Hlavní navigace

Názor k článku Ministerstvo chce ušetřit, navrhuje zřídit datové schránky všem plnoletým od a. dlouhy - Dle mého názoru celá tahle lapálie s elektronickými...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2014 17:58

    a. dlouhy (neregistrovaný)

    Dle mého názoru celá tahle lapálie s elektronickými dopisy je velké a smutné nedorozumění. Kdosi kdysi nazval jistý kryptologický postup elektronickým podpisem, někde si to na nějaký laik si to přečetl někde na powerpointové prezentaci, chytli se toho státní a firemní byrokraté a neštěstí je hotovo.

    Podpis je podpis, to zná přece každý a když bude "elektronickej", tak ještě půjde posílat "majlem". Cool.

    Elektronicý podpis zaručuje, že vystavitel je ten, jehož certifikát (veřejnou část klíče) máte ke dispozici při kontrole. OVŠEM pokud platí předpoklady, které potřebuje ta matematika, která je za tím skrytá (obvykle nějaké hledání prvočísle nebo tak něco). To předpokládá nějaké odhady maximální výpočetní kapacity útočníka a času který má k dispozici.

    Z toho plynou požadavky na expiraci platnosti podpisu. Proto není správné vzít 10 let starý a vyexpirovaný podpis a tvrdit, že je to v pohodě, že je jen expirovaný certifikát a tudíž dokuemnt je platný. Co když někdo zlý pár let louskal klíč nějakého úřadu, aby pak mohl rozjet serii podvodů?

    Druhá věc jsou pokroky v růstu výpočetní kapacity a objevování slabin šifrovacích algoritmů. To také může učinit dnes platná data ze dne na den neplatnými.

    Dalším předpokladem je že se klíč vystavitele nedostane do nepovolaných rukou. K čemu by byly např. dnes dokumenty co vydala a podepsala třeba taková SONY? To že nějaká organizace funguje dobře dnes, nedává jistotu, že tomu tak vždy v budoucnu. Kromě rizika nedbalosti je zde také riziko zlého záměru (okupace, revoluce ...)

    Suma sumárum - elektronický podpis je dobrý na krátkodobé transakce, kdy se dá předpokládat, že pravděpodobnost že přestanou platit podmínky za kterých příslušná matematika funguje s velmi vysokou pravděpodobností platit nepřestanou.

    Snahy toto napravit různými obcházkami typu přerazítkování je zoufalý čin zoufalého člověka (státu), který postavil dům na vodě a teď neví co s tím.

    Datové schránky jsou jen trubka na přepravu takto podepsaných dokumentů. S šíleně drahým provozem (18 Kč za transakci). Na to by stačil vylepšený email (viz. mail.de co mají v Německu).

    Jediné co se dá dělat je vyhýbat se tomu co jen zákony a vyhlášky budou dovolovat a důležité dokumenty si nechat konvertovat.

    A chodit k volbám a volit rozumější politiky, dřiv než někoho napadne tímto nebo jiný podobně zpackaným způsobem "volit".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).