Hlavní navigace

Mobilní Internet (2): Jak se připojit

2. 8. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V předchozím díle seriálu o přístupu na Internet přes mobilní zařízení jsme přinesli především obecné informace. Nyní autor předkládá podrobný návod, jak postupovat u konkrétních mobilních operátorů, pokud jste se pro používání mobilního Internetu již rozhodli.

Nyní se dostáváme k tomu, jak je třeba postupovat v případě, že jste se rozhodli přistupovat k Internetu přes mobilní telefon.

Obecné informace

V prvé řadě je třeba obstarat si vhodný přenosný počítač. Ve většině případů je odpovídajícím řešením notebook založený na „Wintelovské“ platformě. Máte ale i jinou možnost – poslední dobou se také rozmáhají počítače „do dlaně“, založené na operačních systémech SYMBIAN (EPOC) a Windows CE. Pokud je pro vás podstatná malá velikost, nepotřebujete kompatibilitu softwaru s vaším pracovním počítačem a dokážete se zříci jistého uživatelského komfortu, můžete si za poměrně zajímavý peníz opatřit některý z těchto počítačů.

Je logické, že budete potřebovat také mobilní telefon a SIM kartu operátora dle vašeho výběru. Jenže pozor – ne všechny telefony podporují datové služby. Ty nenaleznete u většiny starších telefonů a také u mnohých „low-endových“ telefonů v cenách od 7.000 Kč dolů tyto služby nenaleznete. Poměrně dobré informace o podpoře datových služeb u jednotlivých modelů naleznete na domovských stránkách operátorů RadioMobilu a EuroTelu.

Při výběru telefonu si také rozmyslete, jaký způsob spojení s počítačem vám bude vyhovovat. Obecně existují tři způsoby spojení – pomocí infračerveného portu, pomocí sériového kabelu a pomocí PCMCIA karty. Infračervené spojení je nejelegantnější, ale někdy bývají problémy s jeho stabilitou. Na druhou stranu u počítačů do dlaně často ani jinou možnost nemáte. Spojení přes sériový port je v dnešní době poměrně rozšířené, neboť vyjma kabelu žádný další hardware nepotřebujete a tím se výrobce vyhýbá dalším nákladům a zvýšení koncové ceny. Tento typ spojení přináší problémy s některými počítači do dlaně, neboť jejich sériový port je nestandardní. PCMCIA karty jsou dnes spíše na ústupu, neboť jsou poměrně nákladné a nelze je použít ve stolních počítačích a opět v počítačích do dlaně.

U počítače se systémem Windows bude také třeba instalovat potřebné ovladače. Ty se prodávají buď s telefonem, ale spíše je dostanete teprve s datovým kabelem (do sériového portu) nebo s PCMCIA kartou. K některým telefonům se též prodává samostatný „Data Kit“.

EuroTel

Aktivace datových služeb je u EuroTelu trochu oříškem. Není možné ji totiž provést „po telefonu“, ale je třeba navštívit autorizovaného dealera anebo značkovou prodejnu. Tam vám po vyplnění písemných formalit bude aktivována datová služba.

Přístupu na Internet pak již nic nebrání. Pro přístup na Internet používat EuroTel linky Telecomu (resp. jeho divize Internet On Line). Není třeba nic dalšího aktivovat. Číslo pro přístup na Internet je u EuroTelu 0602 900 009 (dejte si pozor, aby jej Windows vytáčely s předvolbou 0602, jinak to nebude fungovat). IP adresa i DNS servery se při spojení načtou z DHCP serveru. Jméno uživatele ani heslo není třeba vyplňovat (resp. je možné vyplnit cokoliv).

Jestli jsem správně pochopil marketingové materiály, E-mailovou adresu obdržíte pouze v případě, že si „hardware“ pro datové služby zakoupíte přímo u EuroTelu nebo u firmy System602. V době široce dostupných freemailových služeb (jednu chystá i EuroTel) to však není žádný podstatný problém.

RadioMobil – Paegas

Datové služby jsou u RadioMobilu aktivovány automaticky všem zákazníkům a není třeba o jejich aktivaci žádat.

RadioMobil dává na výběr ze dvou poskytovatelů Nextry a Czech On Line. Aktivace u Nextry je poněkud byrokratičtější a těžkopádnější, naopak aktivace u Czech On Line je rychlá a jednoduchá.

Pro přístup k Nextře je třeba navštívit značkovou prodejnu Paegas, tam si vyzvednout příslušný formulář, vyplnit jej a zase jej tam odevzdat. Na formuláři si také vybíráte uživatelské jména a potažmo adresu elektronické pošty. Teoreticky by mělo být možné formulář získat i u autorizovaných dealerů, avšak nevsázel bych příliš na to, že jej budou mít. Aktivace uživatelského účtu bude několik dní trvat. Zároveň s formulářem také obdržíte leták s informacemi o nastavení DNS a přístupového telefonního čísla.

Aktivace přístupu přes Video On Line je mnohem jednodušší. Stačí zaslat SMS zprávu „IVP VOL ZAP“ na číslo 4616. Po několika sekundách byste měli dostat 2 SMS zprávy s vygenerovaným přístupovým jménem a heslem, přístupovým telefonním číslem a nastavením DNS. Účet pro elektronickou poštu si můžete vytvořit později připojením na http://paegas­.vol.cz/.

BRAND24

Český Mobil – Oskar

Pokud budete používat pro připojení k Internetu síť Oskar, musíte si nejdříve nechat aktivovat datové služby. Pro aktivaci stí zavolat na infolinku (*608) a požádat operátory o tuto službu.

Dále si musíte sehnat účet u některého z poskytovatelů Internetu. Bohužel, z mobilního telefonu není možné volat na čísla s tarifem Internet 2000, takže na „bezplatné“ operátory Contactel (RazDva), VOLný nebo World On Line můžete klidně zapomenout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Snílek, fantasta a možná i blázen, který žije mimo limity tohoto světa. Specializuje se na vývoj informačních systémů a mobilní komunikace.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).