Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ministr zdravotnictví chce v televizi, rádiích a na webu omezit reklamy na alkohol od Bleble - Příležitostný pijan není alkoholik, stejně tak příležitostný uživatel...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2019 13:15

    Bleble

    Příležitostný pijan není alkoholik, stejně tak příležitostný uživatel společenských drog není feťákem. A společně s kuřáky nevidím důvod, proč by měli být horšími rodiči, než abstinenti.

    Výdaje za užívání nutně nemusí být minusovou záležitostí, já bych např. bez nikotinu nevydělal peníze, co vydělávám, jelikož bych nemohl dělat práci co dělám, jelikož ta práce vyžaduje enormní soustředění. Stejně tak opravdu bohatí jedinci běžně v důležitých pracovních dnech užívají kokain, jelikož díky němu spíše dokončí práci úspěšně a vydělají daleko více peněz, než je stojí to "nakopnutí", je to pro ně prostě takové lepší kafe. To, že ho někdo zakázal, neznamená, že je nutně horší a špatný.

    A pokud někomu, kdo nemá nad užíváním čehokoliv kontrolu, ať je to čaj, káva, čokoláda, cigareta nebo kokain, zakážete užívání nebo ho nějak regulujete, tak to mu opravdu nepomůže, jen to začne dělat potají a načerno. Tím prohloubíte jeho desintegraci s okolním světem běžné společnosti a prohloubíte i celý jeho vnitřní problém. Zároveň zmizí i poslední přínos společnosti formou výběru daní.

  • 10. 9. 2019 13:00

    Pamětník

    To už tak na světě bývá. Někdo ví nejlépe, co lidem prospívá, jak by reagovali na naprostou svobodu ve všem. Teoreticky.

    Výchova dětí, svých nástupců a pokračovatelů společnosti má tedy začínat odbouráváním zábran alkoholem? Srandisto.
    Mezilidské vztahy většinou neslouží jen k plození dětí, ale jsou to i kamarádství, přátelství a nakonec i láska, ze které by se měly děti rodit a vychovávat. Nemyslím si ale, že alkoholici, feťáci a kuřáci jsou těmi nejlepšími rodiči. Právě útraty za chlast, drogy a kuřivo zmenšují množství peněz pro chod rodiny, která v takových případech může být závislá na pomoci od státu, který to platí z daní za alkohol, cigarety a případně zlegalizované drogy?

    Tedy pořád nic nezakazuji, nekáži, ale diskutuji a argumentuji jiným názorem, čili Vaše obava o to, kdo mne má rád, je zcela zbytečná.

  • 10. 9. 2019 11:53

    neřeknu

    Opravdu jste mě pobavil, Jaromíre :-D Zřejmě ve Vašem případě jde o destruktivní chování, pokud čuchnete ke špuntu... Ano, jsou jedinci, kteří když je na pijou, jsou agresivní. Ale napsat obecně, že alkohol a cigarety jsou zlo, je hodně neomalené. Ukažte mi, co není návykové.

    V tom případě, zakažme veškeré reklamy na léčiva, kávu, kolu, sladkosti, fast foody atd. To by nám pak TV jen menstruovala a prala špinavé prádlo či nádobí :-)

    Ať si lidi vyberou sami, ne? Jsme demokratická společnost. Nikdo Vás nenutí pít alkohol, kouřit či jinak fetovat, ale neberte to jiným. Ani na reklamy se nemusíte dívat. Jenže, to bychom nebyly lidská společnost, abychom někoho neusurpovali... :-(

    Měl by jste si uvědomit, že alkohol a cigarety jsou jednou z největších přijmů do státní kasy.

    Ani si nejsem jistý Vaší matematikou... Z čísel co uvádíte plyne asi jen to, že uživatelé oscilují. Jeden rok je slabší, další se opět počet lidí navýší. Nehledě na to, že jde určitě o statistická data a samotná statistika je pavěda - vezmě vzorek pár promile a dělá na základě toho závěry. Dokud nebude 100%, nejsou data "směroplatná". Je ale vidět, že na některé lidi to funguje, že?

  • 10. 9. 2019 10:23

    Bleble

    Ano, já souhlasím i s legalizací drog a to i kvůli zvýšení výběru daní a hlavně, spoustu lidí by je vůbec nezačalo brát, protože pubertální jedince láká právě to zakázané ovoce, takže paradoxně by legalizace drog vedla ke snížení závislých jedinců. Hlavně by nejspíše došlo i k poklesu cen a ti nešťastníci, jež zrovna začínají padat do závislostí si třeba budou moci dovolit čistší drogu a ne svinstvo, co z nich udělá trosky a díky kterému nikdy neopustí drogovou spirálu smrti a stanou se tak společnosti absolutně neprospěšní.

