Hlavní navigace

Mobilní dilema

18. 5. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rozhodování, jaký si pořídit nový mobilní telefon, je čím dál tím těžší. Výběr je obrovský a parametrů mnoho, kdy jsou ty časy, když bylo na trhu několik modelů mobilních telefonů, které uměly v podstatě to samé. Člověk mohl vlastně vybírat pouze podle značky nebo designu.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Rok se s rokem sešel a zase nastal čas, abych si koupil nový mobilní telefon. Ten současný nevydrží nabitý ani den, je omlácený a nemoderní. To je dost důvodů k přemýšlení o nákupu něčeho novějšího. Po večerech trávím dlouhé hodiny čtením recenzí a používáním srovnávačů, přesto z toho nejsem moc moudrý. Ideální telefon pro mě neexistuje, o tom jsem se už přesvědčil. Vždy něco chybí, nebo jde o telefon s nehorázně vysokou cenou.

Co vlastně chci? Telefon s QWERTY klávesnicí, GPS modulem, 3G sítí a dlouhou výdrží. Operační systém pro mě není důležitým parametrem, ale nemělo by jít o Apple ani Nokii. Ty mi do oka jaksi nepadly. Po zúžení výběru mi vypadlo nějakých 8 telefonů. Ani jeden z nich ale není to pravé ořechové, to, s čím bych byl absolutně spokojen. S nostalgií vzpomínám na doby, když bylo na trhu jenom pár modelů, z nichž se dalo vybírat jenom podle ceny nebo značky. Uměly všechno stejně. Teď se ve srovnávačích dají zadat desítky parametrů. Když si člověk dá tu práci a vloží všechny parametry, které jsou pro něho více či méně důležité, jako výsledek hledání mu vyjde suchá hláška „litujeme, ale nebyl nalezen vhodný přístroj se zadanými parametry“. Pak je třeba ustupovat z nároků. A to je problém. Je lepší vzdát se GPS nebo 3G, nebo si koupit telefon neznámé značky, o kterém se nedá skoro nic zjistit, o uživatelských referencích ani nemluvě?

Modlím se, aby můj starý ASUS M930 ještě nějakou dobu vydržel. To je telefon, se kterým bych byl spokojen, kdyby nebyl omlácený a s baterií v dezolátním stavu. Koupil bych si ho znova, ale to mi přijde jako krajní a značně nevhodné řešení. Jsem jako na houpačce. Jeden den se konečně rozhodnu, jaký telefon si pořídím. Pak se rozmyslím, vyberu si jiný, a tak pořád dokola. Můj počet favoritů se ustálil na čísle 3. Někteří známí mi různé modely vymlouvají, a nebo nemají telefony to, co v danou chvíli považuji za důležité. Je to pech, trávit tolik času výběrem telefonů a stejně si nevybrat…

BRAND24

Možná nejjednodušším řešením by bylo vybrat si dva největší favority a hodit si korunou. Pak bych se na sebe alespoň nezlobil, že jsem si špatně vybral. Asi se nestane, že si nakonec koupím telefon s dotykovým displejem a bez QWERTY klávesnice, tak hluboko neklesnu. Možná oželím GPS, to je pro telefon asi zbytná funkce, když jsem to bez navigace doposud v pořádku vydržel a přežil. Na vzhled kašlu, to není věc pro mě důležitá, stejně tak jako značka. S cenou je to jinak, nechci zbytečně utrácet za věc, o kterou mohu přijít jako mávnutím kouzelného proutku během jediné cesty tramvají. Víc jak sedm tisíc nehodlám investovat.

Také se vám z popisu zdá, že přesně vím, co chci a neměl bych mít problém s výběrem? Možná máte pravdu, ale já to vidím jinak. Telefon je věc, kterou člověk hodně používá a bez které by se asi neobešel, a tomu by měla odpovídat péče, se kterou ho bude vybírat. Pokud máte rady, díky kterým by se mi rozjasnilo, tak je samozřejmě uvítám. Ale předpokládám, že budete stejně jmenovat ty telefony, které jsou v mém užším výběru, takže budu přesně tam, kde jsem teď. Ale uvidíme, třeba někdo překvapí a dokáže mě přesvědčit…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).