Hlavní navigace

Názory k článku Milan Zavadil (Realcity.cz): Videoprohlídky se na realitních serverech příliš neujaly

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 8. 2016 10:26

    Martin Šoch (neregistrovaný)

    Pán se v poslední odpovědi pořádně odkopal - cílem českého realiťáka je osobní schůzka a tam promyšlený tlak na klienta. Není to služba klientovi, je to trapná šmelina.

    Když se podívám na portály jako http://www.zillow.com/ nebo https://www.immobilienscout24.de/ tak je mi hodně smutno. Podrobné informace, automatická inspekce nemovitostí, pojištění, doplňkové služby "na klíč" i se stěhováním.

    Tady jsme 20 let pozadu. Nemovitosti v hodně celoživotních příjmů se nabízejí jako u hokynáře.

    Čech je zvyklý na luxusní služby e-shopů, pročítá recenze, porovnává a pak se má rozhodovat pod tlakem úlisného realiťáka, který dodá deset fotek a hromadu lží? To nebude fungovat dlouho...

  • 5. 8. 2016 18:12

    bobiiiiik (neregistrovaný)

    By mne zajímalo, kdy konečně realitním agentům dojde, že půdorys objektu vypoví víc než 40 fotek. Při koupi bytu rozhodují jeho dispozice, nikoliv barva stěn a drevěné obložení, ale z těch fotek aby se v tom prase vyznalo.

    Kéž by místo pitomin jako video, 360° fotek (v Javě, nebo dokonce Silverlightu) vzali kus papíru a nakreslili jak ten byt opravdu vypadá

  • 7. 8. 2016 16:03

    Jirkaf (neregistrovaný)

    Ale kdeže. Čecháčkovství je v onom dodnes přežívajícím modelu Ferdy Mravence. Potřebuji vymalovat? Těch pár tahů štětcem přece zvládnu sám, nebudu platit nějakého příživu. Potřebuji vyměnit olej v autě? Ale na tom nic není, to dám před barákem na kanále, kdo by platil předražený servis. Potřebuji se rozvést? Nenažranému právníkovi přece nedám ani korunu, dohodu o rozvodu a majetku obšlehnu od Franty, co se rozváděl před půldruhým rokem a budu to mít zadarmo. Potřebuji prodat dům? Tsss... na co realitka, to přece zvládnu sám, co na tom je, podat pár inzerátů a kupní smlouvu stáhnout z webu. A přesně tohle mě popudilo na prvním příspěvku, vcelku o ničem plivnutí na všechny realitky a jejich práci. Mně realitka bezvadně udělala vše, na čem jsme se dohodli. A kopala za mě. Ve smlouvě původně měli, že v průběhu obchodu budou zastupovat i druhou stranu (v Česku zcela běžná věc!?), ale to jsem nechal vyškrtnout, chtěl jsem, aby realitka nebyla ve střetu zájmů a kopala jen za mě. Pokud chtěl kupující jistotu, že je vše dle jeho očekávání, mohl si odborníka přizvat sám a hlavně za své, nečekat, že jeho pocit jistoty zaplatím já. Při inzerci mě oslovilo pár dovedů, co si někde u sousedů či kdesi jinde zjistili kontakt přímo na mě. A chtěli prohlídku, a že se dohodneme bez realitky, prý to bude lepší. Na mou otázku, odkud vědí, že dům prodávám, odpověděli všichni stejně - z webu. Takže všichni využili práci realitky, protože já sám jsem prodej nikde neinzeroval, a následně ji chtěli obejít a za její práci nic neplatit. Ano, to je klasické čecháčkovství. A to nemluvím o tom, že ještě před tím, než dům viděli, zajímalo úplně všechny, kolik bude sleva z ceny!

    Nejsem proti čistému trhu, ale nezlobte se, ten tu nikdy nevznikne, i když všichni prodávající (čehokoliv) budou vzorní jak Mirek Dušín, pokud kupující budou používat praktik Bratrstva kočičí pracky. A obávám se, že tento ideální stav není úplně dostižný.

    U realit by asi řešením mohl být nějaký zákonný rámec, co realitka musí, co nesmí, za co odpovídá. Ale prioritně vždy půjde o smluvní vztah mezi dvěma rovnými stranami. A pokud chtějí mít obě strany stejnou jistotu, že na ně protistrana nehraje malou domů, pak by si obě měly zaplatit odborníka, který bude hájit právě jejich zájmy. A pojďte se vsadit, že když nějaký zákon uloží kupujícímu si takového odborníka najmout, budou to právě všichni budoucí kupci, kdo si urvou plíce křikem, že by něco takového měli platit.

  • 6. 8. 2016 21:19

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Pokud zatajite vady, ktere vam jsou znamy, tak vas kupujici muze uspesne zalovat za zatajeni skrytych vad a muze pozadovat odpovidajici slevu. Vychodoevropska varianta divokeho kapitalismu uz pomalu skoncila, a proto je vhodnejsi, kdyz realitka popise skutecny stav veci.

  • 6. 8. 2016 21:23

    Martin Prokeš (neregistrovaný)

    Typická ukázka čecháčkovského myšlení. Dovoluji si vás upozornit, že zodpovědnost za skryté vady je daná ze zákona a to vaše zatajování se může dost nevyplatit.

