Hlavní navigace

Názor k článku Ministerstvo chce ušetřit, navrhuje zřídit datové schránky všem plnoletým od Filip Jirsák - Po 300 letech půjde z toho prachu v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 12. 2014 16:59

    Filip Jirsák

    Po 300 letech půjde z toho prachu v šuplíku určit možná tak to, že tam původně mohl být nějaký kancelářský papír. Mimochodem, kolik 300 let starých dokumentů doma máte?
    Přerazítkovávat nemusíte v ročních intervalech, ale zhruba po pěti letech. Nemusíte se o to starat vy, může to dělat certifikační autorita. Pokud máte úřední dokumenty v papírové formě dvacetkrát ověřené od různých notářů a uložené na dvaceti různých místech, můžete samozřejmě elektronické dokumenty přerazítkovávat každý rok razítky od dvou autorit. Většina lidí má ale jenom ten jeden originál, tomu odpovídá to, že ten dokument nebudete přerazítkovávat vůbec.
    To, co nejlépe přenáší historií, je fakt, že se pravost v drtivé většině případů neřeší. Pokud už je to potřeba ve výjimečných případech řešit, pak nastoupí expertní metody. Nezáleží na tom, zda je ten dokument jenom na papíře, s vlastnoručním podpisem, tedy prakticky nezabezpečený, nebo zda je to elektronický dokument, s elektronickým podpisem a časovým razítkem, tedy v krátkém období zabezpečený dost slušně, v delším na stejné úrovni, jako ten papír.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).