Hlavní navigace

Názor k článku Ministerstvo průmyslu vypořádalo připomínky k TPP. Regionální vysílání vyřeší druhá diginovela od anonym - Vzhledem k tomu, které stanice mají největší sledovanost,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2018 19:03

    bez přezdívky

    Vzhledem k tomu, které stanice mají největší sledovanost, nemusí být zrovna šíře programové nabídky tím hlavním, co u diváka bude rozhodovat při volbě, jakého operátora vybrat. Nehledě na to, že si pozemní operátor může udělat exkluzivitu nějaké stanice (nebo mít dokonce svoji vlastní), podobně jako je tomu třeba u O2 nebo Digi.
    A cena? Při úplném základu se pohybujeme v řádu desetikorun, možná stovky měsíčně. Což skutečně není pro domácnosti nijak klíčové, když jenom za 5,5 programů ČT vypláznou 135 Kč měsíčně. Nehledě třeba na spotřebu u mobilních operátorů apod., kde domácnost protočí s přehledem stovky a tisíce měsíčně a nikdo neprotestuje (a když ano, tak max. hubou v hospodě). Oproti tomu je nějaká placená TV jenom směšnými drobnými a zbytečně se z toho dělá drama. Nejlépe to zavést a pak se hned uvidí, jak se věci mají.
    Každopádně se znovu a znovu musí opakovat, že komerční stanice (ty hlavní) nemají zájem nadále platit za šíření pozemního signálu, takže argumentovat nějakou údajnou bezplatností pro diváka je naprosto mimo. Když komerční stanice za šíření nezaplatí, tak je divák ani nebude moct zadarmo přijímat a není co řešit.
    V DVB-T2 se dá udělat poměrně slušná placená nabídka, takže mrhání frekvencemi to rozhodně není. Navíc pozemní vysílání lze regionalizovat, čímž se otevírá prostor pro lokální stanice, pro které je např. SAT šíření ekonomicky nerentabilní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).