    Škoda že si neuvědomujete, že čistý a poctivý trh sice nevede k maximalizaci ceny v každém jednotlivém případě, ale celkově je výhodný pro všechny, protože se lidé nebojí a můžou si koupit nemovitost nebo auto "jako housku na krámě", beze strachu s leváren.

    Je to i věc státu, někde je určitá inspekce třetí nezávislou stranou povinná ze zákona včetně zodpovědnosti za protokol. Státu se fungující trh s nemovitostmi stokrát vrátí na růstu díky mobilitě pracovní síly a srovnání úrovně regionů. Ale to tady pochopíme asi taky za hodně dlouho.

  • 6. 8. 2016 20:44

    Jirkaf (neregistrovaný)

    Když prodáváš auto, taky kupujícímu neprozradíš úplně všechny vady a co jde, to zkusíš zatajit, jen abys prodal a prodal co nejdráž. Proč by to mělo fungovat jinak u nemovitosti? Když jsem prodával dům, zastupovala mě realitka - podstatné je, že zastupovala mě a mě by se nelíbilo, kdyby zastupovala i druhou stranu, kdyby můj dům pomlouvala a zdůrazňovala jeho nedostatky. Protistraně, tedy zájemci, přece nic nebránilo, aby se i on nechal zastoupit někým, kdo o tom něco ví - jiná realitka, která bude kopat za něho, stavař či nějaký inspektor nemovitostí... A Vaše víra v to, že když bude někdo prodávat bez realitky, tak zájemci přizná úplně vše nebo rozhodně víc, než přizná realitka (která nemůže říct víc, než jí prozradím já), je fakt dost mimo. "Čech je zvyklý na luxusní služby e-shopů, pročítá recenze, porovnává a pak se má rozhodovat..." No, Čech hlavně není zvyklý a především ochotný zaplatit za poskytované služby a očekává, že mu perfektní servis dodají všichni kolem na své náklady a on - při investici ve výši dvou milionů - ušetří deset tisíc. Souhlasím, tohle nebude fungovat dlouho.

  • 7. 8. 2016 21:32

    Jirkaf (neregistrovaný)

    Ale no tak, synku...

    "Ve smlouvě původně měli, že v průběhu obchodu budou zastupovat i druhou stranu..." - ve zprostředkovatelské smlouvě to měla realitka a nechal jsem to zrušit. Proč by měla realitka zastupovat i druhou stranu?

    "všichni využili práci realitky, protože já sám jsem prodej nikde neinzeroval, a následně ji chtěli obejít a za její práci nic neplatit." - páni zájemci, kteří si kdesi sehnali kontakt na mě, chtěli, abych realitku obešel. Opravdu asi nechápu, v čem si to odporuje. A pokud jde o tu vychcanost... Realitka inzerovala prodej jako jediná. Tedy jakousi práci odvedla a kdyby nebylo práce realitky, zájemci by se o prodeji prostě nedozvěděli. Tedy jasně využili práci realitky. Platit za ni nemuseli, provize šla z mých peněz. Ale využít práci jiného a pak navrhovat, abychom ho obešli a nic mu nedali? Vy byste byl ochoten pracovat s tím, že za práci Vám možná nikdo nic nedá? Ne? Ale navrhnout to u práce jiných Vám nevadí?

    A nakonec: V domě už kupující spokojeně bydlí přes dva roky. A protože si rekonstruoval kuchyň a zřídil i půdní vestavbu, asi by na ty vady "odborníky smluvně neošetřené" už přišel? Je dobré, když v tom máte tak jasno a proto víte, že v realitkách můžou být jedině blbci a hajzlové. Když to vezmu Vaší optikou, tak mně tuhle naboural 29 letý řidič. Takže všichni řidiči v tomto věku jsou debilové, co neumějí řídit a měli by chodit pěšky?

  • 7. 8. 2016 17:41

    kojot4

    Nemám nic proti tomu, když si prodávající zaplatí realitku ze svého, ať to klidně udělá. Ale hodně mě štve, když vidím cena + provize realitní kanceláře, i když už se od toho naštěstí v poslední době upouští.

    Proboha, proč chtějí tu provizi zaplatit od kupujícího, když nejednají v jeho zájmu, to mě štve.

    Jinak já osobně, když jsem si pronajímal byt jsem byl ochotný zaplatit i více, když to nebylo přes realitku. Důvod byl ten, že realitky mají ve smlouvách často nevýhodné podmínky, do toho chtěji provizi (od nájemce, nikoliv majitele) a celkově si vymýšlí kraviny typu (tu smlouvu ani nečtěte, jen nám sem uhraďte zálohu a provizi).

  • 8. 8. 2016 10:58

    fd (neregistrovaný)

    Realita je ovsem takova, ze vsechny vyjmenovane cinnosti zvladnete lepe, nez pripadny dodavatel za penize. To je nejen ma osobni zkusenost. Zednik vam postavi zed ktera spadne, pravnik napise smlouvu, ktera je v rozporu se zakonem ... atd atd.

    Pricemz to neni ani tak o tech penezich, ale o tom, ze pokud si to neudelate sam rovnou, tak nejen ze to budete ve finale stejne muset sam udelat, ale budete muset resit i vznikle skody.