    Oběti opilých řidičů do toho vůbec netahejte, viz příklad s klackem z předchozího příspěvku. A nevím kde jste vzal něco o znásilnění?! Alkohol pomáhá odbourat zábrany při navazování mezilidských vztahů, těch Vy ale asi moc nemáte, jestli lidem kolem sebe pořád jen kážete a zakazujete. Vás musí mít každý rád...

  • 10. 9. 2019 10:17

    Uzivatel_tohoto_jmena_jiz_existuje

    Uprimne legalizace drog neni spatny napad. Ono je to jako se zakazkem alkoholu v USA, to byl dobry test, co to muze prinest a jak se diky tomu zvysi kriminalita. Kontrolovany byznys muze byt pro spolecnsot ve finale lepsi, nez to, ze se to postavi mimo zakon. A myslenka, ze legalizaci zacnou lidi houfne fetovat je kravina.

    Nicmene nevim kolik se plati za lecbu alkoholismu, nicmene z dat ktere vydavaji ruzne organizace, je napr. vyber dani z tabakoveho prumyslu v CR vyrazne vyssi, nez jsou nasledne lecebne naklady apod. Ono zni blbe i to, ze treba diky koureni se lide dozivaji nizsiho veku a nemusi je stat zivit na duchodech tak dlouho jako nekuraka apod

    Proste a jednoduse, pokud ma nekdo obcansky prukaz, je svepravny, muze volit a v tech volbach rozhodovat o zivotech 10 milionu lidi, neni na miste zakazovat, aby nevidel reaklamu na nejaky produkt, ktere je na druhe strane plne legalni ke koupi a uzivani. To je pokrytectvi. Pokud to tak moc vadi, aby to lidi brali, tak to zakazeme.

  • 10. 9. 2019 9:36

    Pamětník

    Demagogie. Ono stačí si dát dohromady Tvůj příspěvek z 9.9. ve 14:57 s těmi ostatními a zdá se jasno. Alkoholik, který svůj neduh skrývá za prospěšnost daní za alkohol a cigarety. Už schází jen propagovat daně za legalizaci drog. Kolik ale musí společnost vynaložit na léčbu důsledků alkoholismu?

    Statistiky fungují na svých zákonech a nejsou až tak závislé na počtu respondentů. Víc výsledek ovlivní formulace otázky.

    Alkohol ale nečiní lidi jen šťastnými, o tom ví své pozůstalí po obětech opilých řidičů a pod.. Motat do toho porodnost opět snad míří na prospěšnost znásilňování pod vlivem alkoholu?

  • 10. 9. 2019 9:14

    Bleble

    Jelikož je studie dělaná z cca 1800 osob, je to dost irelevantní a zcestné.

    A vy jste bůh nebo světový diktátor, že rozhodujete co je zlo a co je dobro? Co takhle si uvědomit, o kolik tyto společnosti zlepšují ekonomiku a plní státní kasu, to je také zlo?

    Klacek může také působit zlo i dobro, záleží jak ho použijete. Pokud klacek neumíte používat pro dobro a nechcete ho používat, protože jste si s ním omylem poranil, pak ho nepoužívejte, ale neříkejte, že nikdo jiný to nedokáže a nezakazujte mu to!

    Já jsem třeba na párty podnapilý a šťastný a užívám ho na oslavách a jsem rád, že mě lihovar informuje o nových produktech formou placené reklamy využívající alespoň zbytky principu volného trhu.

    Pokud Vás tyto reklamy obtěžují, tak se koukejte třeba na TV Barandov, tam takových asi moc nebude, zato si přijdete na super pilule na klouby, pleny proti úniku moči a podobné vychytávky, které určitě užijete.

  • 10. 9. 2019 8:41

    Jaromir

    Kdybys věnoval 40 sekund tomu, že si zjistíš fakta, než něco plácneš, ale to se ti asi nehodí do argumentačního krámu, zjistil bys, že se počet kuřáků dlouhodobě SNIŽUJE.

    Zdroj:
    http://www.szu.cz/uploads/documents/szu/aktual/uzivani_tabaku_2017.pdf

    2012 31,3%
    2013 29,9%
    2014 31,4%
    2015 24,1%
    2016 28,6%
    2017 25,2%

    Sestupná tendence o pět procent za pět let.

