Hlavní navigace

Mobil server zprovoznil SMS Gateway

1. 2. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Právě dnes Mobil Server uvádí do provozu další zajímavou službu. Jedná se o SMS Gateway, v tomto případě konkrétně o automatické upozornění na nové e-maily prostřednictvím SMS. A že to není nic nového? Omyl.

Základní myšlenka je až trestuhodně primitivní – systém kontroluje příchozí poštu a nové zprávy forwarduje na adresu příslušné SMS, resp. Operator Gateway. Správně, kdokoli má např. Unixové konto, může si zařídit forwardování (resp. posílání kopie) na odpovídající e-mailovou adresu. Pominu-li existenci systémů, které takovou konfiguraci neumožňují, nabízí SMS Gateway přinejmenším bezkonkurenční komfort a několik sympatických funkcí k tomu.

SMS Gateway podporuje spoustu cílových zařízení, kam jsou zprávy doručovány. Můžete si nechat posílat SMS na mobilní telefony sítí EuroTel, Paegas a slovenský Globtel, zprávy na pagery Operator nebo na placenou službu Mobil Serveru, M-line. Ani v případě, že vlastníte zařízení jiné, nejste ztraceni. Stačí, aby jeho provozovatel zřídil e-mail gateway a upozornění potom mohou být posílána na obecnou e-mailovou adresu. Systém umožňuje posílat upozornění na několik různých zařízení najednou, a to dokonce i na více zařízení stejného typu. Je tedy možné např. nechat si zprávy posílat na pager, na Paegas a na dva EuroTely.

Samotná kontrola nových e-mailů může být realizována buď pasivně nebo aktivně. Při pasivní konfiguraci si uživatel nastaví posílání kopií došlých e-mailů na zvolenou adresu něco@gate.mobil.cz, Při aktivním přístupu uživatel do SMS Gateway zadá svůj POP3 server, přihlašovací jméno a heslo a systém potom sám periodicky kontroluje obsah e-mailové schránky. Je také možné tyto způsoby libovolně kombinovat, tj. nechat si konrolovat několik schránek přes POP3 a ještě k tomu zasílat z jiného konta kopie.

Systémový administrátor už určitě zbystřil sluch a s výrazem naprostého nepochopení se ptá: " Co prosím? Posílat heslo po Internetu a ještě si je uložit v nějaké databázi na nějakém cizím počítači?" Vlastně má pravdu. Systém opravdu jaksi už z principu musí znát přihlašovací heslo, ovšem samotný protokol POP3 je z hlediska bezpečnosti naprosto nevyhovující a IMHO je jednodušší sniffovat pakety a nezašifrované heslo odchytit při přenosu po síti, než snažit se hacknout Mobil Server. Co se týče provozovatelů služby, nemyslím si, že by měli tolik volného času, aby se mohli bavit čtením cizí pošty. Ale administrátoři nechť přesto zůstanou zdravě paranoidní, Fuf je také takový. :-)

Kromě těchto základních funkcí má SMS Gateway ještě dvě užitečné vymoženosti. První z nich je filtrování příchozích e-mailů. Je možné filtrovat příchozí e-maily podle adresy odesílatele, příjemce nebo podle textu v předmětu (subject) či těle zprávy. Všechna filtrovací pravidla se kombinují a je možné si vybrat, jestli se zpráva přijme, pokud splňuje alespoň jednu podmínku, nebo naopak v případě, že nesplňuje ani jedinou. Druhou nadstandardní funkcí je substituce výrazů, takže pokud např. dostáváte hodně e-mailů z jedné adresy, můžete zmenšit doručovanou zprávu, když tuto adresu substituujete nějakou krátkou značkou.

A co v SMS Gateway (zatím) chybí? Chybí více protokolů pro vybírání pošty – kromě POP3 se běžně používá přinejmenším ještě IMAP, ovšem POP3 je přece jenom rozšířenější. Více vadí to, že není možné vytvářet komplexní filtrovací pravidla, zvláště vezmu-li v úvahu, že tato funkce by byla jedním z hlavních důvodů, kvůli kterým bych tento systém používal. Na druhou stranu je otázka, kolik uživatelů by složitější pravidla dokázalo produktivně používat, a kolik z nich je ochotnějších používat SMS Gateway, než nakonfigurovat si např. procmail. Ani možnosti substitucí nejsou využity naplno.

Myslím si, že SMS Gateway, jak ji nabízí Mobil Server, sice není převratný vynález, ale své uživatele si najde. Rozhodujícím faktorem přitom asi bude pohodlí, které nabízí a snadná administrace přes WWW. Jediné, co by tuto službu dokázalo pohřbít, by mohla být nedůvěra uživatelů, ať už k odhalení svého hesla na POP3 serveru, nebo k samotnému zasílání svých e-mailů na cizí stroj.

BRAND24

Petr Tesařík


Starší, související články a odkazy:

* Faxujte do světa levněji – po Internetu!
* Jak správně telefonovat (po Internetu)

* SMS Gateway

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).