  • 5. 8. 2016 10:59

    JT (neregistrovaný)

    Zkušenosti s realitkami ? - jejich zájem je jediný, koupit/prodat a shrábnout provizi. Chránit práva kupujícího nebo prodávajícího, a celé jim to zjednodušit ..na co proboha. Naopak zdržuje to od vysněné provize. Proto prostě urychleně přepasírovat přes realitku a pápá. Když si zaplatím právníka tak ten alespoň na oko maká pro mě. Když realitku tak ji zajímá jen provize - co o tom že nevyřídí, nezjistí a nezajistí potřebné dokumenty ...

  • 6. 8. 2016 21:32

    Toxx (neregistrovaný)

    Presne tak, nebo vyuzit Bezrealitky, Cereal, Nemovitosti-inzerce.cz nebo podobny zdarma online web s inzerci nemovitosti. Ale budes muset sam resit vsechny smlouvy a potkavat kostlivce ve skrinich jeste nejakou dobu.

  • 8. 8. 2016 15:04

    Jirkaf (neregistrovaný)

    Souhlas s Karlem. Realitku si vybírám já. Vnucovat se jich může třeba sto, ale je tom přece jen a výhradně mé rozhodnutí, s kým uzavřu smlouvu o zprostředkování a koho pustím do domu k pořízení fotek. A nerozumím ani té námitce o zamlčování toho, kolik dostane prodávající.
    Pokud je "... tržní cena 3,00M, kterou je kupující ochoten zaplatit,...", tak o čem víc je řeč? Kupující zaplatí 3 mega a ty dostane prodávající. Kolik z nich potom dá realitce za smluvené služby, je už přece jen a výhradně jeho věc a kupujícímu je po tom kulový?

  • 10. 8. 2016 7:51

    mendrit (neregistrovaný)

    Vsadil bych se s Vámi, že kdybyste už doopravenou smlouvu dal dalšímu právníkovi, tak si ji zase opraví a vy budete platit. To je takový právnický zvyk, kdy se právníci živí navzájem.

  • 17. 3. 2017 14:25

    brozena (neregistrovaný)

    Zde jste naprosto vystihl mou situaci ještě před nedávnem, než jsem prodej domu po vlastní ose svěřil právě M&M realitám. V poslední době bych řekl, že se z mé strany jednalo o jedno z nejrozumnějších rozhodnutí. Dnes mám byt v centru Brna a dcera je taky spokojená. Opravdu pokud člověk nemá patřičné zkušenosti tak je to pro něj jen stráta spousty času a hlavně nervů!

  • 8. 3. 2017 14:55

    bez přezdívky

    Rozhodně s vámi musím souhlasit. Ta sebevědomost lidí, když se rozhodntou prodávat bez pomoci a svépomocí je překrásná věc, ale těch úskalí.Ne každý si uvědomí, kolik povinností je s tím spojeno, katastr, v lepším případě právník kvůli smlouvě, notář kvůli bezpečené úschově peněz, daně z nemovitosti a jejich převod... hodiny a hodiny práce a lítání. Každý je největší specialista, z netu stáhne první smlouv bez ohledu na to, zda je vůbec aktuálnní a použitelná.
    Potom se pak diví, že je ve smlouvě spousta nesmyslů a je právně napadnutelná. To, že mě jako majitele nemovitosti osloví i desítky vykuků, kteří mě budou snažit všemožně přesvědčit od koupě samostatně, to potenciálním kupujícím taky přijde jako zcela férové vůči realitce.
    Naprosto se nedivím MMkám, jiným realitkám na jejich rezervační smlouvy. Není nic více frustrujícícho, než když strávíte x hodin práce na propagaci nemovitosti vašeho zákazníka, ztratíte i hodiny prohlídkou a pak vám majitel řekne, že si vše rozmyslel? Naprosto logická věc.

  • 6. 8. 2016 17:03

    Karel (neregistrovaný)

    Coz byva v naproste vetsine k nicemu, protoze prodavajici ma s realitkou smlouvu a behem platnosti smlouvy nejen ze tu nemovitost nemuze prodat sam, ale ani nabizet skrze jinou realitku.
    I kdyz prodat sam ji pochopitelne muze, ale od toho je ve smlouve ustanoveni a musi realitce zaplatit poplatek, nezridka ve vysi, odpovidajici provizi z pripadneho prodeje.

  • 6. 8. 2016 19:27

    AAA (neregistrovaný)

    Tak když nemáš co lepšího na práci než rešit libůstky kupujících, už jenom kdy kdo může a nemůže, třeba jen co se prohlídek týče, no tak se samozřejmě můžeš na realitku vykakat.

  • 9. 8. 2016 11:01

    wsh (neregistrovaný)

    Protože ne všechny realitky mají exkluzivitu ve smlouvě. Dům, který jsme koupili, byl nabízený přes 2 realitky a na BezRealitky.cz Není vyloučeno, že kdyby nějaká další realitka ty fotky vykradla a přivedla majiteli domu klienta, dal by provizi klidně jim.

  • 9. 8. 2016 11:14

    Karel (neregistrovaný)

    Ano, pokud jde o smlouvu s realitkou bez exkluzivity, tak ano.

