Hlavní navigace

Miloš Mastník (České Radiokomunikace): Letos do sítě zapojíme desítky tisíc senzorů

9. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Síť LoRa pro internet věcí má letos v Česku pokrýt 75 procent území a zapojit až desítky tisíc senzorů. Uvnitř: VIDEO a AUDIO.

České Radiokomunikace (ČRa) pokračují v budování své sítě LoRa pro internet věcí. „Síť se dostavuje. Máme pokryta všechna krajská města a dokrýváme republiku tak, abychom do konce letošního roku měli pokryto zhruba 75 procent [území]. Ale tím nekončíme a budeme pokračovat dál,“ říká ve videorozhovoru obchodní ředitel ČRa Miloš Mastník.

IoT síť Radiokomunikací má několik komerčních pilotů. „Skutečně máme v síti několik platících zákazníků, se kterými pilotujeme různá řešení. Konkrétně se bavíme o dálkových odečtech, máme senzory na měření teploty, máme senzory na lokalizaci, pohyb a některá další řešení,“ přibližuje Mastník.

Poslechnout (nebo stáhnout) si můžete také audioverzi rozhovoru.

Byznys kolem internetu věci je v Česku na začátku. „Letos se můžeme pohybovat v řádech tisíců až desetitisíců čidel. Ale potom očekáváme, že náběh bude poměrně rychlý a dramatický,“ navazuje Mastník s tím, že byznys model je postavený na desítkách až stovkách tisíc čidel. To je tedy podobné jako v případě sítě SIGFOX a SimpleCellu, který letos chce mít v sítí přes sto tisíc senzorů (náš videorozhovor).

Miloš Mastník, České Radiokomunikace from Internet Info on Vimeo.

Vedle samotné IoT sítě chtějí ČRa těžit také z toho, že zákazníkům nabídnou další IoT služby typu cloud. „Pokud chcete používat LoRa a IoT Cloud, logicky si od nás asi budete chtít vzít konektivitu, bezpečnostní řešení, možná si něco umístíte do našeho datového centra. Vidíme to jako logický doplněk,“ říká Mastník.

BRAND24

V rozhovoru dále mluví také o dalších nových ICT aktivitách Radiokomunikací, cloudech, datových centrech a o tom, kdy tyto aktivity převáží nad tradičním šířením signálu.

Podívejte se také na předchozí rozhovory: Zdeněk Cendra (CDN77, Peering.cz, SuperHosting), Vít Horký (Brand Embassy), Jan John (SimpleCell), Damir Špoljarič (VSHosting), Adam Skotnický (Mirantis).

Lupa.cz poprvé vyzkoušela formát videorozhovoru ještě dřív, než to bylo cool – před deseti lety, v březnu 2007. Tehdejší interview s jedním ze zakladatelů serveru Stream.cz a pozdějším šéfredaktorem Lupy Patrickem Zandlem dnes už sice vzal čas, ale komentáře pod článkem byly tehdy spíše odmítavé. Doba se posunula a po deseti letech to s videem zkoušíme znovu. Technicky spolupracujeme s provozovatelem serveru Mladypodnikatel.cz Jiřím Rosteckým. Pokud máte k našim videům nějaké nápady nebo připomínky, budeme rádi, když nám je pošlete na e-mail redakce@lupa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).