Hlavní navigace

Názor k článku Mlynář: ministr bez portfeje, nebo pro ICT? od Michal Krsek - Mno zkusim take uvest par faktu.Dnes tvori velkou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2002 8:26

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Mno zkusim take uvest par faktu.

    Dnes tvori velkou cast pevnolinkovych uzivatelu uzivatelu zakaznici, kteri cerpaji naprosto nesmyslne sluzby typu 64Kb/s + 1GB dat za 5.000 Kc. Pokud mate jen trosku pristup k velkoobchodnim cenikum Ceskeho Telecomu, je Vam jasne, ze ISP prodavaji hrube pod naklady. Na celem businessu vydelava pouze Cesky Telecom se svymi okruhy. To je pravy duvod, proc maji ISP problemy s financemi.

    Pokud bude velkoobchodni cena za ADSL 256/64 rekneme 1.500 Kc, ISP se v pohode vejde do nejake te ceny 2.000+ Kc za neomezene pripojeni a jeho marze bude stale rozumna (viz ceny tranzitni konektivity, viz. chovani SOHO a residential uzivatelu). ISP je celkem jedno, jestli v L2 budou rozpocitavat nakupy breezenetu (ci 802.11b siti) nebo budou platit poskytovateli druhe vrstvy.

    K pocitanemu pripojeni:
    Naklady na pocitane zakazniky jsou VYSSI nez naklady na zakazniky s pausalem (pokud mate k dispozici zpusob, ktera omezit zakaznika na nasmlouvanou kapacitu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).