    V tom případě to je ale "pozitivní krádež", která je pro prodávajícího přínosem a plusem. Realitce škoda nevznikne (protože nemá exkluzivitu) a klient má vyšší šanci sehnat kupujícího. Za to by měl být prodávající vlastně rád a ne se tomu bránit a mávat nad tím rukou :)

  • 9. 8. 2016 14:10

    * (neregistrovaný)

    I když exkluzivitu nemají. Prostě to zkouší. Někdo se jim ozve, a oni jdou za majitelem, za realitkou se smlouvou, a mají obchodní nabídku: máme zájemce, prodáme vám ho za 1/4 vaší provize.

    Nehledej za tím složitosti. Žádné tam nejsou.

  • 9. 8. 2016 14:28

    mendrit (neregistrovaný)

    Tak toto je ku prospěchu všech a vydělají na tom všechny strany.. kupujícímu a prodávajícímu může být jedno, že provize se rozdělí do dvou realitek a realitka s exkluzivitou nemusí dál čekat na konečného kupce.

  • 9. 8. 2016 14:35

    ded.kenedy (neregistrovaný)

    Ale vy jste přece sám uváděl vlastní zkušenost s prodejem přes realitku a stěžoval jste si na kvalitu připravených smluv.

    Ty smlouvy byly k nicemu bez ohledu na postaveni prodavajiciho, ci kupujiciho.

  • 9. 8. 2016 15:03

    Karel (neregistrovaný)

    Pokud budu zájemce o koupi nemovitosti a nebude mi vyhovovat exkluzivní smlouva realitky, umím si představit, že se dohodnu přímo s majitelem.

    Díky aplikaci v mobilu zjistím majitele nemovitosti za 20 sekund a následně nemovitost koupím napřímo od majitele. On sice bude muset zaplatit realitce provizi (takže prachy neušetří on, ani já), ale vyhnu se špatný smlouvě v realitce. win-win

    .. ale jen to jen hypotetický :D, já to tak ještě neřešil, ale cestu v tom vidím.

  • 10. 8. 2016 0:26

    - (neregistrovaný)

    Neříkají ti Ježíš Kristus? Ten také jedním chlebem nasytil davy.

    Anebo, a to spíše, jsi chyběl v matematice, když se braly množiny.

  • 8. 8. 2016 13:42

    * (neregistrovaný)

    Takhle to nejde říci obecně, že nižší cena rovná se zbavení se odpovědnosti. Jistěže tu existuje opotřebení, a to je v nižší ceně použitého ceně zahrnuto, tudíž opotřebení nejde reklamovat. Ale podvody tím důvodem jsou. Když kupříkladu motor žere olej, tak je více možností. Kupujícímu to řici, a není to důvodem k reklamaci. Zamaskovat to přidáním chemie do oleje, které žraní oleje zastaví (podobné existuje do tekoucího chladiče), tím vadu zamaskuje (a motor se rychle doničí). To podvod je. Proreznutí výfuku u 10 let starého auta je v té nižší ceně. Zjistit, že údajně nebourané auto bylo těžce bourané podvod je (nižší pevnost karosérie i po opravě, problémy s korozí).
    Stočení tachometru z 300 na 150 tisíc podvod je.
    Takže opatrně.

    A bazarnící opatrní jsou, takže nepíší nájezd, ale stav tachometru, technický stav je u nich ve smlouvě neznámý, auto "mohlo projít havárií" atd.

    A co soud, to názor. V každém případě, pokud má auto platnou STK, a prodávající nedeklaruje že auto není provozuschopné, tak jaképak na díly? Pokud mělo bát na díly, má to být v kupní smlouvě.
    To jakože si koupíš v krámě panenku, a zabalí tí ti bůček, a soud má podle tebe konstatovat, že jsi si to kupoval na jídlo, a přeci do sekané dobrý? To jistě ne! Ale u našich soudů, a nejen našich, občas nic není nemožné.

  • 8. 8. 2016 16:06

    Karel (neregistrovaný)

    Proč by si realitky měli navzájem "vykrádat" inzeráty? To je s prominutím nesmysl a výmysl. Co by z toho měly? Nárok na provizi má pouze ta jediná, se kterou je uzavřená smlouva.

    Aby jedna realitka zadarmo dělala reklamu jiné konkurenční realitce? No to snad ne.

    Rozumím vykrádání databáze inzerátů z bazoše, annonce apod., kde si ten vykrádající zvyšuje návštěvnost a se samotným inzerentem nepotřebuje nijak jednat. Ale zveřejňovat realitní nabídku někoho jiného bez nároku na odměnu je nelogický. Protože ten, kdo nemovitost prodává musí dle smlouvy stejně zaplatit provizi té první realitce.

  • 20. 8. 2016 10:34

    Petr Karas (neregistrovaný)

    To je zajmava úvaha. Protože například na www.zikur.cz je dobře patrné že se nezřídka stává že nemovitost je prodávaná více realitkami či dokonce i vlastníkem.

  • 23. 8. 2016 23:10

    Pablo (neregistrovaný)

    Když si realitním agentům o půdorys napíšete, tak Vám ho (většinou) pošlou. Pokud ho nepošlou, je to většinou proto, že ho ani majitel nemá.

