Hlavní navigace

Názor k článku Mobilní Internet zabíjejí mobilní operátoři od Petr Paleta - Velmi bych si pral, aby byly stanoveny jasne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 2. 2002 15:14

    Petr Paleta (neregistrovaný)
    Velmi bych si pral, aby byly stanoveny jasne a rovne podminky pro vsechny tvurce...

    Pokud je mi známo, operátoři dnes mají určité rámcové smlouvy pro revenue sharing. Ale uvědomte si, že pro operátora jste zajímavý jenom tehdy, pokud mu přinesete pár miliónů hitů měsíčně, a to navíc jenom proto, že se WAP zavádí - za pár let bude tou hranicí deset nebo možná sto miliónů hitů měsíčně. Pokud máte méně, tak jim prostě ani nezaplatíte administrativu s tím spojenou.

    Proto také revenue sharing funguje v "mizivém" počtu případů, ale tyto "mizivé" aplikace pravděpodobně představují dost značné procento wapového provozu.

    Říkáte "aby byly stanoveny..." - ale kdo je má stanovit? Uvědomme si, o jaké jde částky - jeden hit reprezentuje pár haléřů. Do toho se žádný státní úřad doufám míchat nebude, vždyť by jeho šetření stálo tak roční obrat celého WAPu v ČR. A zde samozřejmě o žádné zneužívaní monopolního postavení nejde, operátoři si dost tvrdě konkurují, takže kdyby se to vyplatilo a A by zaváhal, B a C by mu to dali sežrat i s chlupama.

    Je tedy jasné, že žádné "rovné podmínky pro všechny tvůrce" nebudou a ani být nemohou. Větší budou mít vždycky výhodu, jako u každého obchodu. Proč třeba místo podobného stěžování, jako je tento podivný a v podstatě nepravdivý článek nezkusíte nabídnout svůj server někomu velkému, jako jsou portály nebo internetoví vydavatelé (iDnes, CPress), případně se s někým nespojíte, abyste měli pro operátora vyšší cenu? Určitě si pamatujete, že jsem Vám i panu Jandovi (který si stěžuje o pár reakcí výše) nabízel před nějakou dobou spolupráci, a oba jste okamžitě odmítli, aniž bychom se vůbec bavili o podmínkách. Třeba jste už mohli mít revenue sharing oba!

    My se třeba teď snažíme prodat IQ mapu velkým zahraničním operátorům, ne na vlastní triko, ale ve spolupráci s mezinárodně velmi známým výrobcem her. Tohle je přece správná cesta, protože Orange se bohužel nebude bavit s nějakou firmičkou odněkud z Bubákova.

    Bohužel, české povaze je asi bližší stěžovat si, a požadovat, aby to "někdo shora" zařídil, než hledat nějaké schůdné řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).