Hlavní navigace

Miroslav Kořen (SUSE): V open source se ještě budou dít věci

4. 12. 2018
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

IBM koupila Red Hat, Microsoft získal GitHub a SUSE přešlo pod EQT. Rozhovor o tom, co lze dále čekat od open source.

Na trhu s firmami zaměřenými na Linux a open source se v poslední době odehrály dvě velké události – obr IBM koupil firmu Red Hat a investiční skupina EQT si zase pořídila SUSE.

Je možné, že se na trhu s open source budou dít další věci. Regionální manažer SUSE v Česku a na Slovensku Miroslav Kořen v rozhovoru pro Lupu popisuje, jak open source získává na síle a co lze v budoucnu očekávat.

Co pro SUSE i pro trh obecně znamená to, že IBM koupila Red Hat?

Tento obchod potvrzuje fakt, že open source do budoucna dává smysl a že firmy, které na open source vyrostly a propagují ho na trhu, mají hodnotu.

Druhou věcí je to, jak se IBM k akvizici postaví. IBM tvrdí, že bude Red Hat držet samostatně a obě strany se tváří, že by tomu tak skutečně mělo být. To ale ukáže čas. V historii IBM by bylo poprvé, kdy udrží nějakou koupenou společnost kompletně nezávislou a samostatnou.

Uvidíme také, jak se IBM postaví ke sjednocování kultur. Ty jsou v obou firmách dost odlišné. Osobně jsem zažil to, když Oracle kupoval Sun Microsystems, zavedl tam své procesy a celkově to následně kompatibilní nebylo. Zajímavé bude rovněž pozorovat, jak se vedle sebe postaví třeba WebSphere od IBM a JBoss od Red Hatu. Třeba Oracle vždy při akvizicích dělal to, že si vzal určitý produkt a ostatní přestal rozvíjet a udržoval jen zákaznickou bázi.

SUSE tento obchod vidí spíše pozitivně. Nevidíme v tom tak zásadní posílení konkurence. Naopak by to pro nás mohlo otevřít větší prostor. Ale bude to asi těžko měřitelné. SUSE samo o sobě se teď vyčleňuje z jedné skupiny a dělá spin-off. To samo o sobě nám může hodně pomoci a jen těžko změříme, zda na to mělo vliv i spojení IBM a Red Hatu.

Micro Focus nedávno oznámil prodej SUSE do rukou skupiny EQT za 2,5 miliardy dolarů. Proč se vás Micro Focus zbavoval, když celkem strategicky zapadáte do toho, o co se Micro Focus snažil?

SUSE v rámci Micro Focus vždy bylo vedeno tak trochu separátně. Odkupní cena, kterou EQT nabídlo, byla dobrá a Micro Focusu se hodila z hlediska investic. Micro Focus si půjčil hodně peněz na odkup softwarové divize od Hewlett Packard Enterprise (celkový obchod vyšel na 8,8 miliardy dolarů – poznámka redakce). SUSE vždy mělo dobré výsledky a dobrou ziskovost a zlepšovali jsme čísla pro akcionáře. Odprodej ale celkově Micro Focusu pomůže financovat dřívější investice.

Do budoucna zůstáváme jako partneři. Na 1. února je naplánované odtržení, pak měsíc pojedeme v testovacím odloučeném režimu a od března už bychom měli fungovat zcela samostatně. Na odtržení aktuálně pracuje přes 120 lidí. Musí se vyřešit objednávkové systémy, kontrakty se zákazníky a tak dále. Ještě máme smlouvu s Micro Focusem, že nějakou dobu budeme moci používat jejich interní IT systémy, aby migrace nemusela být tak ostrá.

Když se prodej SUSE oznamoval, tak všude byla prohlášení, že je SUSE nyní konečně samostatné a tak dále. Jak si tuto svobodu vysvětlit? SUSE je nyní součástí investiční skupiny, která firmy kupuje proto, aby je v horizontu pár let opět poslala dále a investici zhodnotila.