  • 9. 8. 2016 15:09

    Jirkaf (neregistrovaný)

    Tak to vlastně realitka a třeba i katastr museli být nadšení, že narazili na takového znalce, který jim pomohl a poradil, co dělají špatně. Přece jen, věřit tomu, že realitka nemá nějaký smluvní mustr a při každém obchodu loví nějaký vzor na netu, se moc nedá. Pokud už nějaký rok působí, dá se věřit tomu, že nějakou tu stovku prodaných nemovitostí má. A všechny převody jsou zapsány na katastru. Takže jejich smlouvy musí minimálně vyhovovat požadavkům, které na obsah smluv má katastr. Smlouvu s chybami katastr nezapíše. A musela by to být jen hodně připitomělá realitka, aby případné chyby ve smlouvě tvrdošíjně nechávala a neodstranila je tak, aby další smlouvy byly bez chyby. A pokud jste tam i přesto chyby našel, pak neodvádí špatnou práci jen realitka, ale i katastr, který jí takové smlouvy zapisuje. To jste tedy určitě větší machr, než celé právní oddělení na příslušném katastru a nedivil bych se, kdyby Vás už lanařili, abyste k nim šel dělat - s takovýma vědomostma, znalostma a zkušenostma... :-)

  • 23. 8. 2016 23:03

    Pavvel (neregistrovaný)

    Mno, tak to, co říkáte o realitním trhu v USA, není tak úplně pravda. Podívejte se na trulia.com - která vyrostla velmi rychle jako vážný konkurent tradičním serverům - primární je na tomto serveru právě snaha "urvat si klienta" (myšleno toho s penězi, co si vybírá vhodnou nemovitost). Realitní agenti dokonce mohou "bidovat", kdo se u konkrétní nemovitosti objeví na prvním místě. Takže je tam jako první klidně vylistovaný agent, který se s majitelem vůbec nezná... Chachá. Tohle považuju za daleko pokřivenější systém. Už 23 let dělám podle vašich slov "úlisného realiťáka" a musím říct, že realitní trh je stejnou měrou pokažený špatnými realiťáky na straně jedné a klienty jako vy, kteří hážou všechny do jednoho pytle, na straně druhé.

    On systém, který je tady (většinově) nastavený, je logický a přehledný, ale kupující si to nechtějí přiznat: Realitní kancelář zastupuje prodávajícího. Jemu poradila, jak co nejlépe prodat nemovitost, jaké úpravy má význam dělat a jaké nemá, jaká je adekvátní cena, pokud chce prodat do měsíce a jaká je dosažitelná cena, pokud mu nevadí nabízet byt půl roku, jestli má fotit profesionální fotograf nebo ne, a pokud ani, tak jej zajistit, ve prospěch majitele také vyjednává s kupujícím a snaží se dosáhnout co nejlepší ceny a co nejbezpečnějšího způsobu platby pro prodávajícího. Přitom všem samozřejmě nesmí lhát a přehánět může jen v omezené míře (asi v takové, jako přehánějí prodejci aut, praček, myček, ledniček, mobilů, tabletů, bot a drahých obleků). Ale kupující by neměl žít v omylu, že realitní agent má pracovat pro něj. Klientem agenta je v 90 % případů prodávající. A pokud se budeme bavit o pravdě a lži, přečtěte si disclaimery u všech (i těch největších i těch nejmenších) kanceláří v UK: "Věříme, že uvedené údaje jsou pravdivé, ale při jejich zpracování jsme vycházeli z údajů poskytnutých majitelem nemovitosti a tudíž za jejich přesnost a správnost v žádném případě neručíme" Text je v podstatě stejný, ať si kupujete psí boudu anebo si chcete pronajmout 10.000 m2 kanceláří v City.

  • 6. 8. 2016 12:35

    king014 (neregistrovaný)

    Protože fotky fungují jako vnadidlo pro sjednání schůzky s makléřem, ale půdorys by byl ve většině případů spíš strašák. Zlatý časy realitek pomalu končej, tak vymejšlej čim dál timí větší hovadiny, ale jidi je už celkem prokoukli, na srealitách najdou nemovitost, jdou si jí občíhonout a pokecaj se sousedama, získaj kontakt na prodávajícího a pouze v nevhnutelných případech do procesu zapojej realitku

  • 7. 8. 2016 15:26

    fd (neregistrovaný)

    Problem prodavajiciho - neproda. Realitky prakticky ve 100% pripadu opakovane obtezuji kohokoli, kdo nekde nabidne neco k prodeji. Pochopitelne s tim, ze chteji exkluzivni smlouvu. Pokud jim ji nekdo da, tak se se 100% jistotou stava jeho nemovitost zcela neprodejnou, nebot realitka nehne ani prstem.

    Ostatne, podobna smlouva vypovida i o inteligenci prodavajiciho, potazmo i o skutecnem stavu nemovitosti.

  • 9. 8. 2016 14:19

    Karel (neregistrovaný)

    Ale vy jste přece sám uváděl vlastní zkušenost s prodejem přes realitku a stěžoval jste si na kvalitu připravených smluv. A na to jsem reagoval. Takže logicky jsem nabídnul řešení ve zvolení jiné realitky. Jako prodávající přece volbu máte.