    Zákaz reklamy je správný, protože mě naprosto štve, jak se pouští reklama, kde se ukazují podnapilí štastní lidé a alkohol je tak spojován s oslavou.

    Na to, aby se člověk bavil alkohol nepotřebuje, ale to se nehodí do krámu lihovarníkům.

    Reklamy na fet jsou zlo, a je jedno jestli jsou to reklamy typu "naše el. cigareta je zdravější než normální" a nebo "bavte se s naším chlastem". Obojí je zlo a podporuje to nesprávné, škodlivé, návykové a destruktivní chování ve společnosti!

    Takže dobře, že ministr zdravotnictví do toho jde.

  • 9. 9. 2019 20:47

    xsc

    Pro to porovnání, zda se kouří víc než za komančů, by to chtělo spíš celkovou spotřebu tabáku. Pamatuju se, že tenkrát bylo v určitých skupinách dost běžné si cigaretu ubalit, starší často kouřili dýmku . Vzhledem k tomu, že se hulilo naprosto všude, mi ten nárůst spotřeby proti tehdejší době přijde poněkud divný.

  • 9. 9. 2019 16:29

    Uzivatel_tohoto_jmena_jiz_existuje

    A to v čem? jsou naopak statistiky, ktere se zabyvji jen mladymi, uz jsem to o par prispevku vyse psal a tam data nejake zlepseni nevidi vubec.

  • 9. 9. 2019 15:15

    Pamětník

    Já nepsal o tom, že na teenagery reklama nepůsobí, ale že zahrnout do statistiky holky a kluky, kteří jedinkrát cigaretu zkusili a dál nepokračovali, mi přijde systémově chybné.

  • 9. 9. 2019 15:12

    Pamětník

    Já jsem napsal, že bych zakázal všechny reklamy v TV, rádiu a na webu, tedy i na auta, prací prostředky, kosmetiku, doplňky stravy i zázračné léky. Pochybuji, že Bleble nakupuje cokoliv jen podle reklam, které mu do hlavy vtloukají všechny formy reklamy.
    Jinak si dovedu představit společnost bez alkoholu a nikotinu, na jejich absenci by určitě lidstvo nevyhynulo.

  • 9. 9. 2019 15:02

    Uzivatel_tohoto_jmena_jiz_existuje

    Ty teenagery do toho naopak musite plest, protoze bez reklamy je sance, ze je to ani nezasahne, tudiz pokud by se to melo nekde ukazat tak prave u nich.

    Jinak to, ze se u nas kouri mene je mozne, ale bude to spise jinymi omezenimi, nez tou reklamou. Pokud podniky, nemocnice, autobusy, vlaky, restaurace zakazaly koureni, tak logicky to dopad bude mit 100x vetsi, nez nejaka reklama v TV

  • 9. 9. 2019 14:57

    Bleble

    Já bych direktivně omezil všechny reklamy v TV, rádiu i na webu na auta, protože se občas nejde blázen, co někoho zabije... To je logika... Já to nedělám a nepotřebuji, tak to omezím všem ostatním.

    Reálně si představte situaci, kdy společnost nepije a nekouří. Porodnost klesne na půlku, protože jedinci s nižším sebevědomím si nikdy nevrznou. Pokud si alespoň jednou za měsíc "nevyleju hlavu", tak budu zralý na psychologa nebo na psychiatra a myslím, že to tak má spousta dalších lidí ve vysokém pracovním nasazení. Zvýší se nehodovost, chybovost pracovníků, protože, nikotin zvyšuje pozornost a soustředění. Např. v mém případě výrazně potlačuje projevy dyslexie a dysgrafie. Ale o pozitivech alkoholu a kouření je pomalu zakázáno se vyjadřovat.

  • 9. 9. 2019 14:47

    Pamětník

    Když se ohlédnu do hlubší minulosti, mám dojem, že se dříve kouřilo podstatně více. Nedovedu si představit, že při dnešních omezeních se kouří více. V širší rodině mám jediného kuřáka, na pracovišti nekouří nikdo z několika desítek spolupracovníků. Kuřáky dnes vídávám jen ojediněle postávat před budovami, kde je kouření zakázáno a občas na ulici.
    Nepletl bych do statistik, kolik % teenagerů kouřit zkusilo, ale kdo z nich u toho zůstal.