Micro Focus do SUSE hodně investoval a firma za čtyři roky dvojnásobně vyrostla. Na druhou stranu jsme ale částečně byli omezováni. Když Micro Focus neměl výsledky, nedával do SUSE takové investice. A co se týká nového majitele – to, abychom byli samostatní, někdo zafinancovat musel. Je pravda, že EQT bude mít nějaký vliv, ale na druhou stranu, každou firmu někdo vlastní. To, že je nyní SUSE vlastněné privátním fondem, který funguje na bázi investic, znamená i to, že do nás budou muset dále investovat, aby se hodnota firmy zvětšila. Špatně se mi to predikuje, ale například reakce od nás z vývojového centra jsou pozitivní.

Miroslav Kořen ze SUSE (vlevo) při podpisu partnerské smlouvy s děkanem MFF UK Janem Kratochvílem
Autor: Matfyz

Miroslav Kořen ze SUSE (vlevo) při podpisu partnerské smlouvy s děkanem MFF UK Janem Kratochvílem

Očekáváte, že s tím, kolik peněz bylo vloženo do odkupů Red Hatu a SUSE, se brzy na trhu objeví další akvizice open source firem? Microsoft už ostatně zaplatil 7,5 miliardy dolarů za GitHub, Hortonworks nebo Cloudera jsou na burze, ale věci se mohou dít třeba kolem Mirantisu, Canonicalu nebo dejme tomu Elasticu.

Určitě se něco dít bude. Akvizice se ostatně průběžně objevují, třeba Red Hat nedávno kupoval CoreOS, my jsme koupili openATTIC a obecně se kupují firmy menších rozměrů. Zatím šlo spíše o nákupy, kdy větší open source firma koupila menší open source projekt. Teď už dochází k velkým akvizicím a je otázkou, co bude dále.

Investice budou probíhat. U velkých IT společností dochází k určitě stagnaci. Samozřejmě v některých oblastech rostou, ale mladé open source firmy jsou hodně dynamické, rychle rostou a posouvají technologie dál. Můj soukromý tip je, že by něco mohl koupit Oracle. My jsme si v SUSE také tak interně říkali, zda nás nekoupí nějaký větší hráč.

Vysílá zpráva, že IT gigant za 34 miliard dolarů kupuje open source firmu, směrem do trhu sdělení, že je nyní open source „připraven na vše“?

Je to posvěcení dlouholetého snažení open source firem a dává to na trh jasnou zprávu.

Je potvrzením tohoto trendu i to, že švédský fond EQT koupil SUSE za 2,5 miliardy dolarů, což je asi 25násobek vašeho ročního zisku EBITDA? Jsou podobná očekávání skutečně hnaná realitou?

V letošním a příštím roce trh v tomto stavu ještě není, ale je možné pozorovat veliké nárůsty, přičemž v některých oblastech jde až o stovky procent. Jde třeba o technologie, kolem kterých je určitý „hype“ a které si prozatím sedají, jako jsou třeba kontejnery a Kubernetes, ale budoucnost je tam určitě veliká.

U tradiční virtualizace či vývoje aplikací se přechází od tradičního „vodopádového“ modelu k agilním technologiím, z byznysu přichází mnohem více požadavků na agilní vývoj a reakce na trhu. Zároveň se zvedá poptávka po privátních cloudech či softwarově definované infrastruktuře. Z hardwaru se stává komodita a logiku obstarává software. To je budoucnost a myslím si, že investice do open source firem jsou hnané i těmito důvody.

Znamená to mimo jiné to, že SUSE teď půjde mnohem více mimo tradiční Linux a bude se soustředit právě na věci jako Kubernetes, OpenStack a spol.?