    A ano, kolečko na úřadech za mě realitky udělaly. Poměrně čerstvý případ z letošního února a loňského listopadu. Byl jsem v pozici kupujícího i prodávajícího. Podepsal jsem plné moci a vše vyřídily realitky. Na závěr jsem ještě dostal na papíru upozornění, abych u té nově koupené nezapoměl v lednu 2017 podat přiznání k dani z nemovitosti.

    Já netvrdím, že jsou realitky svatý. Desítky/stovky případů prošustrovaných peněz a katastrofálního přístupu. Ale je to jako s lidma - existujou dobrý a blbý. Já jsem holt vybíravej a volím si ty dobrý.

  • 7. 8. 2016 16:17

    Jirkaf (neregistrovaný)

    Vaše jistota a hlavně počty jsou obdivuhodné. Při 100% jistotě neprodejnosti přes realitku je dost s podivem, že už tolik let existují, mají stále zaměstnance (ti asi nechtějí mzdu a pracují z čirého nadšení), mají vybavené kanceláře (pronajímatelé určitě nepožadují nájem a vybavení dostala realitka darem) a navíc, že stále inzerují (např. Sreality tak jistě rády u realitek popírají svůj byznys a inzerci jim dělají gratis).

    A já bych asi měl jít tak maximálně zametat dvůr, když jsem prodal dům (co říkám, dům, neprodejná ruina to byla, vždyť jsem to prodával přes realitku) právě přes realitku, kterou jsem dokonce sám vyhledal a dům jim k prodeji nabídl.

    Ufff...

  • 8. 8. 2016 9:46

    * (neregistrovaný)

    "Řešením může být zvolit jinou realitku. Není důvod využít tu, která mi nevyhovuje."

    1) Realitku klient nevolí, realitka se mu vnutí.
    2) Jinou si nepomůžeš, protože jsou všechny skoro stejné. Já jednal s asi 30-ti. Všechno stejná úroveň, kromě jediné, která byla one man show. Ale i tu bych nikomu nemohl doporučit, protože smlouvu co přinesl bylo nutno v mnoha bodech dopracovat vlastní právničkou. Ale proč ho chválím? Protože, na rozdíl od těch 29-ti, se nebránil smlouvu upravit, a ta smlouva neobsahovala žádné podrazy na kupujícího i prodávajícího, do smlouvy netahal svoji provizi, a pár věcí oběhl na stavebním úřadě, jako potvrzení o existenci stavby atd. To žádná z těch 29-ti nebyla schopná, a zároveň ochotná.

    "Za druhé, pokud jste prodával sám osobně, tak jenom těch telefonátů od zákazníků, každej se chce na byt přijet podívat a každej může v jinou dobu, smlouvání a dohadování o ceně, následné kolečko na úřadech a katastru, pohlídat povinnosti s daněmi atd..."
    Jistě, pokud a) prodávám nemovitost, která je vyklizená a kde nikdo nebydlí, jinak musím být stejně u prohlídky, a b) Můj čistý příjem je výšší nežli nejméně 5000,- Kč/hod, tak se to vyplatí.

    "Přes realitky jsem několikrát nakupoval i prodával a vždy v pohodě. "
    Nevěřím. Viz předchozí. Maximálně to, že pouze shodou šťastných okolností nedošlo k problémům, a tudíž nutně následně k selhání kvůli smlouvě plné chyb a nedostatků atd.
    "Při stanovování ceny při prodeji jsem si vždy řekl, kolik peněz chci a všechny další poplatky a provize se přičetly k mé částce. "
    Tohle je přesně řeč realitek. Zamlčující to, že když je tržní cena 3,00M, kterou je kupující ochoten zaplatit, tak jednoduše prodávající musí nutně dostat 2,85M. Tohle je matematika pro základní školu, a ne perpetum mobile v oblasti finančnictví.

  • 6. 8. 2016 19:23

    frufru (neregistrovaný)

    Jenže tohle má skoro každá realitka. Logicky nebudou zadarmo dělat propagaci a nabídku, aby si to pak majitel domluvil sám bez provize pro realitku.

  • 8. 8. 2016 9:08

    * (neregistrovaný)

    "Coz byva v naproste vetsine k nicemu, protoze prodavajici ma s realitkou smlouvu a behem platnosti smlouvy nejen ze tu nemovitost nemuze prodat sam, ale ani nabizet skrze jinou realitku."

    Velmi často to není pravda. Realitky (si) inzeráty vykrádají, soukromé i jiných realitek, doufaje, že za dohození dostanou desítky tisíc.
    A občas nemají vůbec smlouvu. Když jsme prodávali v rodině, 2x, tak bez jakékoli smlouvy realitka inzerát převzala. Mávli jsme nad tím rukou. A na otázku, proč to dělají, že od nás nic nedostanou, odpověděli že oni něco z kupujícího dostanou. No, nikdy nepřivedli nikoho "použitelného". Prodali jsme sami.

  • 9. 8. 2016 17:02

    Martin Šoch (neregistrovaný)

    Vykrádání inzerátů rozhodně není ku prospěchu všech.

    Realitka, která vykradla informace si do inzerátu navymýšlí nesmysly a případný kupující pak vidí stejnou nemovitost s různými informacemi různě po internetu a může ho to předem odradit.