    S tím alkoholem to také není jednoduché. Čechům a Moravanům (Slezanům) jsou často přisuzovány litry tvrdého alkoholu na hlavu v popředí světových žebříčků, přestože značnou část z toho zkonzumují cizinci, obzvláště zájezdoví chlastači. Nakonec, co je horší? Stolní víno při jídle ve Francii, nebo pivo u nás?

    Osobně bych direktivně omezil všechny reklamy v TV, rádiu i na webu, ale bohužel nemám šanci. ;-)

  • 9. 9. 2019 14:08

    bez přezdívky

    Za komoušů stála krabička cigaret pár korun (a to i vzhledem k platům), na krabičce byl akorát nápis "Kouření škodí zdraví", bafalo se úplně všude od hospod, přes vlaky, úřady, nemocnice atd. a přesto byla spotřeba cigaret nižší, než je dneska, kdy jsou na krabičkách podvržené obrázky, v hospodách se nehulí a cena je astronomická. Takže je jasně vidět, že všemožné zákazy a nařízení jsou úplně k lejnu. A u chlastu to bude naprosto totéž. Nehledě teda na to, že mladí u té TV stejně moc nejsou, ti radši sedí někde s partou v hospodě :-)

  • 9. 9. 2019 14:07

    Uzivatel_tohoto_jmena_jiz_existuje

    Když jste proto, aby se ta reklama omezila, máte zřejmě za to, že to pomáhá k tomu, aby lidé méně pili. Máte vy nějakou jasnou studii, která toto potvrdila, že se méně kouří poté, co před pár lety přestala reklama v TV?

    Např. dle GYTS nebo i WHO a jejich průzkumů v česku kouří až 55 % dětí mězi věkem 13 a 15 let, resp, žu cigaretu zkusilo (data 2018). Jsou to tedy děti, které reklamou na cigarety byly zasaženy velmi málo. Je to velmi podobné číslo, jako třeba před deseti lety. Ono to je jeden rok 53 pak 55 pak 57 pak zase 53 apod.

    Takže z dat GYTS a WHO nijak nevyplývá, že by absence reklamy na cigarety v TV měla vliv na to, že by s tímto děti neexperimentovaly stejně jako předtím.

    Ono i čísla u pravidelných kuřáků 15-18 nejsou nijak lepší. Mírně se mění čísla celkově, ale tam je to dáno hlavně přechodem na "zdravější formát". Např. u něj je ta nevýhoda, že nejde u dětí tolik zjistit, prostě cigareta smrdí, elektronická ne a přitom tvoří závislost na nikotinu a zároveň do těla pumpuje spousty sraček, byť ne všechny.

    Zákaz reklamy až tolik neřeší. Spíše bych čekal, že pokud ministrovi vadí, že se moc pije, půjde jinou cestou. Ona sice nikde ve světě nepomohla, ani třeba probihice ničemu nepomohla, ale alespoň by z toho měl lepší pocit.

    Každopádně, máte tedy nějaká data, že zákaz reklamy pomohl snížit kouření? Abychom si mohli říci, že je šance, že se výsledek u alkoholu zopakuje?

  • 9. 9. 2019 13:42

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Regulace reklamy je banalita z pohledu narocnosti realizace. Klidne at ji ministerstvo resi, ale panove zde spise chteji rict, ze je to vlastne jedina realna strategie, kterou ministerstvo zatim predvedlo (resp. nejspise predvede). A to je opravdu velmi chaba vizitka v rizeni tohoto resortu.

  • 9. 9. 2019 13:20

    bez přezdívky

    Spotřeba cigaret sama o sobě zase až tak moc neznamená. Vzhledem k tomu, že neumíme v rámci nějakého paralelního vesmíru říct, co by se stalo, kdyby se reklama na tabákové výrobky neregulovala a jak by spotřeba vypadala, tak nejsou tyto statistiky bez interpretace kontextu moc užitečné. Z vámi uvedené pěkné statistiky je vidět dlouhodobě klesající trend, takže bych klidně mohl tvrdit, že omezení reklamy na cigarety je účinné. Kdyby jste věděl o nějaké širší vysvětlující studii, byl bych za ni moc rád.

    Tyto regulace reklamy fungují v rámci prevence, mají hlavně odstranit vytváření pozitivního vnímání se společensky dost škodlivými jevy - aby si mládež (a nejen ta) nevytvářela obrázek, že pozitivní vzor je takový člověk, který hodně pije a kouří a že jsou z toho všichni nadšení a takového člověka obdivují. Nebo, že pití je spojeno výhradně s pozitivními pocity a přínosy. To vytváří potenciální situaci pro vznik závislostí a rizikové/škodli­vé/nadměrné konzumace.