To už nějakou dobu děláme a nyní je na to dáván maximální důraz. Jde o naši distribuci OpenStacku, Kubernetes nebo softwarově definovanou storage postavenou nad technologií Ceph. Připravujeme také produkt pro PaaS, který je vybudován nad Cloud Foundry. To souvisí i s akvizicí divize Helion od Hewlett Packard Enteprise, kde jsme kromě OpenStacku Helion koupili také Helion Stackato, což je právě ta Cloud Foundry část. Nasazujeme to u prvních zákazníků. SUSE počítá s tím, že Linux bude nadále hlavní byznys firmy, ale tlak a snahy podporovat rozvoj nových oblastí jsou obrovské.

Jsou tyto nové oblasti také hlavní motor růstu?

Ano, ale těchto motorů je více. Je to také hodně spojené se SAPem a migracemi na SAP HANA. Nepoměrně vysoký růst oproti Linuxu je právě u nových technologií. Čísla oproti Linuxu nejsou veliká, ale meziročně se roste o 200 až 300 procent.

Miroslav Kořen, šéf českého SUSE.
Autor: Jan Sedlák

Miroslav Kořen, šéf českého SUSE.

Projevuje se v byznysu nějak to, že SUSE je hlavním linuxovým partnerem pro Microsoft Azure?

V případě česko-slovenského trhu to nelze tvrdit. Spolupráce probíhá, ale zákazníků není tolik. SUSE je hodně zaměřené na kritickou infrastrukturu a kritická infrastruktura u nás prozatím do veřejného cloudu nechodí tak často.

A co Helion, který jste získali od HPE?

Pár zákazníků kolem Helion OpenStacku tady historicky bylo, na Stackato ne. Pozitivní je to, že HPE tady má svojí servisní divizi Pointnext a ti lidé tam to umí. SUSE sloučilo Helion OpenStack se SUSE OpenStackem a tým, který tady máme, tyto technologie umí a pomáhá nám je nasazovat.

SUSE mělo v Česku v roce 2016 čistý obrat 156 milionů korun. Bude nyní toto číslo výrazně vyšší?

Obrat české pobočky SUSE se strašně špatně počítá. Máme zde vývojové a podpůrné centrum, a navíc jsme také v loňském roce v Praze pořádali SUSECON, na což nám centrála dávala nějaké peníze. Licence, které se nakupují, se prodávají přes Irsko. Obecně ale SUSE každoročně na českém trhu roste. Z hlediska celkového obratu jde o meziroční růsty v jednotkách desítek procent. Očekávání z centrály jsou velká, takže nám každý rok zvyšují plán tak o 20 procent určitě. Plnit se nám to daří.

Budete teď chtít chodit za zákazníky Red Hatu a přetahovat je?

Red Hat pro nás vždy bude konkurence, takže se dlouhodobě u zákazníků potkáváme. Pokud zákazníci Red Hatu budou nespokojení, alternativu jim nabídneme. Nemyslím si, že by tato akvizice nějak zásadně ovlivnila naší dlouhodobou strategii. My obecně řešíme projekty nových datových center, migrace na SAP HANA, přechod z Unixu na Linux. Tam nám vždy Red Hat konkurovat bude. A to i u nových technologií typu OpenStack nebo Kubernetes.

Red Hat teď může od IBM získat velkou prodejní sílu a zázemí. Nemůže to pro něj oproti vám být značná výhoda? Na příkladu spojení Dellu a EMC se ukazuje, že EMC je schopné Dell dostat ke klientům, na které dříve nedosáhl.

To je pravda, ale na druhou stranu Dell a EMC se spojily do jedné firmy a dává to smyl. U IBM by samostatnost Red Hatu měla být zachovaná. Pokud by se stalo, že IBM začne u zákazníků prosazovat Red Hat a Red Hat naopak začne prosazovat IBM, může si u ostatních partnerů zavřít dveře. Pokud budou chodit společně, určitě budou mít větší obchodní sílu oproti nám, ale zavřou si dveře jinde.

BRAND24

Takže to bude podobné, jako když Dell opatrně našlapuje kolem VMwaru, který mu z většiny díky EMC také patří?

Také si to myslím, to je dobrá analogie. Ale Dell má také určitou snahu prodávat VMware více než ostatní hráče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).