    Také jsem zažil případ, kdy realitka používala vykradené inzeráty jen jako lákadlo na podobné své nemovitosti ve stylu "takhle je prodaná, ale máme tu..."

  • 8. 8. 2016 11:07

    fd (neregistrovaný)

    Ono je to i o cene. Pokud prodavam dum/auto/cokoli za velmi nizkou cenu, je soucasti te ceny pochopitelne i to, ze dana vec ma mnoho ruznych vad. Dokonce je na to judikatura, napriklad pokud je auto prodavano za mene nez 1/10 kupni ceny, tak nemuze kupujici ocekavat, ze bude schopne provozu a musi to brat tak, ze jej kupuje na dily. Nemuze tudiz (jak konstatoval i soud) ani reklamovat zadne vady, nebot ty jsou vyjadreny jiz nizkou cenou.

    Vadou pak neni napriklad opotrebeni odpovidajici stari/najezdu, coz specielne u tech aut je hodne siroky pojem. Pokud nekdo prodava s tim, ze to ma najezdino 300kKc, je pochopitelne, ze spousta komponent bude na/za hranici zivotnosti. Na drouhou stranu, spousta vykuku takova auta prodava s tim, ze maji najezdino polovinu.

  • 8. 8. 2016 15:26

    Jirkaf (neregistrovaný)

    No, ale to je právě ten problém. Smlouvy nikdo nečte, tupě to podepíše, protože mu někdo někam ve smlouvě strčil prst a řekl, tady se podepište. Smlouva je přece dvoustranný úkon, na jejím obsahu se tedy musíme shodnout. Pokud se mně ve smlouvě něco nelíbí a realitka to nechce vyškrtnout nebo pokud chci něco doplnit a realitka to nechce, tak to prostě nepodepíšu, vždyť mě k podpisu nic nenutí? Ideální je dnes smlouva na dobu neurčitou, ale tu dnes snad žádná realitka nenabízí. Ale nic mě nenutí jí podepsat dobu určitou na rok? Stačí na tři měsíce, a pak se uvidí. Prodlužování smluv automaticky taky podepsat nemusím, buď se smlouva prodlouží písemnou dohodou a pokud se to realitce nelíbí, tak ahoj, jiná na to ráda uslyší. Takže ano, ČTĚTE NÁVRH SMLOUVY a nebojte se říct, že tohle se Vám nelíbí a tamto chcete doplnit, jinak žádný podpis nebude.

  • 9. 8. 2016 19:02

    ded.kenedy (neregistrovaný)

    Tak to vlastně realitka a třeba i katastr museli být nadšení, že narazili na takového znalce, který jim pomohl a poradil, co dělají špatně.

    Nechte si ty sarkasmy od cesty. Kdyz jsem kupoval byt, trvalo to vic nez mesic, kdy si moje pravni kancelar a pravnik realitky vymenovali emaily, aby ta smlouva mela nejakou rozumnou formu. I laikovy bylo jasne, ze tam jsou zasadni nedostatky. Mesic ztraceneho casu a to nemluvim o vicenakladech na pravnika.

    Přece jen, věřit tomu, že realitka nemá nějaký smluvní mustr

    Ano, smluvni mustr meli, jenom v dane situaci naprosto nedaval smysl. Kdybych to podepsal, tak me mohli pripravit o pul milionu bez mrknuti oka.

  • 8. 8. 2016 9:51

    * (neregistrovaný)

    To jistě ano. Ale také překvapivě dobře funguje dát ceduli za okno, v chodbě na nástěnku s kontaktem. Oni to vidí lidé v domě, a často shání v domě, či okolí, pro neteř, rodiče...

    Nám se to osvědčilo mnohem lépe, nežli zmíněné servery.

  • 8. 8. 2016 8:51

    Karel (neregistrovaný)

    Řešením může být zvolit jinou realitku. Není důvod využít tu, která mi nevyhovuje.

    Co realitka nabízí extra? Už jen tu propagaci. Určitě osloví víc lidí, než "běžný" majitel nemovitosti. Za druhé, pokud jste prodával sám osobně, tak jenom těch telefonátů od zákazníků, každej se chce na byt přijet podívat a každej může v jinou dobu, smlouvání a dohadování o ceně, následné kolečko na úřadech a katastru, pohlídat povinnosti s daněmi atd... S radostí tyto povinosti nechám realitce. Navíc s každou normální realitkou si můžete domluvit podmínky, který vám vyhovují.

    Přes realitky jsem několikrát nakupoval i prodával a vždy v pohodě. Při stanovování ceny při prodeji jsem si vždy řekl, kolik peněz chci a všechny další poplatky a provize se přičetly k mé částce. Já jsem svoje dostal a starosti neměl. Nejhorší na tom je, zvolit dobrou realitku, aby se peníze "neztratily".

  • 9. 8. 2016 13:54

    ded.kenedy (neregistrovaný)

    Řešením může být zvolit jinou realitku. Není důvod využít tu, která mi nevyhovuje.

    A co kdyz jsi na strane kupujiciho? Taky si vyberes jinou realitku, ktera ti vyhovuje, misto nemovitosti, ktera ti vyhovuje?

    následné kolečko na úřadech a katastru, pohlídat povinnosti s daněmi atd.