    Proč by ministerstvo nemohlo zároveň s podstatnými, ale víceméně "krátkodobými" problémy, provádět i dlouhodobou preventivní "ochranu"? Jestli čekáte, že až se vyřeší problémy resortu, tak pak bude čas na prevenci, tak to bychom se nikdy nedočkali, tyto preventivní opatření mají podle mě většinou významně viditelnou účinnost až za jednu nebo dvě generace (až pomřou současní alkoholici a nevyrostou noví).

    Preventivním opatřením lze snižít následnou náročnost na zdravotní systém a v dlouhodobém horizontu tak snížit i nároky na zdravotnictví jako celek (méně alkoholiků -> méně zdravotních problémů -> méně zdravotních výkonů spojených s následky alkoholismu).

  • 9. 9. 2019 13:06

    bez přezdívky

    Ale tady se přeci lidem nezakazuje pít alkohol, v podstatě se lidem nic nezakazuje. Pouze se navrhuje regulovat propagaci alkoholických nápojů.

    Ano, navrhuje se přidat do reklamy upozornění na možné zdravotní dopady nadměrného pití alkoholu, tak to asi jediné podle mě moc nefunguje a v tom s vámi musím souhlasit.

    Proč si myslíte, že regulace reklamy k ničemu nevede? S těmi 30 lety to vůbec nechápu, srovnáváte podle mě nesrovnatelné, tady se nezakazuje lidem pít, jako se třeba za komunistů zakazovala určitá kulturní a společenská stránka života apod.

    Já si naopak myslím, že komunismus tolerancí a nicneděláním ve věci prevence nadměrné konzumace alkoholu, spolu s potlačováním svobodného způsobu života, de facto dost celou problematickou situaci vytvořil - lidé se naučili pít, aby unikli/zapomněli marasmu komunismu, ve společnosti postupně vznikla kulturní tolerance a problém je na světě.

  • 9. 9. 2019 12:36

    bez přezdívky

    Až MZ a jeho ministr vyřeší skutečně podstatné problémy resortu, tak se mohou nimrat v nesmyslech. Zatím tím nimráním se v nesmyslech akorát zbytečně plýtvají silami.

    Spotřebu cigaret sleduje ČSÚ, takže netřeba nic studovat a je vidět, že se kouří dokonce ještě víc, než za komoušů v roce 89 (s výjimkou v roce 2001): https://www.czso.cz/csu/czso/cr_od_roku_1989_cigarety

  • 9. 9. 2019 10:36

    bez přezdívky

    Ano, zdravotnictví jako takové, tedy nemocnice, lékaři, sestry atp. má své vlastní problémy, ale nevím, proč by řešení těchto problémů mělo znamenat, že ministerstvo zdravotnictví, ať už je v jeho čele ANO, ODS, ČSSD nebo kdokoliv jiný, nemohlo řešit druhou stranu a preventivně působit proti vyzdvihování konzumace alkoholu.

    U nás je konzumace alkoholu společensky velmi přípustná a podporuje vznik a rozvoj alkoholismu, jedné z opravdu závažných nemocí naší společnosti. Dost často poslouchám příběhy lidí s alkoholikem v rodině, sám jsem jich taky pár zažil. Proto jenom vítám jakékoliv navrhované omezení na podporu konzumace alkoholických nápojů, snížení reklamy je jedním z nich.

    Jenom by mě ještě zajímalo, kde jste zjistil, že se kouří stejně a že na to zákaz reklamy na cigarety neměl žádné přímé dopady. Nějaká statistika nebo domněnky? Neberte to jako trollování, ale opravdu bych chtěl vidět nějaké výsledky studie, která se tím zabývala, abych se mohl ochytřit.

  • 9. 9. 2019 12:20

    Bleble

    Jistě, něco lidem zakaž nebo zdraž a určitě to přestanou dělat... *facepalm*

    Vymýšlení varovných obrázků a povinných upozornění, regulace a restrikce k ničemu pozitivnímu nevedou. Jak je možné, že na to lidé zapomněli za pouhých 30 let?!

  • 9. 9. 2019 6:56

    bez přezdívky

    Celé hnutí ANO i s ministrem ať se odebere kam Slunce nesvítí, protože zdravotnictví má nedostatek lékařů, sester a další závažné problémy, které nikdo neřeší. A ne nějakou reklamu na chlast, při jejímž zákazu to dopadne úplně stejně, jako se zákazem reklamy na cigarety - kouří se pořád stejně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).