaha "urvat si klienta" (myšleno toho s penězi, co si vybírá vhodnou nemovitost). Realitní agenti dokonce mohou "bidovat", kdo se u konkrétní nemovitosti objeví na prvním místě. Takže je tam jako první klidně vylistovaný agent, který se s majitelem vůbec nezná... Chachá. Tohle považuju za daleko pokřivenější systém. Už 23 let dělám podle vašich slov "úlisného realiťáka" a musím říct, že realitní trh je stejnou měrou pokažený špatnými realiťáky na straně jedné a klienty jako vy, kteří hážou všechny do jednoho pytle, na straně druhé.

    On systém, který je tady (většinově) nastavený, je logický a přehledný, ale kupující si to nechtějí přiznat: Realitní kancelář zastupuje prodávajícího. Jemu poradila, jak co nejlépe prodat nemovitost, jaké úpravy má význam dělat a jaké nemá, jaká je adekvátní cena, pokud chce prodat do měsíce a jaká je dosažitelná cena, pokud mu nevadí nabízet byt půl roku, jestli má fotit profesionální fotograf nebo ne, a pokud ani, tak jej zajistit, ve prospěch majitele také vyjednává s kupujícím a snaží se dosáhnout co nejlepší ceny a co nejbezpečnějšího způsobu platby pro prodávajícího. Přitom všem samozřejmě nesmí lhát a přehánět může jen v omezené míře (asi v takové, jako přehánějí prodejci aut, praček, myček, ledniček, mobilů, tabletů, bot a drahých obleků). Ale kupující by neměl žít v omylu, že realitní agent má pracovat pro něj. Klientem agenta je v 90 % případů prodávající. A pokud se budeme bavit o pravdě a lži, přečtěte si disclaimery u všech (i těch největších i těch nejmenších) kanceláří v UK: "Věříme, že uvedené údaje jsou pravdivé, ale při jejich zpracování jsme vycházeli z údajů poskytnutých majitelem nemovitosti a tudíž za jejich přesnost a správnost v žádném případě neručíme" Text je v podstatě stejný, ať si kupujete psí boudu anebo si chcete pronajmout 10.000 m2 kanceláří v City.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).