    Tak toto opravdu realitky, se kterymi jsem se setkal, nedelaly a clovek si to musel obehat sam.

  • 8. 8. 2016 10:07

    * (neregistrovaný)

    Kolega asi naráží na to, že existují realitky specializující se na vybírání výpalného na základě výhradní smlouvy. U nich je to skoro 100%, že nemovitost neprodá. Ale máš pravdu, že z celkového objemu trhu jsou tito "specialisté" jen velmi malá část, určitě ne skoro 100%.
    Celé to spočívá v tom, že mají výhradní smlouvu kde sankce za obejití realitky je stejná, nebo ještě lépe vyšší, nežli provize. Nechají klienta "vycukat", protože klient platí náklady na provoz domu, fond údržby, vytápění atd., každý měsíc tisíce, a prodej nikde. Takže buď jim zaplatí výpalné za odstoupení od smlouvy, nebo zoufalec prodá nemovitost sám, a v tom okamžiku na něj nastoupí s smluvní pokutou.

    No, takových "specialistů" je sice málo, nejznámější byl Profilux, ale existují.

    Běžné ale je, že pokuta je ve výši provize, a realitka se příliš nesnaží. Něco na svém webu, něco na sreality, reality, ale bez topování - to by stálo peníze. Nu, peníze za provoz nemovitosti oni neplatí. Takže jdou do toho když prodáme my, dobře. Když prodá klient, také dobře, je provize. A ještě o kousek lépe, je pokuta.
    Ostatně zamysli se i nad obyčejnou situací, proč by měl klient platit (plnou) provizi, když si dům prodá sám. Třeba sousedův známý se ozve...

    O tom se může každý přesvědčit sám, když si přečte realitkami nabízenou smlouvu:
    1) RK se nikdy nezavazuje k něčemu konkrétnímu. Nikdy tam není budeme inzerovat v xxxx časopise, na yyyy webu, tady a tady s topováním 1x za 3 dni.... nic takového. Zcela nevymahatelné "vyvine úsilí", či něco takového.
    2) Ve smlouvě nikdy nejsou žádné sankce proti realitce, jen proti klientovi (nejlepší byl Pokorný, kdy dal sankci klientovi za něco, co když sám neudělá (!).)
    3) RK nikdy nenese žádné riziko z neprodeje, neplatí provozní náklady, o ušlé příležitosti nemluvě.

    Zkrátka nic nepodepisujte. A když podepíšete, tak se nedivte. (Je zbytečné psát ČTĚTE NÁVRH SMLOUVY, protože kdyby to lidé dělali, tak by bikdy nic realitkám nepodepsali.

  • 7. 8. 2016 13:38

    ded.kenedy (neregistrovaný)

    Z vlastni nedavne zkusenosti (a zkusenosti lidi v mem okoli) mohu rict, ze realitka se za tech 50000+ provize zmuze jenom na to vystavit nekde inzerat. Dalsi veci spojene s prodejem uplna katastrofa. Smlouvy prichystane realitkou obsahovaly takove chyby, ze byly prakticky nepouzitelne a musel jsem si je (a nejsem sam) nechat prepsat pravnikem, coz je dalsich 10000+ navic.

    Zajimalo by me teda, co ty realitky tak extra nabizi, ze to stoji tak moc?

  • 8. 8. 2016 8:56

    * (neregistrovaný)

    Obávám se, že jsi nám o sobě sdělil více, nežli jsi snad chtěl.

    To co ty považuješ za normální u prodeje auta je nejen podvod, ale zároveň i dost rizikové jednání. Za vady o kterých víš, a neřekneš o nich kupujícímu, odpovídáš.

    Také jsi poněkud... zmatený. Pleteš si vady a nedostatky. Nedostatek je, že je to 1,5 hodiny na dráhu. To je nedostatek, ale ne vada. A tu opravdu prodávající zdůrazňovat, nebo i jen na ni upozorňovat, nemusí. Vada naopak je, že je dům plesnivý. Takže když dům těsně před prodejem vydesinfikuješ, vymaluješ, vysušíš dočasně vysoušečkami, tak to je podvod, a důvod k reklamaci.

    S tebou bych nechtěl mít dvojdomek.

  • 7. 8. 2016 16:30

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Jelikož vám dělá problém udržet myšlenku i v rámci jednoho odstavce, viz

    Ve smlouvě původně měli, že v průběhu obchodu budou zastupovat i druhou stranu (v Česku zcela běžná věc!?), ale to jsem nechal vyškrtnout, chtěl jsem, aby realitka nebyla ve střetu zájmů a kopala jen za mě.

    vs.

    všichni využili práci realitky, protože já sám jsem prodej nikde neinzeroval, a následně ji chtěli obejít a za její práci nic neplatit. Ano, to je klasické čecháčkovství

    tak je asi zbytečné ten smast dál komentovat. To je vážně vrchol vychcanosti, že kupující nechce platit realitku, která kope za prodávajícího a pro druhou stranu nic neudělá.

    Jinak o tom, jak "realitka bezvadně udělala vše, na čem jsme se dohodli." si můžeme popovídat, až vámi napálený kupující odhalí ty skryté vady. To se pak smíchy neudržím, jak to "odborníci" z realitky ošetřili v té smlouvě, co odborně stáhli z webu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).